Last news in Fakti

18 Май, 2023 11:45 648 2

Победителят на изборите в Тайланд прави коалициционно правителство с още 7 партии

  • тайланд -
  • коалициционно правителство -
  • партия продължаваме напред

Лидерът на тайландската прогресивна партия "Продължаваме напред" заяви днес, че иска да състави коалиционно правителство със седем други партии след убедителната си победа на парламентарните избори в страната през уикенда

Победителят на изборите в Тайланд прави коалициционно правителство с още 7 партии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на тайландската прогресивна партия "Продължаваме напред" заяви днес, че иска да състави коалиционно правителство със седем други партии след убедителната си победа на парламентарните избори в страната през уикенда, предаде ДПА.

Коалицията от осем партии ще разполага с 313 места в 500-членната Камара на представителите, което прави Пита Лимджароенрат основен кандидат за следващия премиер на Тайланд. Лидерът на "Продължаваме напред" обаче вероятно ще трябва да получи подкрепа и от 250-местния Сенат - горната камара на парламента, назначавана от управляващите военни в съответствие с поправка в конституцията, която те прокараха след преврата, с който взеха властта преди девет години.

В Тайланд премиерът се избира с общо гласуване от двете камари на парламента. Това означава, че лидерът на партия "Продължаваме напред" се нуждае от подкрепата на 376 от общо 750 представители и сенатори.

Не се знае още дали някой от членовете на Сената ще подкрепи Пита Лимджароенрат, който е противник на военните. Очаква гласуването да се състои в края на юли или началото на август.

Основният спорен въпрос е планът на партия "Продължаваме напред" за внасяне на промени в строгия закон за обида към кралските особи, който предвижда до 15 години затвор за обиди към краля, кралицата, наследника или регента. Това е най-строгата по рода си нормативна уредба в света.

В Тайланд отдавна се провеждат протести против този закон, но много консервативни политици искат да го запазят.

В понеделник всички партии от бъдещата коалиция ще подпишат меморандум за разбирателство, заяви Пита пред журналисти.

Датата носи символика, тъй като тогава се навършват девет години от военния преврат на 22 май 2014 г., отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вирус

    1 1 Отговор
    Сложиха си и там американска марионетка
  • 2 мъдри хора

    0 0 Отговор
    Разбира се, че трябва да се управлява в коалиция. Другото е диктатура. Коалицията води до повече разум, до смирение, до взаимно уважение и контрол, и най - вече, всеки избирател ще бъде уважен. Но в България са се навъдили едни политици с огромно его и с убийствена липса на чувство за отговорност.