Last news in Fakti

12 Май, 2023 07:50 1 391 19

Би Би Си: Зелената енергетика във Великобритания победи

  • енергетика-
  • великобритания-
  • зелена енергия-
  • вятърни турбини-
  • газови централи

Според изследване на Имперския колеж в Лондон през първите три месеца на годината вятърните паркове са произвели една трета от електроенергията в страната

Би Би Си: Зелената енергетика във Великобритания победи - 1
Снимка: Shutterstock

В Обединеното кралство за първи път вятърните турбини са произвели повече електроенергия, отколкото газовите топлоелектрически централи. Това разкри Би Би Си

Според изследване на Имперския колеж в Лондон през първите три месеца на годината вятърните паркове са произвели една трета от електроенергията в страната.

Успоредно с това National Grid, компанията, която управлява електропреносната мрежа на страната, съобщи, че през април е отчетен и рекорд при производството на слънчева енергия.

Обединеното кралство планира до 2035 г. да произвежда цялото си електричество с нулеви нетни въглеродни емисии.

"Все още има много препятствия по пътя към енергийна система, напълно освободена от изкопаеми горива, но фактът, че вятърът за първи път надминава газа, е наистина знаково събитие", казва Иън Стафъл, изследовател в областта на енергетиката в "Импириъл колидж" и водещ автор на доклада.

Голяма част от вятърната енергия в Обединеното кралство се произвежда от офшорни вятърни паркове. От 2015 г. Англия забрани инсталирането на нови наземни вятърни турбини.

Съгласно действащите правила за планиране, компаниите могат да кандидатстват за изграждане на наземни вятърни турбини само на земя, специално определена за тази цел в плановете за използване на земята, изготвени от местните съвети.

Учените смятат, че преминаването към възобновяема енергия е от решаващо значение за ограничаване на последиците от изменението на климата, които вече се усещат, включително в Обединеното кралство, което миналата година отбеляза най-горещата си година в историята.

Производството на слънчева и вятърна енергия в страната се увеличава. През първото тримесечие на 2023 г. 42% от електроенергията в Обединеното кралство е произведена от възобновяеми източници, а 33% - от изкопаеми горива.

Въпреки това електроенергията покрива само 18% от енергийните нужди на Обединеното кралство: електроенергията не задоволява например нуждите от отопление на жилищата (които в страната се захранват предимно с газ), производството и транспортът изискват и други енергийни източници.

Източник: Би Би Си


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    12 5 Отговор
    И колите не са навлезли за 10 години. Все още дори се ползват каруци.
  • 2 Бонев

    26 1 Отговор
    Правилно. Зелената енергия победи хората. Питайте колко им скочи цената на тока.

    Коментиран от #11

  • 3 Пич

    26 3 Отговор
    Хахаха..... зелените кратуни във Великобритания победиха !!! Иначе зелената енергетиката ще победи тогава , когато Зелената кратуна победи в Украйна !!! Тоест - никога !!!
  • 4 Гост

    19 0 Отговор
    тия зелените ще ни довършат. 5 лв. краставици купих вчера, па не знам къде кво е победило.

    Коментиран от #6

  • 5 Да...

    18 2 Отговор
    Това че зелената енергия е победила, вярват само зелените кратуни
  • 6 Русенец

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Преди три дни видях череши по 28 лв. Вчера, гледам същата тараба, но свалил на 19 лв.
  • 7 Русенец

    18 1 Отговор
    Когато останеш без газ няма как - зелената енергия побеждава. И на мен, като ми спрат тока и газта ставам много екологичен и икономичен.
  • 8 Енергетик

    19 2 Отговор
    "Обединеното кралство планира до 2035 г. да произвежда цялото си електричество с нулеви нетни въглеродни емисии."

    И какво ще правят когато не духа вятър е мъгливо например - на свещи ли ще са "зелените" талибани. Не разбраха ли че вятърните произвеждат ток само когато духа вятър а слънчевите само когато има слънце а енергията в големи количества не може да се съхранява.

    Второ такова животно "електричество с нулеви нетни въглеродни емисии" няма - производството на самите вятърни турбини и последващото им рециклиране може да се окаже че са с повече въглеродни емисии от газа например. Същото като че електрическите коли били "с нулеви нетни въглеродни емисии" ама никой не се интересува тока за зареждането им от къде идва - за повечето от "зелените талибани" той идва от контакта.
  • 9 Г-ца каприз

    10 2 Отговор
    И ние на вилата сме на зелена енергия 😁 слънчеви панели +ветрогенератор .....и то защото кожодерите от енергото поискаха 16000 за да ни присъеденят....ма ся поне не им плащам пренос и достъп 😉

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Селски

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Г-ца каприз":

    Ми що не си живееш там? Ако може даже и яж зелена енергия. Пии зелена енергия. Ние на вилата....
  • 11 ...

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Тя скочи заради фосилните горива и лмбимия ти Путлер. Зелената след 10 години в безплатна за производителя, а до тогава и по-евтина от фосилните. Имаш ти опорки ит преди 15-20 години. От тогава не си мръднал в развитие и знания.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Г-ца каприз":

    300 000 ми искаха на мене.
  • 13 Някой

    9 0 Отговор
    Хм, а нещо за цената на тока ще кажете ли? Защо сметките на хората са се повишили 2-3 пъти спрямо същото време миналата година?
    Да не би да е заради тази победа на зелената енергия?
  • 14 Пловдив

    4 3 Отговор
    За съжаление в България с енергийната мафия,която си отгледахме ,това няма как да се случи!
  • 15 милиционер

    4 0 Отговор
    явно британците са изгубили битката. големи репарации ще плащат ! и на нас ни предстои !
  • 16 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    и в училище като си преразкажеш есето, смях. СМЯХ ти каам!
  • 17 Топлофикация

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Иска смяна на топломерите, след 10 години, тия сигурно ще искат смяна на перките с по-зелени ... Безплатното сиренето е само в капана.
  • 18 Хвалете ме уста!

    1 0 Отговор
    Нататък, без коментар.
  • 19 Туй дето него знаеш

    1 0 Отговор
    Точно в Англия от слънчеви солари са произвели рекорден ток. В България средно годишно има 1300 часа за производство на слънчева енергия. Колко часа са за лъжлива Англия
Новини по държави: