Last news in Fakti

14 Май, 2023 07:04 787 0

В Албания се провеждат местни избори

  • албания-
  • избори-
  • кметове-
  • общински съветници

Гражданите на страната ще изберат кметове на общини и общински съветници

В Албания се провеждат местни избори - 1
Снимка: Уикипедия

Днес в Албания ще бъдат произведени местни избори, предаде БТА. Гражданите на страната ще изберат кметове на общини и общински съветници за всички 61 албански общини.

По информация на Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за местните избори в Албания са регистрирани близо 3,65 милиона избиратели.

В изборната надпревара ще участват общо 40 партии и коалиции със 144 кандидати за кметове и около 23 700 кандидати за общински съветници.

В три общини ще бъде пуснат пилотен проект за електронно гласуване.

Политическата среда в Албания продължава да се характеризира с дълбока поляризация между лидерите на големите партии в страната, отбелязва ОССЕ в междинния си доклад преди изборите на 14 май.

Най-оспорвана ще бъде битката за кметския пост в столицата Тирана, както и в някои други градове като Елбасан и Кукъс. Основни конкуренти на територията на цялата страна са кандидатите на управляващата Социалистическа партия (СП) на Албания и тези на опозиционната коалиция „Заедно печелим“.

За община Тирана кандидатите са досегашният кмет Ерион Велиай от СП, Белинд Къличи от „Заедно печелим“, Ролянд Бейко от Демократическата партия (ДП) на Албания, Арлинд Чори – независим кандидат, Ляйля Пърнаска от Партията за справедливост, интеграция и единство и Марко Дайти от „Ляв фронт“.

Най-нови социологически проучвания, публикувани от албанските медии, сочат известна преднина в Тирана на социалистите пред демократите.

Изборният ден ще започне в 7:00 ч. и ще приключи в 19:00 ч.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: