Last news in Fakti

12 Май, 2023 16:26 955 26

Борел: ЕС трябва да отговори на "нарастващия национализъм на Пекин"

  • ес-
  • борел-
  • национализъм-
  • пекин-
  • китай

Заяви ръководителят на европейската дипломация

Борел: ЕС трябва да отговори на "нарастващия национализъм на Пекин" - 1
Източник: БГНЕС

Жозеп Борел, ръководителят на европейската дипломация, призова страните от ЕС да разработят съгласувана стратегия в отношенията с Китай, която да отговори на "нарастващия национализъм на Пекин" и по-силната конкуренция със САЩ. Това съобщава британският вестник The Financial Times (FT) като се позовава на частно писмо на г-н Борел до външните министри на страните от ЕС.

Писмото е изпратено в навечерието на двудневната среща на върха на външните министри на ЕС, посветена на разработването на нова политика спрямо Китай. Преговорите ще започнат в Стокхолм днес, 12 май. Според FT срещата на върха ще обсъди коригирането на тристранния подход на ЕС към Китай на принципа "партньор, конкурент, съперник“. Според източници на изданието ЕС ще придаде по-голямо значение на "съперник".

"Проблемът с Китай е много по-сложен от проблема с Русия. Амбицията на Китай очевидно е да изгради нов световен ред с Китай в центъра. Поражението на Русия в Украйна няма да промени траекторията на Китай. Китай ще може да извлече геополитически ползи от това “, се казва в писмото, цитирано от FT.

В писмото си Жозеп Борел отбелязва готовността на ЕС да се "ангажира сериозно" с Китай за мирното уреждане на военния конфликт между Русия и Украйна, въпреки неговата "риторична подкрепа" за Русия. Той добави, че ЕС не трябва да се опитва да "блокира нарастващата мощ на развиващите се страни", намеквайки за нежеланието на някои членове на блока да приемат по-твърдия американски подход към Китай. Според него ЕС трябва да вземе предвид влиянието на Китай върху отношенията със страните с ниски доходи, които може да не искат да вземат страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    48 1 Отговор
    Хай де, хайде ........
    Направете санкции и срещу Китай и ЕС е приключил.
    Не,че сега не са.
  • 2 Луди

    43 2 Отговор
    Управляват ЕС
  • 3 А стига вече

    39 1 Отговор
    Тоя дядка вече става прекалено опасен за Европа...Скачането му по американската свирка няма нищо добро да ни донесе-и това в историята се вижда...Първо Русия-сега и Китай...-еми прекалено голям залък са....В Брюксел вече трябва да има тест за адекватност...
  • 4 провинциалист

    24 0 Отговор
    "Проблемът с Китай е много по-сложен от проблема с Русия. Амбицията на Китай очевидно е да изгради нов световен ред с Китай в центъра." - странно. Аз като отида на интервю за работа, ако не покажа амбиции, желание да съм в центъра на събитията и готовност да постигна това на всяка цена, продължавам да си търся работа.
  • 5 Евроренде

    34 0 Отговор
    ЕС е със затихващи функции !
  • 6 Медведев

    30 0 Отговор
    Съдът в Хага е сборище на правни импотенти
  • 7 Някой

    32 0 Отговор
    Дядото пак се е изокал без много много да мисли.
    Какво е лошото на национализма? Че е в контрапункт с глобализма? Виждаме до къде води глобализма...
    Национализъм не означава ли да се гледа интереса на дадена нация? Ако е лошо това, то сигурно е висше благо да гледаш интереса на чуждите нации, оставяйки своята в калта? Това ли искат от нас неизбраните от избиратели "ръководители" на ЕС?
    Не, не мисля че в тоя съюз ни чака добро бъдеще.
  • 8 Един от многото

    30 0 Отговор
    Тез откачалници съвсем изтрещяпа. Първо "въпреки поражението на Русия...Смях!
    Второ какъв ви е зора с Китай?
    Нерде Ямбол нерде Стамбул?
    Ама пуста продажност, слаби са им душичките на тез евро чиновници и това е и единствено интереса на САЩ се гледа освен техния собствен/финансов/. ЕС отдавна умря!

    Коментиран от #16

  • 9 Алкохоликът

    19 0 Отговор
    Борел
  • 10 да де

    18 0 Отговор
    Каква стратегия на тоя дъртомицин и памперса му е китайски.
  • 11 Гост

    19 0 Отговор
    Каквото и да се случи, Китай печели. Даже ако нищо не се случва, то пак Китай печели. Няма вариант в който Китай да не печели, а това е така защото Китай е силен! Силен икономически, силен социално, силен финансово, силен военно, силен с история, силен като нация, силен като численост, силен вече и ноухау, а кажете кой друг може да се похвали с това?
  • 12 Смея ти се много

    18 0 Отговор
    Колко ли е тежко да си евро-атлантик в България напоследък? Ежедневно ЕСсср показва и доказва, че е сбирток от неадекватни номенклатурчици.
  • 13 5757

    11 0 Отговор
    Дедо Бърборел нали трябва нещо да каже. Поста му го задължава. Иначе за друго си мисли.
  • 14 Сто

    11 0 Отговор
    Този кукундрел кога ще отговори на украинския фашизъм!
  • 15 Г-н Борел,

    12 0 Отговор
    когото много уважавам, е напълно прав.
    Г-н Борел, съберете се една асамблея с г-н Мишел и г-жа Фон дер Лайен, може и други, и силно пръцнете.
    Но всички заедно и наистина силно.
    Покажете на диктатора Зи, че това е ЕС.
  • 16 време е тиквите да се садят

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Един от многото":

    Бог да прости и европейския съюз и пишман началниците и , барабар с ФондерлайНен и гей дрежинката.
  • 17 Св.Петър

    9 0 Отговор
    Скоро ще трябва да отговаряш пред мен за много грехове,чадо,борелско !
  • 18 Пловдив 1912

    12 0 Отговор
    Деде , ти мисли за това , как да преживееш седмицата , а не да мислиш за Китай...Европа е вече на ниво пешка във взимането на решения...точно такива като теб го направиха това , сега ще сърбаме всички...Европа е пълна с мигратни и застаряващи европейци , беше някога до преди 20 години...
    Сега и малкото млади са ЛГБТ ...
  • 19 ЯСНО

    9 0 Отговор
    НЕЩАСТНИ МАРИОНЕТКИ.ДА СЕ РАЗБЯГВАМЕ ДОКАТО ОЩЕ НИ ИМА.
  • 20 Татко Барва

    5 0 Отговор
    напълно съм съгласен, даже се чудя как ЕС още не е отговорил решително с един всеобхватен прайд
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЕСкойот

    1 0 Отговор
    Борелдиот
  • 24 Отговорът

    3 0 Отговор
    Много слаб политик
  • 25 Партизан от куку ригу

    1 0 Отговор
    Този е за психиатрията. Какво се стреми?? Да насъска и Китай след което Европа ще стане пустинята на на света .Този няма идея колко милиарда губи Европа както подържа Украйна и води война с Русия.А Китай имат възможност да спре инвестициите в Европа и да ги насочи към Русия Африка Азия и тогава Европа ще се насетне окончателно без пари и суровини от Русия Този е пълен ИДИОТ
  • 26 пенко

    2 0 Отговор
    КАК ТАКА -ТОЧНО --ЖУЗИ БУЗИ- РЪКОВОДИ ЕС ПОЛИТИКАТА !?!?!?!?!?!? ФРАНСЕТАТА СА КАТО ПАТЕН И ... ЗА ДРУГИТЕ ДРИШЛИВИ ДЪРЖАВИ /ИСПАНИЯ -ИТАЛИЯ -АВСТРИЯ -ДЯНИЯ И ... -ДА НЕ ГОВОРИМ - ДЪРЖАВИ -МИШКИ --НА Г ЪЗЕ НИ И НАД У ПЕ НИ !?!?!?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания