Last news in Fakti

18 Май, 2023 04:11 804 3

Външните министри на Армения и Азербайджан преговарят в петък в Москва

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • преговори-
  • москва

Техен домакин ще е Сергей Лавров

Външните министри на Армения и Азербайджан преговарят в петък в Москва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Армения и Азербайджан ще се срещнат в петък в Москва за мирни преговори на фона на нарасналото напрежение между двете кавказки държави въпреки нарастващите международни усилия за посредничество, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

"На 19 май в Москва ще се проведе тристранна среща и отделни двустранни срещи" между външните министри на Русия Сергей Лавров, на Армения Арарат Мирзоян и на Азербайджан Джейхун Байрамов", заяви говорителят на руската дипломация Мария Захарова.

Разговорите ще се проведат на фона на подновеното напрежение между Армения и Азербайджан относно контрола над Нагорни Карабах - регион с преобладаващо арменско население, който се отдели от Баку с помощта на Ереван. Двете бивши съветски републики са водили две войни в рамките на малко повече от 30 години. Последната, през 2020 г., завърши със съкрушителна победа за Азербайджан, който си върна няколко територии около Нагорни Карабах.

Въпреки прекратяването на огъня, постигнато с помощта на Москва, на границата между Армения и Азербайджан редовно избухват боеве. Арменското министерство на отбраната съобщи, че войник, ранен от азербайджанските сили на границата, е починал на път за болницата.

Международните усилия за успокояване на ситуацията се засилиха през последните седмици. В началото на месеца във Вашингтон се проведоха четиридневни интензивни преговори между представители на Армения и Азербайджан. В неделя президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян се срещнаха и в Брюксел.

Тези западни инициативи се приемат с неодобрение от Русия, отбелязва АФП.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян се срещна днес с комисарката на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович. На срещата беше обсъдена хуманитарната криза в Нагорни Карабах, съобщи ТАСС, като цитира изявление на арменското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Годфри

    0 1 Отговор
    Азербайджан е страната агресор, но нито Русия, нито Западът са склонни на някакви по - твърди действия за пресичане на агресивното поведение на тази страна.
    И подкрепада им за Армения е само на думи и се изчерпва с голи декларации въпреки повече от явните нарушения на Азербайджан на договореностите за прекратяване на войната от 2020 г.
  • 2 Гориил

    2 0 Отговор
    В сряда руският президент Путин и иранският президент Раиси официално стартираха строителството на транскаспийска железопътна линия до Персийския залив. Русия ще финансира повече от 80% от стойността на проекта. Във връзка с това събитие Азербайджан обяви вчера национален празник. Войната свърши. Армения също ще може да забогатее.
  • 3 Защо

    1 0 Отговор
    Във Вашингтон не им ли хареса? Пак изприпкаха при батко да ги помирява.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания