Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2023 14:16 4 197 75

Белгород: кои са руснаците, които се бият за Украйна

  • белгородска област-
  • партизани-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • белгород-
  • владимир путин-
  • руски доброволчески корпус-
  • свободата на русия-
  • руснаци

Предполага се, че стотици руски граждани воюват на страната на Украйна

Белгород: кои са руснаците, които се бият за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Мечтите стават реалност! Вече съм част от легиона "Свободата на Русия"." Това са думи на бившия вицепрезидент на държавната руска банка "Газпромбанк" Игор Волобуев. В канала на легиона в "Телеграм" има данни за редица руски военни, които са преминали на страната на Украйна и дори разкриват имената си.

Вече е ясно: срещу Русия воюват не само украинци, но и руснаци. До момента се знае за две подразделения, сражаващи се редиците на украинската армия, които са изцяло сформирани от граждани на Русия - т.нар. легион "Свободата на Русия" и "Руски доброволчески корпус".

Още новини от Украйна

В понеделник бойци на тези отряди обстрелваха руския регион Белгород. Пред първи канал на украинската обществено-правна телевизия Андрий Юзов от украинските тайни служби заговори за "операция за освобождение на области в региона Белгород от режима на Путин".

Какво представляват двете руски структури в украинската армия

За съществуването на легиона "Свободата на Русия" се знае най-късно от април 2022 насам. Твърди се, че той включва пленени руски войници, решили да преминат на страната на Украйна, както и доброволци с руски паспорт. Бившият депутат от Думата Иля Пономарьов, който представлява подразделението публично, казва пред ДВ, че то се състои от около 500 души. През 2014 той беше единственият руски депутат, гласувал против анексирането на украинския полуостров Крим.

Второто формирование, "Руският доброволчески корпус", съществува от август 2022 насам, казват пред ДВ неговите основатели. Те не издават информация за броя на бойците, но вероятно те са между 30 и 150 души. Един от основателите на корпуса - бизнесменът Денис Капустин, съобщи още през 2022, че от есента на миналата година отрядът участва в боевете срещу Русия заедно с украинската армия.

Идеологията на подразделенията

В социалните мрежи "Руският доброволчески корпус" обявява, че неговите членове са етнически руснаци с дясно-консервативни възгледи. На бъдеща Русия те гледат като на държава за руснаците: "Искаме национална държава на руснаците на тези територии, които са изконно руски, отчитайки териториалната цялост на Украйна, Беларус и останалите съседни страни. Искаме да построим държава на руснаците, която да живее в мир с всички съседни народи", пише в мрежата боец под името "Кардинал". Членовете на легиона "Свободата на Русия" не декларират публично политическите си възгледи. По думите на Иля Пономарьов подразделението е обединено единствено от идеята за противодействие на агресията.

Лицата на подразделенията и тяхното финансиране

И двете руски военни формирования в украинската армия имат свое политическо представителство. "Руският доброволчески корпус" се е присъединил към новата организация на руските емигранти "Граждански съвет", създадена в Полша. Нейният международен секретар Анастасия Сергеева заяви пред ДВ, че организацията обединява активисти от националните републики на Руската федерация, които поддържат правото на народите на самоопределение. За издръжката на "Граждански съвет", набирането на нови бойци и тяхното обучение Сергеева набира частни дарения.

Политическият говорител на легиона "Свободата на Русия" Иля Пономарьов обясни пред ДВ в края на 2022, че се занимава с политически разговори с представители на различни страни, както и с взаимодействието с медиите от името на формированието. За неговата текуща дейност се събират средства в криптовалута. За разлика от "Руския доброволчески корпус", който допуска отделянето на регионите от Руската федерация, легионът заявява, че целта му е да "запази единна и неделима Русия в границите от 1991 година". Въпреки това на регионите ще трябва да бъдат дадени широки правомощия и да бъде запазена тяхната етническа идентичност.

Как се набират бойците

Преди да започне сътрудничеството с "Граждански съвет", доброволческият корпус е приемал в редиците си само руснаци, които вече са се намирали зад граница. По техни думи много от тях след 2014 година са участвали в бойни действия на страната на Украйна в състава на полка "Азов". Сега с набирането на нови попълнения се заема "Граждански съвет". Днес приемат и хора, които се намират в Русия. Потенциалните доброволци могат да попълнят формуляр на сайта на Съвета или да изпратят мейл на криптиран акаунт. "Оттам нататък установяваме контакт чрез защитени системи", казва Сергеева, без да назовава подробности.

Както обясни преди време Алексей Арестович, бивш съветник на шефа на кабинета на президента Зеленски, в легиона "Свободата на Русия" първоначално се записвали само руски военнопленници, които били променили възгледите си. Но и легионът вече приема и хора, намиращи се на територията на Русия. От тях се изисква да представят биографични данни, включително за това дали имат военен опит, както и снимки на личните им документи. Оттам нататък кандидатите се подлагат на тест с детектор на лъжата, както и на проверка от психологическа и атестационна комисия.

След неуспешен опит да се обединят, представителите на двете руски подразделения в украинската армия се отнасят с недоверие едни към други. Те обаче не си отправят критики публично.

Автор: Сергей Сатановский


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    71 21 Отговор
    Те сами се определят като неонацисти.
  • 2 парасюк

    69 27 Отговор
    Как кои са? Наемници! Обикновени подлоги!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    62 14 Отговор
    Като прочетеш DWи вече ти става ясно, че лъжа пропаганда

    Коментиран от #70

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    26 52 Отговор
    До месец, два, във всички републики ще се надигнат хората срещу вековното московско иго . Особено сега като видяха какъв комикс е руската армия .

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Е такива са

    51 11 Отговор
    Обикновени предатели с шарени гащи с цветовете на дъгата!
  • 9 Коментирайте русофили давайте

    21 35 Отговор
    Какво ще ви измисли комунистическата главичка хаха кажете на черното бяло пак и пак ,и пак

    Коментиран от #11, #62

  • 10 Революционер

    42 9 Отговор
    Кво стана с револцията на, Сорос в Белгород мн кратка?
  • 11 Последния Софиянец

    43 12 Отговор

    До коментар #9 от "Коментирайте русофили давайте":

    Тези руснаци сами се определят като неонацисти.Никой нормален човек няма да ги подкрепи.

    Коментиран от #30

  • 12 Укронацита

    37 13 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Украинските въоръжени сили, докато бяха от тук , подпалиха мазето на жилищна сграда, знаейки, че там се крият възрастни местни жители заедно с домашните си любимци. Това разказаха самите жители на къщата, които в момента се намират в Шахтьорск в ДНР, на пункт за временно пребиваване.
    76-годишната пенсионерка Надежда разказа, че тя и трима нейни възрастни съседи се крият в мазето на къщата им. Докато били там, украинските военни блокирали вратата на мазето и го подпалили.
    "Подпряха ни със стол. Мазето беше покрито с дим, че нямаше какво да се диша, вече мислех, че това е всичко"
    "Запалиха ни. Не извикаха "Жени, махнете се!" Кучетата се задушаваха, жените се задушаваха и ние не знаем какво да правим", допълни нейната съседка 70-годишната Светлана.
    Според жените те са били принудени да се крият в мазето в продължение на 8 месеца.
    В заключение жените искрено благодариха на руските военни, че са им помогнали да се евакуират и са ги "извели добре".

    Коментиран от #19, #25, #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пари льо Мен

    10 33 Отговор
    Всички крайнодесни (фашистки) партии в Европа подкрепят Путлер.
  • 15 Ха,ха,ха

    28 7 Отговор
    Предателя няма род и родина
  • 16 Коко

    23 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    България е част от голяма дупка , която все по голяма ще става.
  • 17 Муфаса

    20 39 Отговор
    В България също има едни уж българи, които много обичат Путин. И те говорят български, пишат на български, но любят и милеят за Военопрестъпника Путин, отгоре на всичко и българомразец. Вече е обявил България за вражеска държава, а азбуката ни за Македонска. Колко да са българи путинофилите?
  • 18 О-краiнец

    32 8 Отговор
    Кои са...? Няма значение кои са, а кой стои зад тях! А зад тях стоят същите отпадаци, които и зад зелето, и зад напите атлантически подлоги, и тези в Молдова, и в Грузия и в полша!
    НО...малко им остава, краварника потъва всеки изминал ден!
  • 19 Последния Софиянец

    34 11 Отговор

    До коментар #12 от "Укронацита":

    Оцелели местни жители в Бахмут разправят че като са си тръгнали укрите са избили много цивилни.Вагнер извадиха много мъртви цивилни от мазетата.

    Коментиран от #32

  • 20 в БГ колко са

    11 23 Отговор

    До коментар #3 от "Гей ЕС":

    Питай Митрофанова колко са, по списък им плаща копейките.
  • 21 Бивш левскар

    16 3 Отговор
    Хитлер е имал "Армия на Власов". Кой е чул нещо за тях?

    Коментиран от #31

  • 22 Да не пропускат

    7 19 Отговор
    Другари изтървахте да видите какво прави Чалънджър със драконите зъби на Пухлер..
  • 23 Абе

    14 26 Отговор
    Има и нормални руснаци, не само слуги на Путин и КГБ.
  • 24 Последния Софиянец

    10 21 Отговор
    Най важното е груз 200 да върви с пълни вагони и камази към алкохолната мцква и всичко ще е наред!
  • 25 ъхъ

    7 15 Отговор

    До коментар #12 от "Укронацита":

    Не се напъвай, литературните награди вече ги раздадоха.
  • 26 Муфаса

    16 26 Отговор
    Та каква стана тя! Българските Путинофили които открито стоят на страната на Оня, що ни отрича азбуката и ни обявява за Врагове, "осъждат" руснаците които се бият за Украйна?! Смайващо! И това ако не е абсолютна смешка, не зная какво е. Нещо като вчерашното обръщение на Копейкин към българите за 24 Май, който обаче неговия Идол и Месия Путин ни "отне" за да го "дари" на Македония! Смех!
  • 27 Юда Искариотски

    20 5 Отговор
    Нищо особено. Предатели винаги е имало , има и ще има! Всички свършват по един и същи начин. С минимална разлика! :) Въпрос на време и приоритети. Ама, те си знаят!:)

    Коментиран от #36

  • 28 Последния Софиянец

    9 20 Отговор
    Казах ми, че разпада и гражданските войни тепърва почват в блатницата и орките ще се млатят дълги години помежду си с каквото оръжие имат!
  • 29 Хаха

    10 15 Отговор

    До коментар #12 от "Укронацита":

    И влезе Путин в горящото мазе с ги измъкна на ръце!
  • 30 Муфаса

    11 14 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Е, да, така ще да е! Ако питаш Песков, те и украинците сами се определят като "нацисти", пардон - "сатанисти". То и вие Путинопочитателите се определяте като българи! Вчера празнувахте ли, или както препоръча Духовния ви Бащица - Путин - поздравихте македонците?
  • 31 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Бивш левскар":

    Има хора , които са чули! За съжаление армията на Власов , като и останалите му армии не са свършили добре. Не е кой знае какво. Касае се само за само за 3, 2 милиона мъже!:) На кого му пука?!:)
  • 32 Лаврентий Берия

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Ехаа, що чак като си тръгвали? До тогава сигурно са ги държали за резервни части? Въобще, много съчинения! Колко ли "цивилни" да е имало в зона на активни бойни действия? А защо им е било на украинците да ги "избиват"? Мисъл няма много, но то пък, ако има мисъл дали ще пишеш такива неща?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анализатор

    10 19 Отговор
    Респект и уважение към Вас!
    Направете така, че вашите легиони да се множат и да обхванат цяла Русия!
    След това направете специална военна операция и тикнете Путлер, Медведев, Песков, Лавров, шойгу и цялата фашистка пасмина в затвора!
    Браво на Вас! Множете се!

    Коментиран от #45

  • 35 Пацо

    12 9 Отговор
    Гражданска война и разпад. Всеки си прави частна армия за остатъците от русия.
  • 36 Защо пък предатели

    9 11 Отговор

    До коментар #27 от "Юда Искариотски":

    Защо да са предатели?! На партизаните, активните борци и ятаци, които отвориха 1944г. портата на отечеството ни на Червената армия предатели ли им казваха??! Не, герои им казваха. Завзеха власт и всякакви привилегии 45 г. във България и внуците и правнуците им и досега държат всичко, затова сме цъфнали и завързали.
  • 37 Аз знзм

    12 4 Отговор
    Актьори са.. От театъра на Зеленски. Ама са по клоуни и от него. Все пак, получават сметката си преди него.
  • 38 Корекция на заглавието

    2 1 Отговор
    "Кои бяха ..."
  • 39 Ну погоди !

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Заработи някоя.копейка днес, молодец !
    Провери в речника значението на думата "фашист" и пак помисли кои са в тази роля.
    Цитат: Фашизмът (от италиански: fascismo) е радикална, авторитарна и националистическа политическа идеология.
  • 40 Битко

    2 3 Отговор
    Бацю Пуси каза каде пиангурете да беа сички с една шиа немаше одавна да е пред такиви проблеми ма не, над 140 милеона са враговете мо деа! И колко и да са кални пианци коги им се стегне фурашката немат спиранье! Прават равалюции една подир друга, да де не свършат алгокола.
  • 41 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    Биещите са основно руски десни мразещи путин заради налагането на кадиров и чеченските издевателства над руснацитв.проицлицат от футболните агитки на цска и спартак москва.
  • 42 Атлантнюз

    6 3 Отговор
    Ами руснаците които се бият за Украйна са тия които са измислени от нищожества като ДВ
  • 43 Някой

    11 4 Отговор
    Крайни неофашисти. То е ясно. Само такива биха се били срещу родината си на страната на укрофашизма.
    Другото е дъвка на ДВ и шефовете им от зад локвата.
  • 44 гост

    5 3 Отговор
    Всичко приключи - четете в интернет.
  • 45 Тиквоча

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    Ах,летете ескадрони ......Да, ама се налетяха-там плен няма....
  • 46 Тц тц тц

    7 3 Отговор
    Авторът на статията е кукуруку.
    Въпросните от легиона "Свободата на Русия" са били с хамериканско оборудване и даже тече скандал между сащисаните и укрите да не се използва дадената техника на територията на Русия.Също така тези са с промити от наркотиците мозъци и не са били с руско гражданство.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТрампЛин

    6 6 Отговор
    Скоро и Пригожин ще бъде на тяхна страна. Разпада започва! Сценария по който бяха подпалени Крим, ДНР и ЛНР, сега ще се повтори с обратен знак!
  • 49 дядото

    7 4 Отговор
    нормално в такава война да има и няколко десетки или стотици предатели.имало е и преди и по целия свят.имаше и бандеровци и власовци и сс доброволци,добре обгрижвани от запада и какво- в далечния север или в земята.тези не решават проблема на нато и укрите

    Коментиран от #52, #67

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лаврентий Берия

    8 4 Отговор

    До коментар #49 от "дядото":

    А нормално ли е Дядо, да обичаш и славиш този, който обяви българите за врагове и отрече азбуката им? Себе си как определяш?

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Муфаса

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Курило те зове":

    Курило зове главно тея дето завършват история по лозунги от БКП и по "Под Игото". На Вас са ви набити много опорки, но пък имате недостиг от познания. И не ми говори за "вулгарност"! Прочетете си постовете и обърнете вничание, че вулгаризми, обиди и агресия бълват само путинофилите. Другите се придържаме към добрия тон и към иронията. Македония и България не са едно цяло днес с огромната руска подкрепа. И ти самия си наясно, че в основата на Сръбската пропаганда има Руска такава. Много ви отърва да цитирате ЦК на БКП!
  • 55 Глей сига

    8 2 Отговор
    А КОЛКО УКРАИНЦИ ВОЮВАТ ЗА РУСИЯ ОЩЕ ОТ 2014 ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НАЛ СЪ СЕТИ
  • 56 Пловдив 1912

    8 5 Отговор
    Пейтриът е изстреляла 32 ракети прехващачи срещу ракета Кинжал , но накрая е била ударена...общия залп на системата е струвал 100 милиона долара , но по-важното е , че нито една от 32-те ракети не е доближила руския Кинжал...
    Информацията е от САЩ ...Още по-лошо е това за репутацията на Пейтриът комплекса....

    Коментиран от #59

  • 57 Истинска журналистика

    3 2 Отговор
    Авторът е кореспондент на Дойче Зеле в Москва!
    Всичко си идва на мястото!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "Лаврентий Берия":

    Ами ние сме били врагове на англичаните и американците през ВСВ и те също са ни имали за врагове - даже Чърчил е искал да превърне София в картофена нива.

    Обаче това не ти пречи да ги "обичаш и славиш" - защо ли така.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 руски десидент

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Решение":

    Започва се с такива като теб с гени на пикепантроп.
  • 65 Ксаниба

    0 3 Отговор
    нео-еничари нацисти!!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ердоган

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Да не си го преписал от македонец и заменил демичките българин и татарин
  • 69 Ко Не

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "Лаврентий Берия":

    СНН и Ройтерс , че ти направо черпиш вода от извора ! Това за Кинжала и Пейтриът е вярно ! Пише го и Американското военно списание ! Но и да не ти го напишат няма как Кинжал просто да си лети и да удари системата, ясно е , че комплекса ще се защитава , но така или иначе е ударен ! Пейтриът е аналогичен на С300 , това са стари комплекси ! С400 руския е топ едишън в момента в тая сфера , заедно с още един комплекс от Израел...
    Сащ лично нямат отговор на Кинжал в момента, а и в близко бъдеще няма да имат ! Много пъти се писа , че американците имат проблеми с покритието на свръх звуковите ракети ! Пейтриът е много сложен кс , а пък е и морално остарял !
  • 70 Студента

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Ааааа, не им вярвай. Путин си е добре! И Кабаева си е добре!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 РУСНАЦИ ТРЕПАТ РУСНАЦИ

    6 0 Отговор
    Кви ги надроби бе Путин....
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ох_боли

    0 1 Отговор
    По-големи написани щуротии и глупости не бях срещал! Нерде "зелени човечета", нерде "бандюги-незадоволени руски отрепки" да сравняваш! Изпила ти е мозъка пропагандата!
  • 75 пенко

    1 0 Отговор
    ШВАЙНЕ ВЕЛЕ ---НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ !!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания