Last news in Fakti

21 Май, 2023 06:11 1 762 19

Критикуваха служител на ООН за среща с издирвания за военни престъпления руски омбудсман

  • мария лвова-белова-
  • омбудсман-
  • оон-
  • вирджиния гамба

Вирджиния Гамба разговаряла с Мария Лвова-Белова, която бе обвинена в депортиране на стотици украински деца в Русия

Правозащитни групи и най-високопоставеният пратеник по въпросите на правосъдието на САЩ разкритикуваха вчера среща между високопоставена служителка на ООН, отговаряща за правата на децата, и руския омбудсман за правата на детето, издирван Международния наказателен съд за военни престъпления.

През март МНС издаде заповед за арест на Мария Лвова-Белова /на снимката/ по обвинения в депортиране на стотици украински деца в Русия, класифицирано като военно престъпление.

В петък Лвова-Белова написа на сайта си, че е провела работна среща с Вирджиния Гамба – специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на децата и въоръжените конфликти, и двете са обсъдили защитата на децата по време на конфликт.

„Разговорът се оказа градивен и искрен – без политика", е написала Лвова-Белова. "В края на краищата ние сме обединени от чувство за лична отговорност за живота и безопасността на децата."

Правозащитни групи, отстояващи правата на децата, и висш служител на САЩ по въпросите на глобалното правосъдие осъдиха провеждането на срещата.

„Украинските жертви заслужават да видят Лвова-Белова зад решетките в Хага, а не на среща с високопоставени служители на ООН“, каза Балкис Джара, заместник- директор в международната правосъдна програма в НПО „Хюман райтс уоч“.

В качеството си на високопоставен служител Гамба трябва да избягва контакт с лица, обект на заповеди на МНС, а „мястото на Лвова-Белова е само едно – на подсъдимата скамейка в МНС", каза Джара.

Посланикът на САЩ за глобалното правосъдие Бет ван Шаак написа в социалните медии в петък вечерта, че такава среща предизвиква „дълбока загриженост“.

В четвъртък заместник-говорителят на ООН Фархан Хак съобщи, че Гамба възнамерявала да посети Москва, за да обсъди изпълнението на "резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание."

Миналия месец Лвова-Белова се включи по видеовръзка в свикана от Русия в централата на ООН в Ню Йорк неофициална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН, посветена на Украйна.

Съединените щати, Великобритания, Албания и Малта напуснаха по време на изказването ѝ.

Великобритания и САЩ освен това бяха блокирали излъчването на срещата онлайн.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц

    30 2 Отговор
    Шумов, много тъпи новини.
  • 2 ХАХАХА

    42 5 Отговор
    Русия е издала заповед за ареста на прокурора от Хага издал заповед за ареста на Путин. А да видим кой кого сега!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Вашето Мнение

    39 4 Отговор
    Артьомвск е руски. Превзет е от шепа затворници, които разбиха няколко десетки натювски бригади. Безсилието, че всичко рухва, кара управляващите от шаш да изпадат в истерия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бонев

    39 4 Отговор
    На щатите е трудно да приемат че с еднополюсния свят е свършено.
  • 6 По ясно ли ти е

    4 45 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    И Русия като е издала такава заповед в цяла Русия ли го издирва ? Защото кремълските престъпници са с червена бюлетина в 140 държави.Би трябвало да ти е ясно кий кого !

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАХАХА

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "По ясно ли ти е":

    Ти пък си сигурен ,че само в Русия го издирват ,щото той света се състои от 140 страни ,които са ратифицирали един договор, забравих му името,което не е вярно ,дори прехвалените ти фащски те са го подписали. Аре връщай се в обора да им ринеш ...... на говедарите.

    Коментиран от #10

  • 9 факти

    3 35 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Русия от безсилие може да си издава каквито иска заповеди.Разликата е там,че тези заповеди важат само на територията на руския обор.То и аз мога да издам заповед за арест на някой,но тя няма никаква стойност.Съшата работа е и с Русия.Заповедта за арест на Путин и шайката му обаче важи за целия свят.Това означава,че същите тези престъпници не могат повече да напускат територията на Русия.

    Коментиран от #14, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Събуди се

    33 2 Отговор
    Обвинение - НЕ е ПРИСЪДА !
    Къде са ФАКТИТЕ , ДОКАЗАТЕЛСТВА ?

    В нормалния свят и на осъден се дава дума, а в случая така наречен цивилизования свят усилено върви към инквизицията !

    Много хора мислят, че решенията, които вземат болшинството политици в Европа и САЩ са от педофили, сатанисти, корумпирани, предатели на държавите си, некомпетентни и болни хора.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 5894

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "АХМАТ СИЛА":

    Чекмедженец,ти ли си ?! Кога ви пуснаха с Емили ?!
  • 14 ХАХАХА

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "факти":

    Къде го пише ,че заповедта важи за целия свят ,а ? И за кой свят бе? Или в безсилието си краварските ратаи имате халюцинации?
  • 15 ХАХАХА

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "По-ясно ли ти е":

    Марш от България бе наколенко оцапана в краварски .......! Аре чупка на продажниците
  • 16 Зле си с фактите

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "факти":

    Не важи за целия свят, а само за страните подписали го!

    Освен това, дори САЩ не само също не са го подписали, но и офицално заявиха че ако клоуните от Хага пипнат някъде, дори в подписалите го държави, който и да е американски гражданин, ще пратят специални части в Хага да им заврат съдийските тоги в ........
    Факт, който можеш да провериш!
  • 17 Мслий

    1 9 Отговор
    Рашките и те имали омбудсман.Верват си,че и те са като хората.Тц,тц.
  • 18 факуса

    10 0 Отговор
    значи децата убивани в донбас не са важни за така наречените правозащитни организации,щот не реагираха цели 7г.,трябва да бъде разследван за безхаберие карим хан,хагския прокурор
  • 19 ИВАН

    3 0 Отговор
    Чета коментарите на разни русофобчета и хем са ми смешни, хем и се чудя - как може толкова злоба и простотия на едно място, а явно и лакомия .... хм, все смъртни грехове, за съжаление сте