Last news in Fakti

20 Май, 2023 16:05 2 103 38

Турците започнаха да гласуват в най-важните избори в новата история на страната

  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • турци-
  • чужбина-
  • реджеп ердоган-
  • балотаж

Балотажът на изборите в Турция ще се проведе на 28 май

Турците започнаха да гласуват в най-важните избори в новата история на страната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турските граждани в чужбина започнаха да гласуват днес на втория тур на изборите за президент на Турция, в който се състезават настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Балотажът на изборите в Турция ще се проведе на 28 май, след като никой от кандидатите не бе подкрепен от над 50 процента от гласувалите. На първия тур на изборите на 14 май Ердоган получи 49,5 на сто от гласовете, а лидерът на шестчленния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 44,89 процента. Третият претендент Синан Оган от Алианса АТА бе подкрепен от 5,17 на сто от гласувалите и сега вниманието е насочено към него, тъй като всяко негово решение да подкрепи един от двамата кандидати на балотажа може да има решаваща роля.

Около 3,4 милиона турци имат право да гласуват в чужбина от общо над 64 милиона избиратели. Те ще могат да упражнят правото си на вот от 20 до 24 май.

Анадолската агенция съобщи, че гласуването е започнало в страните в Азия и Европа. В Германия се намира най-голямата турска диаспора, където около 1,5 милиона турски граждани имат право на глас.

Миналата неделя освен президентски се проведоха и парламентарни избори в Турция, в които управляващата партия на Ердоган Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и националистическите ѝ съюзници спечелиха парламентарно мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    34 6 Отговор
    Бай Реджи Ердоган ще бъде новият -стар президент на Турция.

    Коментиран от #3

  • 2 НРП

    4 23 Отговор
    Трудно вече на власт ще дойдат светските партии след като беше ударена армията гарант на светския характер на републиката.Грузинскя ислямски фашист пак ще спечели защото необразования анадол е с нег.
  • 3 Башибозук

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Надявай те се ушанки и стискайте палци иначе рушистан ке падне.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мунзафер

    22 7 Отговор
    Давай Ердо,давай аби,цяла Източна Румелия сега тебе гледа.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Хюсеин

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "Мунзафер":

    Гледа през крив макар@н
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Боклук

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гледа":

    Кои сте Вие,бе?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГласМан

    1 0 Отговор
    Днес за Турция в чужбина са гласували около 250 хиляди гласоподаватели.
  • 13 1253

    0 13 Отговор
    Когато така наречените Турци си направят ДНК тест остават много очудени , как така са турци а а теста им казва че са Гърци,Балканци, Италианци или от местните Анадолски народи ,много малко от тях имат Турско ДНК, 90+ % нямат и грам Турско ДНК. Или това е полупородата от ислямизирани местни християни описани от историците по онова време.

    Коментиран от #14, #33, #34

  • 14 1071

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "1253":

    Това което пишеш опровергава твърдението че турците са клали навсякъде където са били.
    Напротив най-разнородна генетична проба има именно в техните земи.
    А там където са били кръстоносците защо е еднородно помисли си.
    Добре че са били и по Балкана та да опазят толкова народ.

    Коментиран от #15

  • 15 1253

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "1071":

    Къде точно са били кръстоносците и населението е еднородно? За кланетата Османлийте или Местни християни станли мюсулмани заради новия си по висок стаут са клали бивщите си сънародници и господари. Оригиналните Османлии когато навлизат в Мала Азиа са Тенгреисти не Мюсулмани, стават Мюсулмани след като стават васали на Селджуците. И цялата Османса орда е от около 4000 човека, виж когато призива за грабежи и бързо забогатяване е отправен от Осман всички местни хайдути отиват на служба при него, като тези които приемат да стават Мюсулмани получават щедри дарове в злато земя и роби, ограбени от бившите им сънародници. С право да задържат 80% от всичко оргабено, 20% отива са Султана.

    Коментиран от #16

  • 16 1071

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "1253":

    На Балканите кръстоносци не са се задържали с изключение за няколко години около Асеновград и Пловдив.
    Западът байното ми погледни и ще видиш.
    Кажи защо ключът на църквата на божия гроб се държи от мюсюлмани може би близо хиляда години

    Коментиран от #18

  • 17 1071

    7 0 Отговор
    Около Испания е имало ислямски халифат от 8 век до 1496 познат като Андулусия. Как е генетичния материал там.
  • 18 1253

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "1071":

    Имаш голяма грешка, дори и населението на Асеновград и Пловдив не е еднородно и не са били няколко години. на власт, отнася зе за период от над 60 години пълно владичесвто и говориш за Херцогство Филипополис. Като накои от Латинските Херцогстава продължават да съществиват до првжземането на Балканите от Османлиите.Тези които са на запад от България са бивши или граждани или съюзници на Източно Римския Император. Ако не е процъфтявала политическата корупция както и чумната епидемия от 1347 при която по около 30 000 човека са умирали дневно в Константинопол, ИРИ и България , никога диво туркменско племе като Османите е нямало да превземе Империята.Биткята при Манзикерт е спечелана от Селджуците поради болни амбиции на определени водеши родове в ИРИ за трона на Императора,и най- вече предателството им и лъжите на военноначалниците от тези родове на Римската Армия. който изоставят имератора със само 7000 армия от 40 000 армия да се бие срещу Селджуците които имат 30 000 бойци.

    Коментиран от #19

  • 19 1071

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "1253":

    Кажи защо най-много католици в България има в гр. Раковски и около него. Защо градът носи името на Раковски случайност ли е или не? Датата от
    Малазгит доста те е жегнало но и мемлюците през 1253 са ви показали играта.
    Между другото мемлюците са бивши роби в Египет които застават начело на Египет по онова време.
    Да ви напомня че Мемлюците са били от кумански произход като и основателите на второто Българско царство родът Асена.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 1253

    0 2 Отговор
    Сега 5% от населението на Испания е с Северо Африкански Произход, при завладяването на Испания отново от християните , мюсулманите са изселени в Африка от където са дошли, тези приели христинсто са останл;и да живеят в Испания.Част от Испания са били под власта на Мавритe;

    Една от причините за бързия успех на мюсюлманите бяха щедрите условия за предаване, които те предлагат на хората, които контрастират със суровите условия, наложени от предишните вестготски владетели.
    Управляващите ислямски сили са били съставени от различни националности и много от силите са новопокръстени с несигурна мотивация, така че създаването на последователна мюсюлманска държава не е лесно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1253

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "1071":

    Католици около Пловдив има от времето на 4 Кръстоносен Поход, те са наследници хората на Френския Херцог на Пловдив. А част от тях са Павликяни станали католици.Мамелюците в средновековен Египет са били предимно от бял тюркски и черкезки произход и повечето от тях са потомци на поробени християни След като с взети от християнските си семейства, те станват ренегати на христиняството. Тъй като египетските мамелюци са били поробени християни, мюсюлманските владетели и духовници не са им вярвали, че са истински вярващи в исляма, въпреки факта, че са били изпратени да се бият във войни от името на няколко ислямски кралства като войници-роби. Също както еничери - или новите войни на султана, както и мнозинството от Турците са от такъв произход.
  • 23 1253

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "1071":

    На евреите е даден избор или да станат християни или да напуснат Испания. Много евреи напускат Испания и се заселват в други Европейски страни , а част и в Османска Империя. Близо 20 процента от сегашното население на Иберийския полуостров има сефарадски еврейски произход, а 11 процента носят мавритански ДНК линии.

    Коментиран от #25

  • 24 1253

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "1071":

    Основателите на второто Българско Царство са жовотновъди Власи от района на Ахелой, Поморие. Власите са потомците на бивши Римски пенсионирени легионер и местното латинско говорящо население живеещо в предимно средните и северни части на Балканския полуостров. Куманите са черноморско номадско племе, което сега е част от аселението над България и Унгарския в Европа. Най -голамята част от Куманите е заселена в западна Мала Азия, и част от тези войници стават мамлюци, както и каквказките народи.

    Коментиран от #26

  • 25 1071

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "1253":

    Както виждате липсва трети вариант.
    Но той е приложен от Османците дават им правото на живот около Солун, Истанбул, Измир и другаде.

    Коментиран от #27

  • 26 1071

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "1253":

    А защо кавханите и на второто Българско царство са все ногаици хайде да не ви ги изброявам.
    Между другото кавхан е военно командващ нещо като министър на войната по днешно време.
    За онези на който им е останало армия разбира се.

    Коментиран от #29

  • 27 1253

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "1071":

    В испания над 200 000 евреи приемат католицизма и между 40 000 и 100 000 са прогонени. Неизвестен брой се завръщат в Испания през следващите години. Произтичащото експулсиране довежда до масова миграция на евреи от Испания към Италия, Гърция, Турция и Средиземноморския басейн.От онова време това може да се види в еврейските фамилни имена, които започват да се появяват в Италия и Гърция.

    Коментиран от #28

  • 28 1071

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "1253":

    Со кротце со благо както при покръстването на българите до седмо коляно.

    Коментиран от #30

  • 29 1253

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "1071":

    Второто Българско царство няма титла Кавхан както казваш.В първото Българско царство има наследено от Кутригурите-Българи които са васали на Аварите и употребяват титлата Кокан и Каган, а не Кавкан. или Хан.Български владетел роден в Български земи никога не е имал Титла Хан. Титлите на Българските владетели,са Император и Господар 330 до 550 г, Каган от 550 до 632 г,Кансубиги 680-715, канасубиги е ползвана взаимо заменяема с Цезар до 864г,Цезар, Базилеус и Император до 1017г. След 1186 е Базилеус , Цезар-Цар е руско название а не Българска дума и не е употребавана прз съществуването на първа и втора Българска държава.В България има само един Монголски хан Чака 129901300 г зет на Георги Тертер I и син на Ногай хан от Златната орда. Нахлул в България, подпомаган от Теодор Светослав (син на Георги Тертер I). Провъзгласява се за император на България и постига известно признание с помощта на Светослав. Влязъл в конфликт със Златната Орда хан Токта и след това свален и удушен от Светослав. Други Монголи няма в България .
  • 30 1253

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "1071":

    Изобора даван от фалшивите мюсулмани Турци на християните в завладените от тях християнски земи е . Или ставаш Мюсулманин или ти отрязват главата, като имаш и избор да те набучат турците на кол да те одерът и да те опекът на бавен огън ако не станеш мюсулманин.Но не ти дават право и избор да напуснеш жив с имуществотото си страната и да отидеш да живееш в друга християмска страна различна от на поробителя мюсулманин.
  • 31 1253

    0 5 Отговор
    Когато говориш прави разлика от между Дунавска България и Завладяната от Монголите Русия и Воложка България там има Ханове. а Колкото и да не се харесва не турко и русофилите в България. От владетелските Български родове на Симеон и Самуил, както и други благородни родове произходжат много от владетелите, управителите и генералите на Империята на Българите и Източмата Римска Империя до 1453 г. А до 1560-1600 г Османския Султански двор говори на Български.....много интересно по каква причина е това.

    Коментиран от #32

  • 32 1071

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "1253":

    Да прав си Беязът е взел България по наследство. Нали баба му и майка му са били българки.
    Така да е
  • 33 1453

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "1253":

    Брей че си бърз,как успя да напраниш ДНК тест на 90% турци,я провери своето че е по лесно....
  • 34 Ганьо Кремльовски

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "1253":

    Изследвайки ДНК-то на комшиите разбираме, че са велик народ, изградил могъща държава под управлението на Ердоган. Когото и да изберат турците , тя ще продължава да бъде непреодолим фактор Близкия Изток, Балканите и Кавказ. А рашките братушки са зачеркнали нашето ДНК и са написали “16-та республика” на Европейския съюз, от години щурмуваща Одринския пазар.

    Коментиран от #35

  • 35 1253

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ганьо Кремльовски":

    Непреодолими фактори не съществуват освен в някой турко-руски комунистически глави, ДНК данните за населението на Турция ги има само трябва да си ги потърсиш сам, или да си направиш ДНК тест, Ансестри еедин от тях. Да не стане ами нали ние Турците сме дошли от централна Азия, как така и защо съм 60% грък?

    Коментиран от #36

  • 36 Прав си !

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "1253":

    Не си правя майтап ; бях в командировка в Питер, та след поредния морен ден се черпим в дома на един от партньорите ни. По телевизора имаше предаване за гръцките и турските курорти и чуваме буквално такава фраза, че турците и гърците много са си приличали. Едната от колежките, дето ми беше хвърлила око ; вече доста пияна, се изкикоти и каза, абе и тези ли сте ги …….500 години ?! Вот, такие ми ти работи с гените.
  • 37 ГласМан

    1 0 Отговор
    Днес е втория ден и вече повече от 1 милион са гласувалите извън страната за изборите в Турция.
    Предишния път бяха гласували повече от 1,6 милиона.
  • 38 ГласМан

    1 0 Отговор
    Вече гласувалите са 1,586 милиона.
    Ако така продължат до 24 май гласувалите за турските избори извън страната ще надмине общия брои на гласувалите от последните избори в България.
Новини по държави: