Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 18:44 1 338 0

Италианското правителство оцеля

  • италия-
  • вот на доверие-
  • политическа криза-
  • правителството-
  • енрико лета-
  • силвио берлускони

Берлускони

Италианското правителство оцеля - 1
Енрико Лета. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Енрико Лета получи вот а доверие в италианския Сенат. Повечето негови членове гласуваха кабинетът да продължи своята работа, като за това допринесе и бившият премиер Силвио Берлускони, чиято партия всъщност беше причина за поредната политическа криза в страната, съобщи „Ройтерс“.

Броят на сенаторите, гласували в подкрепа на действащия кабинет, надхвърли необходимата квота от 161 гласа. Така, след като мина в Сената, въпросът за вота на недоверие към правителството ще бъде обсъждан в Долната камара на италианския парламент.

В подкрепа на коалиционния кабинет на премиера Енрико Лета сега гласуваха 235 сенатори от 321-членната Горна камара на парламента.

Берлускони и хората от неговата формация „Народ на свободата“ подкрепиха кабинета на Лета. Самият той призова от сенатската трибуна своите съпартийци да гласуват „за“ вота на доверие. „Ние решихме – разбира се, не без вътрешна борба – да декларираме доверие към кабинета на Енрико Лета“, заяви Берлускони, който само четири часа преди вота настояваше за обратното – за оставка на коалиционното правителство.

На Италия е нужно правителство, което да успее да проведе реформи, коментира впоследствие той.

Очевидно промяната в решението на бившия премиер е продиктувана от разкола в неговата партия, в която около 25 сенатори не споделяха позицията за сваляне на кабинета.

В навечерието на 77-ия рожден ден на Силвио Берлускони Италия се оказа на ръба на нова политическа криза. Правителството на Енрико Лета можеше да се разпадне, след като петима министри от партията на Берлускони подадоха оставки и излязоха от състава на кабинета по призив на своя лидер. Това стана в знак на протест срещу възможното изключване от Сената на осъдения екс премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: