Last news in Fakti

13 Май, 2023 15:27 3 682 24

Тотален хаос! Нови анкети показват, че президентските избори в Турция ще приключат на първия тур, но не и името на победителя

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • партия на справедливостта и развитието

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели още на първия тур на 14 май

Тотален хаос! Нови анкети показват, че президентските избори в Турция ще приключат на първия тур, но не и името на победителя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две нови предизборни анкети в Турция показват, че изборите ще приключат още на първия тур утре, но дават различни прогнози за това кой ще ги спечели, пише БТА.

Според проучване на агенция Ареда, цитирано във в. "Йени шафак", победител ще излезе досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще събере 51,3 на сто от гласовете на гласуването утре. Главният му съперник - Кемал Кълъчдароглу, кандидата на опозиционния Национален алианс, съставен от шест политически партии, ще събере 44,2 процента.

Анкетата е била осъществена на 11-12 май сред 25 хиляди души от цялата страна. Тя отчита подкрепата и за четиримата първоначални кандидат-президенти, единият от които - Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, се оттегли впоследствие.

Друго проучване на "Тюркийе рапору", за което съобщава днес сайтът Т24, представя различна картина. То е било осъществено на 12 май, след оттеглянето на Индже от изборната надпревара, а в него са участвали 1500 души от 26 (от общо 81) окръга на Турция.

Според тази анкета 50,5 на сто от анкетираните подкрепят кандидата на опозицията Кълъчдароглу срещу 45,6 на сто, които са за досегашния президент Ердоган.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур на 14 май. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    42 69 Отговор
    Ердоган победи.иначе идват кирчококорчовцете
  • 2 Гост

    44 66 Отговор
    Значи Ердо печели убедително

    Коментиран от #5

  • 3 Али

    51 49 Отговор
    Голяма армия има Турция. Апетитна е, а султан Реджеп не я дава. Дано се опазят от ония които я искат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИстинаБол

    8 29 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    14 май 53 %
  • 6 Избирател

    19 27 Отговор
    Не на коалиционните правителства че да не стане като в България през 3 нема и 4 месеца все избори.

    Коментиран от #7

  • 7 Тоа па

    44 7 Отговор

    До коментар #6 от "Избирател":

    Абе,хальо! Това са президентски избори,не парламентарни.Бегай да пасеш козите на къро !

    Коментиран от #16, #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ако

    6 31 Отговор
    Ердо загуби , ще направи преврат с помощ на армията .
    Путлер ще му удари едно рамо.
  • 10 Бате Ердо

    3 35 Отговор
    Ще фалшифицира изборите .
    Ще почерпи опит от Лукашенко .
    Очаквайте
    80 % гласували за него .
    След това всички противници ще бъдат обвинени и хвърлени в затвора,подобно на гюленистите
  • 11 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    25 28 Отговор
    😆Ако и този път турците изберат диктатора, значи си заслужават съдбата. До 29 октомври, пророка Тайип ще превърне Република Турция в Арабска Джамахирия Туркия.😆
  • 12 Русофобията в шок..

    7 25 Отговор
    А на Султана - Честито отсега!
  • 13 Диктатора ердоган е налял дарените пари

    20 14 Отговор
    за справяне с последствията от земетресението в предизборната си кампания, за купуване на голям процент корпоративен вот ....турция ще продължава да потъва с него
  • 14 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    21 20 Отговор
    Кълъчдароглу
  • 15 Значи

    16 17 Отговор
    Няма никакъв хаос другари и другарки изборите наистина ще приключат на първи тур за Ердоган това е ясно всичко друго е пропаганда и опити за манипулиране на вота ...но никой не е в състояние да въздейства върху гласа и мнението на Турският народ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами...

    12 2 Отговор
    Като чета коментарите и стигам до извода че все комунисти четат тия статии
  • 18 Ало

    6 5 Отговор
    Защо триете коментарите кадето няма нито обида нито псувни нали имаше демокрация каде е правото на мнение ...
  • 19 БашДавароджу

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Тоа па":

    И парламентарни имат чети повече.
    За тях ми е думата но от паша не ти е останало време да четеш.
  • 20 681

    3 14 Отговор
    Република Турция и турският народ, ако не искат страната им да заприлича на арабска джемахирия, на Афганистан или Пакистан обезателно трябва да ке оттърве от уродливото и крадливо управление на Р.Т.Ердоган. Турският народ отново трябва да прегърне светския начин на живот и заветите на Мустафа Кемал АТАТЮРК, иначе Турция тотално ще загуби лика ки на европейска държава. Ако спечели Ердоган, това ще е пирова победа и Турция, турският народ ще загуби защото за да защити властта си тиранията и терорът над инакомисрещиге ще се увеличи в пъти. Ердоган е несметно богат може да купи изборите и избирателите.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 ЛоВече

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "681":

    Трябва трябвало ако е било миако все на ловджийски хвалби ми прилича.
  • 22 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "681":

    Пишеш стандартните клишета на турската марионетна опозиционна пропаганда като своя констатация ! Защо през 20 годишната му власт Турция не стана като "арабска джемахирия"че сега в последните му 5 години да има такава вероятност ?...Защо Хасан е "бяла овца" а 681 е толкова "укумуш" и интелигентен ?... Ердоган доказа ,че парламентарната система е западна форма на управление, която прави всички ,които я прилагат уязвими срещу капиталистическите и колонизаторските хегемонии !!! Турският тип президентска система дава възможност за бърза реакция и ефективна защита на националните интереси на Турция и възможност за сплотяване на една многовековна демографска мозайка зад една идея , без да има етническо претопяване,натиск или интегриране !!!...Ердоган успя да скъса веригите и да освободи истинския потенциал на турския народ ! Изборите на 14 май са последният шанс на запада да върнат турците отново в "кошарата" !!!
    Ако спечели утре изборите , до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши историческата си възродителна мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция ! Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН !

    Коментиран от #23

  • 23 Мдааа

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българските турци":

    Прав си
  • 24 абе

    10 0 Отговор
    Турците не са глупави да тръгнат по пътя на дъгата,виждат какво стана с комшийте им Бг за 30 години евро-атлантическа любов
Новини по държави: