Last news in Fakti

14 Май, 2023 06:45 936 4

В Тайланд избират нов парламент

  • тайланд-
  • избори-
  • парламент

Първият парламентарен вот в страната от продемократичните протести през 2020 г.

В Тайланд избират нов парламент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайландците започнаха да гласуват днес за нов парламент, предаде БТА. Това са първите парламентарни избори в страната от продемократичните протести през 2020 г. Опозицията се надява на тях да обърне страницата и да сложи край на почти десетгодишното управление на армията и нейните съюзници, въплътено от премиера в оставка Прают Чан-оча /на снимката/, съобщиха световните агенции.

Изборните секции бяха отворени в 8 ч. местно време. Право на глас имат 52 000 милиона избиратели, които гласуват в 95 000 избирателни секции.

Анализаторите очакват висока избирателна активност. Основната опозиционна партия "Пуеа тай" ("За тайландците"), водена от дъщерята на бившия премиер Таксин Шинаватра - Паетонгтарн Шинаватра, води в допитванията. Тя обаче ще има нуждата от 376 места в 500-местата долна камара на парламента, за да се опита да контрабалансира влиянието на 250-те сенатори, назначавани от армията.

И Таксин Шинаватра, и неговата сестра Инглук, която също беше премиер, бяха свалени с преврат, съответно през 2006 г. и 2014 г.

Изборната система в Тайланд обаче е комплексна и предоставя на кандидати, близки до военните, значителна преднина, която може да смекчи мащабите на очакваната промяна във властта и дори да доведе до нов период на нестабилност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    2 0 Отговор
    С 56 хиляди милиона милиарда избиратели тайландския вот е непредвидим!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тошко

    0 0 Отговор
    Мъж, жена, няма значение. Важното е да е човек с топки, за да може да взема важни решения за страната.