Last news in Fakti

18 Май, 2023 23:32 2 409 25

Китайският президент обяви навлизането в "нова ера"

  • си дзинпин-
  • китай-
  • казахстан-
  • азия-
  • токаев

Китай искрено приканва тези страни да се "качат на експресния влак"

Китайският президент обяви навлизането в "нова ера" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският президент Си Цзинпин обяви днес навлизането в "нова ера" на отношенията между неговата страна и Централна Азия, при откриването в Китай на безпрецедентна среща на върха с петте бивши съветски републики от региона, предаде Франс прес, съобщи БТА.

С цел укрепване на икономическите и културни връзки с тези страни, традиционно по-близки до Москва, отколкото до Пекин, тази голяма среща се организира в момент, когато американският президент Джо Байдън се среща с лидерите на Г-7 в Япония. Това е първата подобна "среща на върха Китай-Централна Азия" от установяването на дипломатически отношения през 1992 г. между азиатския гигант и тези пет държави (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) след разпада на Съветския съюз.

Тази символична среща, определена от Пекина като изключително важна, се състои в историческия град Сиан, в източния край на древния Път на коприната, който свързва Европа и Китай през Централна Азия. Си Цзинпин посрещна петимата президенти тази вечер пред грандиозна китайска сграда в стар стил, осветена от червени фенери.

След това десетки танцьори изнесоха колоритен музикален спектакъл, вдъхновен от династията Тан (618-907 г.), друг символ, защото връзките между Китай и Централна Азия са били особено тесни по това време. "Убеден съм, че общият ни ангажимент ще направи утрешната среща на върха голям успех и ще постави началото на нова ера" в тези отношения, заяви Си Цзинпин пред петимата си колеги на тържествена вечеря. "Китай искрено приканва" тези страни да се "качат на експресния влак на неговото развитие, за да изградим заедно едно по-добро бъдеще", каза Си, цитиран от китайското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 глобалисткия цифров рай(х)

    12 2 Отговор
    е тук
  • 3 Разглезено богаташче от БСП

    4 5 Отговор
    Ам пътя що го нема?
  • 4 ХА ХА

    1 22 Отговор
    Китайския президент по добре да помисли как се хранят милиард гърла, че око тръгнат да го ядат поданиците ще има точно по клетка на човек.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 ХА ХА

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ХА ХА":

    Забравих другата половина от втория милиард.
  • 6 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    7 2 Отговор
    Ако не работят с долари ще ги санкционирам и накрая ще продавам долари за тапети срещу юани. Така де някой ще се налапа с бахури.
  • 7 Споко..

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "ХА ХА":

    Той е помислил вече,като опре до теб,тогава му давай акъл с пълни шепи.Можи и да ти преведе някой юан..
  • 8 ...

    18 2 Отговор
    САЩ ще ни се стори като детска игра сравнение с китайския световен ред

    Коментиран от #10

  • 9 грегор

    5 27 Отговор
    Китайския президент не може нищо да обявява а може само да слуша какво му нарежда Америка и Европа.
    Той е зависим от тях както и икономиката му всичко му е внесено от запада. Така че да папкат и да слушкат китайците да не останат само на ориз без мръвка в менюто

    Коментиран от #18

  • 10 Всищност

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Зависи, кой предоставя "по-свободни" колониални отношения. Кой е наистина ангажиран с прогреса на доминионите., Западът определено не направи нищо за България повече от 30 години, освен че ни обвърза здраяво в ЕС без който вече не можем да съществуваме, защото нямаме почти нищо свое

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Aлфа Bълкът

    3 13 Отговор
    Всичко започна защото американците искаха евтини маратонки и се стигна до направата на чипове, компютри, автомобили и всяко едно нещо за което си помислиш. Но всяко хубаво нещо има своят край, на Китай ресурсите свършват и гледат да прикоткат изоставените соц републики, оставени да живеят в собствена реалност.
    Примерно в Туркменистан си мислят, че президентът им е създателят на БМВ! МУХАХАХАХА.

    Коментиран от #16

  • 16 Пешу

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Aлфа Bълкът":

    Колкото и да е парадоксално Света страда от липса на хора

    Коментиран от #17

  • 17 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пешу":

    В Туркменистан, един човек стига за всичко

  • 18 Еех,Грегъри..

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "грегор":

    Още си в 20 век..Там и ще си останеш..
  • 19 Хаха

    9 6 Отговор
    Китайците не чакат, а Си знае какво прави. Започва малко по малко да привлича бивши руски територии към Китай, а след време кой знае, може и настоящи.
  • 20 Кфлфо

    4 5 Отговор
    СССР - мир на праха му!
  • 21 Хъхъ

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Всищност":

    Няма как България да просперира при политическа класа водена от Кремъл и бивши комунета. Ако това не сте го разбрали до сега значи изобщо не сте наясно какво се случва в света, да не говорим за фалшивата Китайска икономика която вече е рухнала. До 1 година ще видим и последиците от това …

    Коментиран от #22

  • 22 Всъщност

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хъхъ":

    Китайската икономика е на здрава основа, защото е световнят производител на стоки. Това вече не може да се каже за Колективният Запад, който колективно произвежда на своя територия много по-малко от Китай. Светът е напът да покаже, че може да функционира без долар. Това днес е невъзможно без стоките произведени в Китай. Който не го е разбрал си остава за негова сметка
  • 23 Пояснение

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпа руска смрадт":

    Да, но в случая става въпрос да държат всички тези републики здраво между Русия и Китай и по-далеч от Колективния Запад. Те са свързващото звено в Централна Азия и това ги прави важни
  • 24 Гориил

    13 0 Отговор
    Западът загуби Централна Азия завинаги.Днес е трудно да се повярва, че американците са имали бази в Киргизстан и Узбекистан.
  • 25 Защо

    0 3 Отговор
    Си откъсва сателитите от масква?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания