Last news in Fakti

21 Май, 2023 04:34 971 5

Вулканична пепел затвори летищата в Мексико Сити

  • мексико-
  • летища-
  • затворени-
  • пепел-
  • вулкан-
  • попокатепетъл

Тя е изхвърлена от вулкана Попокатепетъл

Двете основни летища в столицата на Мексико временно прекратиха дейността си вчера заради пепелта, изхвърляна от вулкана Попокатепетъл, който е на 72 километра югоизточно от града, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Международното летище „Бенито Хуарес“ в град Мексико затвори вчера в 4:25 ч. сутринта и възобнови работата си в 10 часа, след отстраняване на вулканичната пепел, проверка на пистите и преценка дали вятърът е благоприятен.

Новото летище „Фелипе Анхелес“, разположено на север от столицата Мексико и управлявано от военните, спря работа около 6 сутринта и остана затворено за пет часа.

Вулканичната пепел е особено опасна за авиацията, не само защото намалява видимостта, но и тъй като може да действа като абразив, който уврежда крилата и фюзелажа на самолета.

Попокатепетъл се събуди тази седмица и изригна огромни облаци пепел. Това стана причина 11 села в околността да отменят учебните занятия.

Експлозиите, регистрирани вчера рано сутринта, бяха по-интензивни, но властите, които следят отблизо активния вулкан, не повишиха нивото на опасност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    1 2 Отговор
    То и без това там не пускат българи.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Пускат.

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Как да не пускат. Аз 2 години там преподавах квантова физика в университета в Куернавака. Съпругата ми и тя беше с мен. Работи в института за противоотрови срещу скорпиони. Институтът и университетът са един до друг. На един хълм, прекрасна гледка Между другото мексиканците наричат вулкана само Попокатепел, но накратко Попо. Не го наричат Попокатепетел.

    Коментиран от #5

  • 3 Пускат.

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    И още нещо. Не исках да засягам темата, защото е мако контроверзна, но мексиканците много тачат България. Дори и младото поколение знае как Людмила Живкова е идвала да помага с развитието на учебните им програми. Почти всички мексиканци знаят Людмила Живкова и Христо Стоичков. България е развила началното и основното образование в Мексико. Докато болшинството недоволства от американците. Не им разрешават дори да имат рафинерии. Мексико е голям добивател на нефт, но ко карат в щатите и внасят бензин и нафта. Нямат си техни. Също са голям износител на сребро и гипс. Е, освен и други неща де. 😂😂

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Преди няколко месеца

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пускат.":

    имаше случай с българи, спрени на летището в Канкун, и после изритани обратно. И до момента не съм чел за някакво смислено обяснение от мексиканска страна как се е стигнало до там.
Новини по държави: