Last news in Fakti

19 Май, 2023 06:31 1 275 13

Словакия забранява смяната на пола на транссексуалните в официалните документи

  • словакия-
  • транссексуални-
  • документи-
  • законопроект

Скоро се очаква да бъде гласуван съответният законопроект

Словашкият парламент се очаква да гласува скоро законопроект, който ще направи невъзможна смяната на пола на транссексуалните в официалните документи, предаде Ройтерс.

Предложението, което мина на първо четене през март, ще позволи промяна на пола в документите само въз основа на генетичен тест, който показва, че полът е бил погрешно определен, блокирайки по този начин възможността транссексуалните да направят такава промяна.

Гласуването идва в момент, когато в Словакия предстоят предсрочни избори през септември на фона на политически сътресения. Тази седмица беше назначено служебно правителство.

Понастоящем транссексуалните лица могат да променят в личните си карти имената и фамилиите си, които на словашки език имат различни окончания за мъжете и жените, а също пола и номера, който им се дава след раждане.

Според поправката транссексуалните все още могат да променят имената си, но не и другите данни.

"Едно лице ... ще има например мъжки пол в документите, но в същото време ще може все още да промени името и фамилията си на женски", каза Мартин Мако, изпълнителен директор на "Инициатива за многообразие" (Iniciativa Inakost), гражданска организация, която защитава правата на ЛГБТ общността.

Конституцията на Словакия признава само брака между мъж и жена.

Окончателното гласуване на законопроекта, който беше подкрепен с 87 от 150 гласа на първо четене, може да стане до следващата седмица. Одобрението може да предизвика вето от страна на президентката на Словакия Зузана Чапутова, което вероятно ще блокира повторното гласуване до изборите.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    37 0 Отговор
    И тука треба да е така - Тротинетката да се прекръсти официално на Емил Тротилов! Нали в ареста са го възприели като "мъж",и името трябва да звучи мъжествено!
  • 2 Нормално е

    40 0 Отговор
    Ами ще се върнете към нормалните неща. Такива в болницата в кое отделение ги настаняват, в коя тоалетна ходят, в затвора къде ще ги сложат, и още много примери има.
  • 3 Механик

    54 1 Отговор
    Истината е, че всякакви смени на пола, трабва да бъдат забранени, а всички мераклии да си сменят пола, трябва да бъдат лекувани принудително.
    Значи, ако някой се мисли за костенурка или кученце, то той е луд го лекуват, ако мъж се мисли за жена това е нормално?! Ами, да ви имам логиката евро-жендърска.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мдаа..

    25 0 Отговор
    Ако Бог те е създал Глупав,трябва ли да си правиш мозъчна операция че да станеш Умен?
  • 6 Брюксел

    20 0 Отговор
    Чакайте малко! А Истанбулската конвенция? Ограничавате правата на социалния пол!!! Ние съвсем демократично я наложихме на целия ЕС! Вие сте наш пълноправен и най-вече - пълнозадължителен член!!! Имате право да сте в ЕС. Но от това произлизат сериозни задължения. Донт форгет дис.
  • 7 Иван

    12 0 Отговор
    Провали се идването на еврейския Мешия.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Псевдоним

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    То това даже технически не е смяна на пола, а осакатяване. В САЩ има хиляди хора, които са били подлъгани с такива операции и хормонални терапии, и още не могат да преодолеят последиците от увреждането. Лечението след това продължава почти през целия живот.
  • 10 Емили

    2 4 Отговор
    Няма да стъпя при тези ретроградни реакционери.
  • 11 Редник

    10 0 Отговор
    И словаците се дърпат. Не искат чужди ценности. Браво.
  • 12 Кюмюра от Драгалевци

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Бей хазаров!
  • 13 црррр

    7 1 Отговор
    А ония зад океана,дето са с 32-та пола,ко измечиха по въпроса?
Новини по държави: