Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Май, 2023 19:01 3 262 12

Разнобой във Виена! Канцлерът не одобрява изпращането на войници за разминирането на Украйна

  • австрия-
  • украйна-
  • мини-
  • карл нехамер-
  • александър ван дер белен

Федералният президент Александър ван дер Белен се изказа в сряда в Рейкявик след завършване на срещата на върха на Съвета на Европа за австрийска подкрепа при разминиране на цивилни обекти

Разнобой във Виена! Канцлерът не одобрява изпращането на войници за разминирането на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В разгорелите се тази седмица дебати за евентуалната австрийска подкрепа при разминирането на територията на Украйна днес се включи и австрийският канцлер Карл Нехамер. Той се изказа срещу австрийско участие, докато Украйна е във война, отбелязвайки, че то би създало проблеми във връзка с неутралитета на Австрия, съобщава БТА.

„Никой австрийски войник няма да стъпи на украинска земя, докато тя е зона на военен конфликт“, се казва в становището на Нехамер. „Който иска да прати австрийски войници в област на военни действия, рискува те да не се завърнат живи“, продължава канцлерът, подчертавайки, че според него такова участие „е проблематично и по отношение на неутралитета на Австрия.“

Още новини от Украйна

Федералният президент Александър ван дер Белен се изказа в сряда в Рейкявик след завършване на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик за австрийска подкрепа при разминиране на цивилни обекти. „Не разбирам защо австрийското правителство все още се бави по въпроса за обезвреждането на мини.“ И по-нататък: „Подкрепата при разминиране на цивилни обекти като жилищни кооперации, училища, детски градини или селскостопански райони не е в противоречие с австрийския неутралитет, а е хуманитарна дейност.“

Становището на министърката на отбраната Клаудия Танер е различно, вчера тя заяви в интервю по радиото, че в момента е невъзможно „да се прави разлика между хуманитарно и военно разминиране“ в Украйна. Освен това австрийските съоръжения за разминиране се намират в Западните Балкани. Обаче Австрия би подкрепила финансово европейска хуманитарна акция по обезвреждане на минни полета, добавя министърката. В момента се проучват възможностите за това.

В радиоинтервю днес заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник изрази разочарованието си от позицията на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм - дайте паре бе, чаршафи

    58 3 Отговор
    Този Нехамер мое гръмне кат бившето канцлер Курц - иска неутралитет, ама краварчото не дава таквиз работи...
  • 2 На австрийците още им пари руското

    9 61 Отговор
    "присъствие" от 1945-1954 г. Неслучайно паметникът на съветския войн във Виена е наричан от виенчани:
    "Паметник на руския мародер"!
  • 3 Тото

    41 5 Отговор
    Вермахта да бъде заличен завинаги !!!!!!
  • 4 Хари Потър

    42 4 Отговор
    Кинжалите да ударят източникът на Злото/Мордор/.И Албионът.Светът да рахатяса.
  • 5 Соломон Паси

    28 12 Отговор
    Ще изпратим българи.
  • 6 МЛ СЕРЖАНТ ОТ АВИАЦИЯТА

    29 4 Отговор
    Ето това е истинска новина .Путин бил във бункер .Путин бил откраднал житото на Украйна .Путин не е жив и много други лъжи .
  • 7 Така се почва

    37 3 Отговор
    Войници за разминиране ,войници медици ,все хуманитарни войници и неусетно войници на бойното поле....ама те няма да са баш чистокръвни австрийци германци Ингласи и т.н , а такива като нас...
    Че ако имате телеграма ако знаете по колко ги товарят изтрепани Украинци по камионетките ,тъжна е картинката...
    П.с не подкрепя тази война ,но пропагандата е страшна ....
  • 8 Хахаха

    28 4 Отговор
    Споко, скоро българи ще "разминират" в Украйна.
  • 9 Не Рез

    5 17 Отговор
    Още един путинист, да, козлячета?
  • 10 Очевидец

    17 4 Отговор
    Този път Нехамер ми хареса!Държи се мъжки.Най-после правилна позиция!
  • 11 Стрелата

    9 3 Отговор
    Айде русофоби те от сайт да хващат багажа ама жлътичко има по гаштите да не еда скимтиш пред компа аа убитациии.
  • 12 нпо агент

    5 1 Отговор
    Пращат войници на бойно поле, уж да се занимават с разминироване..Скоро сигурно и българските "специалисти ги чака командировка" а после груз 200...за интересите на сащ ще умират освен украинци и будали..
Новини по държави: