Last news in Fakti

10 Май, 2023 10:50 606 0

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия с апел за прекратяване на насилието в Мианма

  • лидери -
  • югоизточна азия -
  • апел -
  • прекратяване на насилието -
  • мианма-
  • асеан

Срещата на върха се провежда на фона на ожесточаването на атаките и въздушните удари от страна на въоръжените сили на Мианма срещу силите на съпротивата и бунтовниците от етническите малцинства

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия с апел за прекратяване на насилието в Мианма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидери от Югоизточна Азия, които са на среща в Индонезия, днес призоваха за незабавно прекратяване на военните действия в управляваната от военните Мианма в опит да създадат възможност за провеждането на спешен диалог и доставка на помощи на фона на ожесточаването на сраженията, предаде Ройтерс.

Очакваше се кръвопролитната криза в Мианма да предизвика спорове на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), като търпението на участниците се изчерпва, тъй като хунтата не демонстрира намерение да спазва мирния план, договорен с организацията преди две години.

"Бяхме дълбоко обезпокоени от продължаващото насилие в Мианма и призовахме за незабавно прекратяване на всички форми на насилие и употреба на сила", се казва в изявление на лидерите. По думите им те искат да създадат "благоприятна среда за безопасно и навременно предоставяне на хуманитарна помощ и приобщаващ национален диалог".

Срещата на върха се провежда на фона на ожесточаването на атаките и въздушните удари от страна на въоръжените сили на Мианма срещу силите на съпротивата и бунтовниците от етническите малцинства, тъй като хунтата се опитва да консолидира властта си преди предстоящите в страната избори. Форумът се провежда и няколко дни, след като неизвестни нападатели в Мианма откриха огън по превозващ помощи конвой.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА