Last news in Fakti

17 Май, 2023 12:24 1 017 14

Кая Калас призова естонските компании да не заобикалят санкциите, наложени на Русия

  • естония-
  • компании-
  • санкции-
  • русия-
  • кая калас

Естонският премиер заяви това в интервю

Кая Калас призова естонските компании да не заобикалят санкциите, наложени на Русия - 1
Източник: БГНЕС

В интервю естонският премиер, Кая Калас, призова местните компании да не се опитват да заобикалят санкциите, наложени на Русия, за да постигнат бързи и големи печалби, тъй като това може да има неблагоприятни последствия. Въпреки твърдата позиция на властите спрямо руската агресия срещу Украйна, има много компании, които продължават да търгуват с Русия. Това стана ясно, след като балтийските държави съобщиха, че стоки за 1 милиард долара са преминали през техните територии и вероятно са част от т. нар. "призрачна търговия" от страна на Москва, предаде БТА.

Калас обвини компаниите в лицемерие и заяви, че те са много гласовити по отношение на Украйна, Русия и сигурността, но заобикалят западните санкции. Тя посочи, че ръстът на износа на Естония за Казахстан, Киргизстан и Армения през Русия е повишен, но много от въпросните стоки не са стигнали до крайното си предназначение, което може да означава, че се използват схеми за заобикаляне на западните санкции.

Калас сподели, че е говорила с президента на Армения и литовският ѝ колега е разговарял с грузинския президент, като двамата са посочили, че в техните страни не се наблюдава ръст на вноса от балтийските държави. Това предизвика безпокойство, тъй като стоките не са стигнали до крайните си дестинации.

През февруари ЕС забрани превоза на стоки с двойно предназначение през Русия до трети страни, но балтийските държави настояват за по-ясни и строги правила, които да ограничат достъпа на Русия до стратегически индустриални продукти.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    10 3 Отговор
    ВИЖДАТЕ ЛИ Я ТАЯ МАЦКА НА СНИМКАТА ГОРЕ ,НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА МЕ ВМЪКНЕТЕ В ТЯЛОТО НА ЖЕНА ,КОЛКОТО И ДА ВИ СЕ ИСКА ,ГАДНИ ЗАНУЛИТЕЛИ В БЯЛО ,АЗ ЩЕ ВИ ИЗТРЕБЯ ,ОБОРЕТЕ МЕ СЕГА С МИНУСИ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ
  • 2 честен ционист

    23 0 Отговор
    Талин е същият особен град като Киев. Навсякъде по улиците табели на странни езици, обаче всички говорят по-русски.
  • 3 Георгиев

    23 0 Отговор
    Предпочитат да гладуват, но да са слуги на ФАЩ.
  • 4 да де

    20 0 Отговор
    Имам странното чувство, че и това нещо е продукт на Харвард като наш КирЕ все едно ги правят под калъп.

    Коментиран от #7

  • 5 Правоверен Евроатлантик

    17 0 Отговор
    Толкова пари за правилна пропаганда и накрая собствените ни фирми не спазват санкциите. А ние с Урсулата седим на студено и некъпани.
    Мъка и тормоз...
  • 6 Циник

    16 1 Отговор
    Тия на север само избират някакви гъски, които изглеждат като клонирани една от друга, да дават акъл на останалата Европа как да си живее живота. Това е само от липса на качествен секс, нищо, че много ги хвалят севернячките. Явно северняците нещо хич не ги бива. Ама поне са добри дизайнери...
  • 7 Дякон Унуфрий Араллампиев

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Простотията е еднаква по целия свят но ярко се отличава в колективния запад
  • 8 Дедо ви...

    15 0 Отговор
    Ми Путин им резна еднодневните визи на тях и на финландците да не могат да пътуват до Русия за евтино гориво и хранителни продукти
  • 9 Тая

    15 1 Отговор
    не ви ли прилича на Марчето "Габриел" само ,че русо?!
  • 10 сноу

    9 1 Отговор
    Майчето пак са го изгонили рано от дискотеката снощи..
  • 11 Вирус

    6 0 Отговор
    Тази калинка и тя се пъне в Прибалтика честват фашизма
  • 12 Кая, марионетка!

    4 0 Отговор
    НЕ си разбрала, че бизнеса няма нищо общо с политиката! Вие, получавате пари, без да правите нещо, бизнеса обаче сам си изкарва парите!
    Защо да ТЕ СЛУШАТ тебе? Ти получаваш пари от ФАЩ, за да предаваш страната! А бизнесмена ако не умее да лавира, ще фалира.
    Вас всичките политици трябва да ви изпратим на Луната и тогава всички ще живеем много по-добре, БЕЗ вас!
  • 13 Почитател

    1 0 Отговор
    Кая, Мая, Саня, Мара - все отбор твърдолинейни атлантиски. Светът навлиза в Апокаклипсис
  • 14 Мижи, да те лажем

    0 0 Отговор
    Не заобикаляйте! Само моя муж има право да печели с руския си бизнес!
Новини по държави: