Last news in Fakti

17 Май, 2023 11:02 776 8

Г-7 се фокусират върху противодействието на Китай и Русия

  • г-7-
  • среща-
  • япония-
  • китай-
  • русия-
  • противодействие

На предстоящата среща на върха в Япония

Г-7 се фокусират върху противодействието на Китай и Русия - 1
Източник: Shutterstock

На предстоящата среща на върха в Япония, лидерите на Групата от седемте (Г-7) планират да се фокусират върху противодействието на Пекин и Москва.

Според Bloomberg, Г-7 и Европейският съюз ще представят план за ангажиране на определени държави в глобалната "битка на предложенията" срещу Китай и Русия.

Планът включва сътрудничество със страни като Бразилия, Виетнам, Южна Африка и Казахстан и индивидуални планове за действие за всяка ключова държава.

Основният акцент е върху търговията и сигурността, като страните в Западното полукълбо и по света ще получат ясна визия и насоки за успешна икономика. В същото време ще бъде изяснено, че обещанията, дадени от страни като Китай, не се спазват.

Но предложението на Г-7 далеч не е единственото. Докато президентът Джо Байдън се среща с колегите си лидери от Г-7 в Хирошима, президентът Си Дзинпин ще бъде домакин на двудневна среща на върха Китай-Централна Азия в китайския град Сиан.

През юли президентът Владимир Путин е домакин на африкански лидери в Санкт Петербург, където се очаква да обвини санкциите на Запада, а не руската инвазия в Украйна, за инфлацията на цените на енергията и недостига на зърно, които удариха тежко по-бедните африкански страни.

След това през август лидерите на групата БРИКС от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще се срещнат в Йоханесбург, където на дневен ред ще бъдат 19 потенциални членове, както и възможността за единна валута.

В публикацията на Bloomberg се отбелязва, че съюзниците от Г-7 са се опитвали да противодействат на влиянието на Китай и да се конкурират с неговите инициативи и преди, но със смесени резултати. Но руската война даде на тези усилия нова цел, казват източниците, особено след като Москва все повече провежда антизападна дезинформация и операции за влияние в Африка, Латинска Америка и по-широкия "Глобален Юг“, предаде "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъ7

    13 2 Отговор
    Клуба на длъжниците
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор
    Клубът на длъжниците иска да прилапа част от БРИКС ❗❗❗
  • 3 Артилерист

    14 2 Отговор
    Че кога седемчленната глутница не е противодействала на Русия и Китай?
  • 4 гаджи

    10 1 Отговор
    теш от г 7 са пулни олиго..ни
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    11 1 Отговор
    Клубът на седемте разбойника 😄😄😄😄. Няма ресурси, няма роби,Пригожин ни изгони от Африка, Путин иска рубли за ресурси.. Сега ще излезем с една дълга декларация и Русия ще фалира 😜 😜 😜
  • 6 Муахаха

    9 0 Отговор
    "В същото време ще бъде изяснено, че обещанията, дадени от страни като Китай, не се спазват."
  • 7 Сега се сетиха умно-красивите

    2 3 Отговор
    и винаги положителни Г-7.
  • 8 Южна Америка

    7 2 Отговор
    цъфна и завърза като беше задният двор на САЩ.
Новини по държави: