Last news in Fakti

21 Май, 2023 10:46 1 180 5

Йотова е гост на българите в Кипър за 24 май

  • 24 май-
  • илияна йотова-
  • кипър-
  • вицепрезидент

Предстои в скоро време да бъде официално обявена дарителска кампания

Йотова е гост на българите в Кипър за 24 май - 1
Снимка: БГНЕС

25-ото издание на "Дни на българската култура в Кипър" ще бъде отбелязано днес с празничен концерт по повод 24 май. Той се организира от Съюза на българите в Кипър, а специален гост на тържествата е вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БНР.

Най-голямото и юбилейно българско честване на 24 май на острова е под егидата на Министерството на културата на Кипър и посолството на България в страната. Празникът се провежда и със специалната подкрепа на митрополита на Тамасос и Оринис Исаѝас, с когото вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне днес.

Кипърският духовник е силно свързан с българската общност на острова. По негова инициатива ще бъде изградена първата в Кипър църква в български традиционен стил "Св. Йоан Рилски". Тя ще се намира на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата Никозия, като парцелът за нея е предоставен безвъзмездно.

Предстои в скоро време да бъде официално обявена дарителска кампания за набиране на средства за строителството на православния храм, казаха от Съюза на българите в Кипър, партньор в инициативата. За църквата са отпуснати 100 000 лв. от държавния бюджет на България. С музика и танци в тържествения концерт днес участват фолклорният състав "Капанци" от град Попово и домакинът, фолклорният ансамбъл "Канатица".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Притрябвала

    9 1 Отговор
    им е ?!
  • 2 Ква е та

    4 0 Отговор
    убавица

    Коментиран от #3

  • 3 Мууу

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ква е та":

    пръдзиденшата
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 яяя

    1 0 Отговор
    Бидони в Кипър си имат...