Last news in Fakti

23 Май, 2023 20:30 1 502 19

Зад решетките! Московски съд удължи с три месеца задържането на американския журналист

  • еван гершкович-
  • уолстрийт джърнъл-
  • журналист-
  • сащ-
  • русия

По-рано ФСС съобщи, че Еван Гершкович, действайки по нареждане на правителството на САЩ, е събирал сведения за дейността на едно от предприятията на военнопромишления комплекс на Русия

Зад решетките! Московски съд удължи с три месеца задържането на американския журналист - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдът в Лефортовски район в руската столица удължи с три месеца срока на задържане на арестувания по подозрение в шпионаж кореспондент на американския вестник "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на съда, информира БТА.

"С постановление на Лефортовския районен съд в град Москва от 23 май 2023 г. срокът на задържане под стража по отношение на Еван Гершкович, обвинен в извършване на престъпление по член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация (шпионаж - бел. ред.), е удължен с три месеца и едно денонощие, т. е. до 30 август 2023 г.", съобщи представител на пресслужбата на съда.

По-рано разследващите от Федералната служба за сигурност (ФСС) на Руската федерация поискаха съда в Лефортовски район в Москва да удължи мярката за неотклонение "задържане под стража" на Гершкович, който бе задържан в Екатеринбург през март по дело за шпионаж.

По-рано ФСС съобщи, че Гершкович, "действайки по нареждане на правителството на САЩ, е събирал сведения, представляващи държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военнопромишления комплекс на Русия". Във връзка с това журналистът беше задържан и Следствената служба на ФСС възбуди срещу него наказателно дело за шпионаж.

Във връзка с това в. "Уолстрийт джърнъл" публикува изявление, в което изрази дълбока загриженост за безопасността на Гершкович. Вестникът припомни, че Гершкович работи в неговото московско бюро и се занимава с отразяване на събитията в Русия.

САЩ призоваха днес за незабавното освобождаване на Гершкович, след като ФСС поиска удължаване на задържането му, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби пред американската телевизия Си Ен Ен.

"Той изобщо не трябва да бъде задържан. Журналистиката не е престъпление. Той трябва да бъде освободен незабавно", каза Кърби.

"Ще продължим да работим много, много усилено, за да видим дали ще можем да го върнем у дома заедно с неговото семейство, където му е мястото", подчерта той.

Американските власти все още настояват за консулски достъп до Гершкович директно с руснаците, каза Кърби. "Няма основание за отказ на консулски достъп... Ние наистина искаме да осигурим такъв консулски достъп", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яне Сандански

    25 2 Отговор
    В Сибир до живот .
  • 2 Абе тоя ризата на Навални

    17 2 Отговор
    ли е облякъл?
    Или това им е униформата в затвора?
  • 3 Разбира се

    15 4 Отговор
    Журналист , ама друг път...
  • 4 Каниба

    15 1 Отговор
    а руската журналистка- Мария Бутина, дето едвам я обменииха на една америкосска наркодилърка, тя колко лежа и за какво в нигерландия????
  • 5 123

    15 0 Отговор
    Като му е мястото при семейството му, ка ми ли дири у военните заводи.
  • 6 Рамзан ага

    8 2 Отговор
    На Еван му е харесало като младоженка и няма никакво намерение да се връща.Руснаците са толкова чевръсти ,че няма място за сравнение с ленивите афрота.
  • 7 Уса

    15 1 Отговор
    Този не е американец а обикновен украинец фашистка подлога
  • 8 да оди..

    8 0 Отговор
    У бутирка-тамън ако остане..после ще пише мемоари.
  • 9 Тото

    13 2 Отговор
    Научил е френският вече 😂😂😂,ама то това във САЩ при мъжете го смятат за голям плюс😂
  • 10 🙄🙄🙄

    6 1 Отговор
    Та малко са, 3 години да бяха щеше да е сензация!
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 10 Отговор
    Русия се управлява от психопати.
  • 12 СТАЛИН

    9 2 Отговор
    Разстрел.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Спецназ

    9 1 Отговор
    На обвинен шпионин винаги му свети 15- ка и повече.

    Не разбирам оптимизма на тези, които искат да го измъкнат.

    КОСЯК натворил- отвечать!
  • 15 Бай Пън

    9 0 Отговор
    Да го бесят тоя. Пишман жулналисти дал господ . Пример - факти
  • 16 М иро

    8 0 Отговор
    Радост за старите пандизчии
  • 17 От кариерата

    7 1 Отговор
    След като е "събирал сведения за дейността на военнопромишления комплекс на Русия" е извършвал шпионаж ! Съд и 25 години затвор !
  • 18 Механик

    6 0 Отговор
    На тоя ако му сложиш малко по-дълга коса с леки къдрици, от него ще се получи средно статистичека, англосаксонска КОБИЛА (kpaната).
  • 19 Зад решетките!

    4 0 Отговор
    Зад решетките! Където му е мястото на всеки шпионин!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания