Last news in Fakti

24 Май, 2023 05:26, обновена 24 Май, 2023 07:15 955 13

Гутериш: Не успяваме да защитим увеличаващите се цивилни, засегнати от въоръжени конфликти

  • антони-
  • гутериш-
  • оон-
  • цивилни-
  • защита-
  • конфликти-
  • пострадали

Това е ужасната истина, заяви лидерът на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди "ужасната истина", че светът не успява да спази ангажиментите си за защита на все по-големия брой цивилни, засегнати от въоръжени конфликти, предаде Асошиейтед прес.

Той каза това по време на дискусия, озаглавена "Защита на цивилните във въоръжени конфликти", която се проведе в централата на световната организация в Ню Йорк.

Гутериш посочи, че Съветът за сигурност на ООН трябва да призове страните да зачитат законите за водене на война.

"Правителствата, които имат влияние върху враждуващи страни, трябва да се включат в политически диалог и да обучат части, които да предпазват цивилни", каза той. "А държавите, които изнасят оръжия, трябва да откажат да търгуват с всяка страна, която нарушава международното хуманитарно право", допълни генералният секретар на ООН.

В последния му доклад за защитата на цивилното население през 2022 г. се посочват над 100 конфликта по света със средна продължителност над 30 години.

Миналата година са отчетени нови рекорди по отношение на броя на насилствено разселените лица и ръст от 53% на регистрираните от ООН смъртни случаи сред цивилното население. Боят на хората, които са били принудени да напуснат домовете си заради военни конфликти, възлиза на около 17 000 души, като почти 8000 от тях са украинци.

Миряна Сполярич, председател на Международния комитет на Червения кръст, заяви, че по време на неотдавнашните си посещения в Африка, Европа и Близкия изток е видяла бързо влошаваща се хуманитарна ситуация с "цели региони, попаднали в капана на конфликти, чийто край не се вижда".

Тя допълни, че много от тях се усложняват от климатичните сътресения, продоволствената несигурност и икономическите трудности.

През миналата година броят на хората, които са изправени пред остра продоволствена несигурност, е нараснал до 258 милиона, посочи швейцарският президент Ален Берсе. Повече от две трети от тях живеят в конфликтни зони, включително в Конго, Судан, Сахел, Сомалия, Мианма и Афганистан или в страни, където насилието е широко разпространено, като Хаити, допълни той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Резолюция

    15 0 Отговор
    Провалът на ООН в това отношение е грандиозен.

    Коментиран от #4

  • 3 Дърт

    11 0 Отговор
    Паткан е този...
  • 4 ген КЪСТЪР

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Резолюция":

    И ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТ
  • 5 Перо

    13 0 Отговор
    ООН, в този си вид не може повече да съществува! Тази структура и организация е изградена в други времена и епоха и не отговаря на съвременното развитие на света! Никой не се съобразява с неговите решения и водещата роля е определена на враждуващи, главни държави с повече права, което им налага господство при взимане на важни решения от световен мащаб и право на вето, в зависимост от национални интереси!

    Коментиран от #10

  • 6 НИКОЙ НЕ БРЪСНЕ О О Н - ето !

    7 0 Отговор
    Света за да се УПРАВИ , първо старият Свят ТРЯБВА да се РАЗВАЛИ ! Ще устискамели без заеми от Брюксел ? Ние сме на система за ИЗКУСТВЕНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ЖИВОТА и с почти мозъчна недостатъчност !
  • 7 Сандо

    9 0 Отговор
    Спомняйки си украинския конфликт със сигурност може да се твърди,че ООН-то не забелязва цивилните жертви или ги забелязва избирателно.А всички знаем кому слугува Гутереш.
  • 8 Абе и вие сте само

    10 0 Отговор
    За парлама. По време на великата хрема се видя, че всички т.н. международни организации са под един похлупак. Те не работят за хората, а против тях. Вече се провалиха СЗО, ООН, Световна банка и т.н. Не можем да вярваме вече на нито една от тях. Преди излъгаха за животните, "зараза" и ги убиха, след това за хората... Сега и някаква "толкова важна война" измислиха. Все едно е, дали има някаква НЕнатовска Украйна или не! Защо целият запад така силно се впрегна? А за Югославия, Ирак, Либия... и т.н. точно обратното, не им пукаше? С какво точно Украйна е "толкова важна "???
  • 9 Пенчо

    4 0 Отговор
    Как ще ги защитавате бе смешници, като вие разпалвате конфликтите за да ви върви далаверата и да си оправдаете бюджета!
  • 10 Мито

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Съгласен съм. Португалецът трябваше отдавна да си е подал оставката и така да покаже че ООН не си изпълнява функциите. Няма как да бъде иначе, след като световните лидери не искат да се съобразяват с ООН. Тръмп, например, не разбира международните организации и затова ги мрази.
  • 11 оон , абе какво беше това

    1 0 Отговор
    Нищо не правите ООН-то , САЩ ви набиха канчето и служите за ....... абе за нищо не ставате . Войните трябва да се спрат , тези които ги подклаждат и водят трябва да се усмирят , а това на първо място са САЩ , е да ми лекуваш последиците без да отстраняваш причината .
  • 12 Убавец

    0 0 Отговор
    НИщо не казва за Ф-16? После да не се вайка като вдовица накъде отив войната.
  • 13 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Всички Западни страни скърбим за цивилните жертви от Ориента , БРИКС, ШОС, Евразия, Мюсламнската лига,Арабския свят, Латиноамериканския свят, Африка,ОНД,