Last news in Fakti

16 Май, 2023 17:50 914 2

В Германия осъдиха петима за кражба от музей

  • музей-
  • кражба-
  • бижута-
  • дрезден

Те получиха присъди от четири години и четири месеца до шест години и три месеца затвор, съобщи германската новинарска агенция ДПА. Един от обвиняемите бе оправдан

В Германия осъдиха петима за кражба от музей - 1
Снимка: Shutterstock

Петима мъже бяха осъдени от германски съд за кражбата на бижута от 18-ти век на стойност над 100 милиона евро от музей в Дрезден през 2019 година, предаде "Асошиейтед прес".

Те получиха присъди от четири години и четири месеца до шест години и три месеца затвор, съобщи германската новинарска агенция ДПА. Един от обвиняемите бе оправдан.

Съдът в Дрезден реши, че петимата мъже, на възраст от 24 до 29 години, са отговорни за проникването в музея " Grünes Gewölbe"на 25 ноември 2019 година и кражбата на 21 бижута с над 4,300 диаманта, с общо застрахователна стойност от поне 113.8 милиона евро.

В съдебния процес бе установено, че те са запалили пожар точно преди проникването, с цел да прекъснат електрозахранването на уличното осветление пред музея.

Те бяха задържани след няколко месеца по време на акция в Берлин.

През януари бе постигнато споразумение за присъда между обвиняемите, защитата и съда след като повечето от откраднатите бижута бяха върнати. Споразумението за присъда бе прието от четиримата обвиняеми, които после признаха за своето участие в престъплението чрез адвокатите си. Петият обвиняем също призна участието си, но само спрямо осигуряването на устройства, използвани за правене на пролуки във витрините на музея, съобщи ДПА.

Провинцията Саксония, където се намира Дрезден, искаше обезщетение в размер на почти 89 милиона евро за нанесените щети върху върнатите бижута, както и за тези, които още се издирват, и за ремонт на унищожените витрини и щети по сградата на музея.

"Grünes Gewölbe" е един от най-старите музеи в света. Той е основан през 1723 година и съдържа съкровището на Август Силни от Саксония, включващо около 4,000 обекта от злато, скъпоценни камъни и други материали.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тц тц

    7 5 Отговор
    Ако бяха откраднали милиарди като Урсула щяха да са на свобода, а и в Брюксел щяха да се уредят на работа.
  • 2 Сделка

    8 0 Отговор
    Върнали са абсолютна всичко срещу ниските присъди !
Новини по държави: