Last news in Fakti

27 Май, 2023 04:25 1 643 5

Западът осъди насилието в Косово

  • косово-
  • насилие-
  • власти-
  • запад

Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ призоваха властите да направят крачка назад

Западът осъди насилието в Косово - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ осъдиха решението на Косово да осигури силово достъп до общински административни сгради в Северно Косово и призоваха властите да направят крачка назад и да предприемат действия за успокояване на напрежението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност. Призоваваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението в тясна координация с ЕУЛЕКС (мисията на ЕС) и КФОР (мисията на НАТО в Косово)", посочиха страните в общо изявление, поместено на интернет страницата на британското правителство. "Обезпокоени сме от решението на Сърбия да повиши равнището на бойна готовност на въоръжените си сили по границата с Косово и призоваваме всички страни в спора към максимална сдържаност и да избягват провокационната риторика."

Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната си в пълна бойна готовност и нареди армейските части да бъдат придвижени по-близо до границата с Косово, след като протестиращи и полиция в населен предимно със сърби град в съседната страна влязоха в сблъсъци.

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството пред сградата на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в длъжност след местни избори, които сърбите бойкотираха.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещата не са .....

    21 3 Отговор
    Изпитат метод на запада..След като сърбите не са с тях, ще им спретнат умишлен конфликт да ги вкарат във война, а после ушамарят ... Как потушават конфликта?...по фейса ха ха ха, а отвътре ги потикват на анрнутите... Трябва им втори фронт, иска си войни, че дефлот ги бори на други...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    4 0 Отговор
    Коалиция на призоваването.
  • 4 Вирус

    10 0 Отговор
    Хахаха Западът го прави а сега го осъжда
  • 5 Западът създаде Югославив

    9 1 Отговор
    като буфер срещу руското влияние,за сметка и на българските земи
    След това Западът без санкция от ООН нападна Сърбия като използува фалшивия предлог Сребреница.Немски експерти разровиха Сребреница и установиха че 62% от заровените са сърби.Докладът бе публикуван само от Финландски вестник и броевете му бяха конфискувани.
    Хвърлиха 15 т обеднен уран и над 2000 бомби
    Без референдум само с решение на парламента обяви независимост джихадисткото Косово