Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2023 13:52 4 463 55

Нов момент: войната се пренася на руска земя?

  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • дронове-
  • владимир путин-
  • москва-
  • белгородска област

Киев използва оръжия на психологическата война, все по-често атакува цели на руска земя

Нов момент: войната се пренася на руска земя? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

И през последните дни Русия подложи Киев на масиран обстрел с ракети. В съобщенията се твърдеше, че в нощта срещу четвъртък са загинали две жени и едно дете. За обстрел бе съобщено и от руската област Белгород, граничеща с Украйна, както и за предполагаемо ново нападение на „Руския доброволчески корпус“, който действа от територията на Украйна. Руски медии съобщиха освен това за свален дрон в област Калуга. Ден по-рано масирана атака с дронове срещу Москва и региона се превърна във водеща новина.

Още в началото на май имаше подобна атака и свалени дронове над Кремъл, но сега войната в Украйна изглежда се прехвърля вече и на руска територия. "Войната стигна до Русия", пишат в тази връзка западните медии. Нападенията с дронове - главно срещу военна и енергийна инфраструктура - продължават вече почти от година. В цели се превръщат не само обекти в анексираните територии на Украйна, включително Крим, но и в самата Руска федерация. Една от първите мишени беше петролна рафинерия в Ростовска област – тя беше атакувана през юни 2022 година. По-рядко са нанасяни удари дълбоко в територията на Русия. През декември два пъти беше атакувано стратегическото руско летище „Енгелс“. И тогава, и сега Русия определя това като "тероризъм“.

Още новини от Украйна

Кой стои зад нападенията с дронове в Москва?

По правило Украйна не поема отговорност за подобни нападения. В същото време руската страна атакува много по-често цялата територия на Украйна, като използва безпилотни самолети и ракети от различен вид, а щетите и броят на жертвите са несравнимо повече.

През май нападенията с дронове и обстрелът бяха засилени и от двете страни. Какво означава всичко това? Има ли връзка атаката с дронове срещу Москва с очакваната украинска контраофанзива? Експертните мнения по този въпрос се различават. Австрийският политолог и експерт за Русия Герхард Мангот твърди, че има връзка между нападението с дронове срещу Москва, обстрела на руски гранични райони и действията на "партизаните". Така той нарича някои паравоенни части като "Легион за свобода на Русия" и "Руски доброволчески корпус", за които се твърди, че се състоят от руски граждани.

Психологически и военен ефект

"Очевидно е, че украинската страна иска да пренесе ужаса на войната и в руската столица. Искат да покажат ясно на хората там, че тяхната държава не е в състояние да ги защити нито в пограничните райони, нито в Москва", казва Мангот пред ДВ. Според него това подкопава опитите на държавната власт "да създаде в руското общество впечатлението, че изобщо няма война, че всичко е нормално".

Киевският вестник "Ливый берех" (Ляв бряг) също говори за психологически и военен ефект. Колумнистът Кирил Данилченко посочва като военен успех това, че руските системи за противовъздушна отбрана, разположени в Москва, не се използват на фронта в Украйна.

Военният експерт от Берлин Густав Гресел от мозъчния тръст "Европейски съвет за външни отношения" пък смята, че трябва да се прави разлика между атаките с дронове и събитията в Белгород. Нападенията с дронове срещу Москва са "инструменти на психологическата война, за да се накара руската номенклатура да става от леглото рано сутрин под звука на зенитните ракети", казва Гресел пред ДВ.

"Историята с Белгород и нападенията в пограничната зона, от друга страна, са свързани с украинското контранастъпление". Според него Украйна иска да принуди Русия да засили охраната на границата си, като за целта Русия ще трябва да изтегли свои части от фронта в Украйна. Дали това ще подобри шансовете на украинските въоръжени сили за успех в контранастъплението ще стане ясно едва след няколко седмици, добавя експертът.

Как реагира Западът на нападението с дронове?

Западът реагира сдържано на последните събития. В отговор на въпрос на ДВ говорителят на германското правителство заяви в сряда, че международното право позволява на Украйна да атакува руска територия при самозащита. Той обаче добави, че Берлин е против използването на германско оръжие за такива цели. Реакцията на САЩ, най-важният доставчик на оръжия за Украйна, е подобна. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че при атаките срещу Москва не са използвани американски оръжия. В същото време той подчерта, че САЩ "не подкрепят нападения на територията на Русия".

Преди това обаче бойци от "Руския доброволчески корпус" използваха американски бронирани машини при набезите си на руска територия. Густав Гресел се надява това да не се повтаря, "защото може да предизвика съпротивата на онези кръгове във Вашингтон, които предупреждават за възможна ескалация на напрежението. Белият дом е изключително предпазлив, така че Киев също трябва да бъде по-предпазлив", казва Гресел. Като цяло той е убеден, че Украйна има право да атакува цели в Русия. „Никой не е молил Путин да започне тази война и сега той трябва да живее с последствията“, посочва наблюдателят.

F-16 като възпиращ фактор?

На фона на разрастващите се нападения на руска територия Олег Игнатов, експерт от Международната кризисна група, казва, че Украйна се опитва да "повиши цената“ на войната за Русия. Според него САЩ "имат голямо влияние върху Украйна, но не във всички области". Експертът предполага, че Вашингтон може да убеди Киев да не използва американски оръжия - например ракетните системи HIMARS - за нападение на руска територия, но нищо повече.

Следователно желанието на Киев да получи повече оръжия от Запада има за цел преди всичко това да действа възпиращо. По време на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Япония президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е обещал да не използва изтребителите F-16, за които Киев настоява от дълго време, за нападения на руска територия. Засега има само решение на западните партньори да обучават украински пилоти, но не и да доставят самите самолети.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Засега

    24 37 Отговор
    .. това са само руски фейкове, но когато дойде време цялата инфраструктура служеща на агресора за военните му цели, ще гори.

    Коментиран от #20, #23

  • 3 Псевдоним

    39 12 Отговор
    Затова пък ни проглушиха ушите, че Украйна само се защитавали ;)

    Коментиран от #13, #19

  • 4 ъъъъъъъъ

    24 19 Отговор
    абе,как така се "пренася на руска земя"?Нали Украйна вероломно нападна Русия преди повече от година???
    Или вече да гледам и други телевизии освен руските?
  • 5 Миии

    41 14 Отговор
    Този момент вече се случи през ВСВ - после Европа бе на колене и разрушена.
  • 6 Давайте братушки

    32 23 Отговор
    с вас сме.

    Коментиран от #35

  • 7 Сесесере

    30 37 Отговор
    Всички руснаци до един са виновни за тази война, не е само путлер, затова ще си понесат последствията!

    Коментиран от #30

  • 8 Калпазанин

    23 7 Отговор
    Глупостите на дз нямат край
  • 9 Путин

    7 17 Отговор
    Евреин съм Рптшилдите ме назначиха
  • 10 Сесесере

    28 27 Отговор
    Русофилите са по-долни създания и от кумирите си!

    Коментиран от #28

  • 11 Да да

    20 4 Отговор
    След големите "успехи" на украинска земя, сега на руска, а после на...
  • 12 шута

    23 19 Отговор
    си вярва, че е безнаказан. Но, реално Украйна намалява като територия и скоро тази несъстояла се държава ще изчезне
  • 13 Хахахаха

    28 22 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Украйна война не е започвала! Украйна се защитава. Това е също защита, като удряш обратно, не мислиш ли? Все едно да тръгнеш да бивеш някой и той като те удря, да викаш - ма той ма удря! Ясно, че те удря, ама ти си започнал! Та същото е. Русия да се изтегли, украинците няма да бомбят.

    Коментиран от #24, #39

  • 14 Пипо

    18 12 Отговор
    Хора,скоро ще има тактически ядрен удар.Яжте,пийте и се веселете.Това учение,с палатки насред София, за радиоактивна и бактериологическа защита не беше случайно.
  • 15 Ами не

    22 10 Отговор
    Пак розови мечти...това че шепа самоубийци и терористи влизат на руска земя не означава нищо-унищожават ги и чакат следващите...
  • 16 Kирил

    18 19 Отговор
    Беше въпрос на време да се появи руска партизанска антифашистка съпротива срещу режимът в Кремъл.
  • 17 русия ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО

    18 21 Отговор
    Каквото почувало - такова се обадило ! Русофашистките терористи разпалиха тази война и е съвсем редно тя да се пренесе на русофашистката територия !
  • 18 Витман

    15 17 Отговор
    Убивай и не погребвай болшевишката плява.
    Хранете белоглавия лешояд с мърша от дефектни маймуноподобни
    Слава на Украйна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Засега":

    АЛОО КОЛКО ИСКАНДЕРА ТРЯБВАТ НА БЪЛГАРИЯ???? МАЙ ЕДИН Е ДОСТАТЪЧЕН ...ЧЕ НЕМА И СКАКВО ДА ГО СПРАТ МУТРОФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОМАНДВАНО ОТ КОЗЯК....ИМАМЕ САМО ЕДИН МГ 29 НО С ЕДИН ДВИГАТЕЛ

    Коментиран от #26, #29, #31

  • 21 Ццц

    17 3 Отговор
    Къде е СЕМ ,къде е държавата ,как само пропаганда за война и разпространяването и в България .Насаждане на омраза .Реклама на убииства ,абе вие нормални ли сте ?
  • 22 КовидманЯк

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Я върви в пожарната да ти угасят главата на теб,хахо.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 10 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    МИ ЛИБИЯ .АФГАНИСТАН , ЮГОСЛАВИЯ,СИРИЯ НЕ СА ЗАПОЧВАЛИ ВОЙНА НАЛИ ....А АМЕРИКАНСКИТЕ КРАВАРИ ГИ НАПАДНАХА ....ИЗРОДИ СТЕ ПР00СТО ПЛЕМЕ БУГАРСКО

    Коментиран от #34, #37

  • 25 СЛАВА НА РУСИЯ

    10 9 Отговор
    Много бокл,ук има в България ,Русия трябва да почисти и тука .Чакаме ви братушки ,чакаме .

    Коментиран от #27

  • 26 оня с коня

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Много екзотична длъжност си си избрал - "Снабдител на България с Искандери"!:)Все пак добре е да не забравяш че БГ е пълноправен член на НАТО и ако Русия си позволи дори да хвърли пират ка срещу нас,е бъде засипана със Ракети от всякакво естество.

    Коментиран от #38

  • 27 Витман

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "СЛАВА НА РУСИЯ":

    Убивай и не погребвай болшевишката плява.
    Хранете белоглавия лешояд с мърша от дефектни маймуноподобни
    Слава на Украйна.
  • 28 Българин 681

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сесесере":

    Не знам кои са русофили, кои са русофоби?!?
    Знаем всички, че след 1990-та НАТууууу-то се разширява на изток.
    А пък там за беля е Русия.....
    Та кой си търси белята питам аз?
  • 29 Цървул съдран

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Разкарай се!!
  • 30 2345

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сесесере":

    ама вие като вътрешни хора , ако знаете нещо за НатЮ , че ще нападне Русия...кажете , да не се чидим как ще стане тази работа . Хайде развалете настроението на “русофилите“, нали това ви създава на вас добро настроение .

    Коментиран от #32

  • 31 Даа бе

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    И ТОЯ СЕ ИЗТЪРЧА ДА ПЛАШИ! НИКОГО НЕ МОЖЕШ ДА УПЛАШИШ БРЕ!
  • 32 А бе

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "2345":

    Дори и да знаем нещо, няма да ви кажем! За вас голите куки ,които ви се подхвърлят са достатъчни!
  • 33 Зеленко

    4 7 Отговор
    Ще яде големия бой ,скоро.
  • 34 Онзи

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Ако не беше намесата на "краварите" в Югославия, НЯМАШЕ ДА СИ ЖИВ СЕГА БРЕ!! Аре сменете латерната, тази ръждяса и много скърца!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Московийски пропагандатор

    6 5 Отговор
    Колко руски семейства вече имат загинали роднини на фронта на Блядкин?-фронт, който не е техен. А от другите етноси?! Нека си мисли някой, че няма да има ефективна съпротива. Тези, които са загубили близки заради него го мра зят повече и от самите украинци.
  • 37 Хахахаха

    10 4 Отговор

    До коментар #24 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Мдааа. Другар, да си чул американски щат Афганистан? Или американски щат Югославия? Не, нали? Обаче Путин иска руска територия Запорожие, Донецк, Луганск, Крим и Херсон? Руска територия? Американците не са си присвоявали територия! Управете си опорките, куцат. Не вършат работа.

    Коментиран от #55

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ще ти го кажа...

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    ....на прав текст. Русия унищожава енергийна и военна инфраструктура. Бандерите удрят по жилищни квартали ...и това го правят от 2014г.
    И сега най- важното:
    Вчера Мерцедес направи изявление , че терористичната фашистко военно- политическо ръководство на Украйна ще бъде избито...
    Русия няма да се изтегли, тя търпеливо чака настъплението на НАТО...и ще го прекърши.
    Жалко ви майка фашистчета. А Зеленски, Будинов, Аврамов и т.н., са ходещи мъртъвци.

    Коментиран от #41, #44

  • 40 съветче от козлудуя

    4 7 Отговор
    АКО УБИЯТ НАРКОМАНА КЛОУН ВСИЧКИТЕ ИМ МЪКИ НА ОКРАНЦИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ
  • 41 оня с коня

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Ще ти го кажа...":

    хубо ми приказваш в "прав текст",ама за Инфо всеки текст НЕуспореден на моя е "крив текст",затова и си го дръж за себеси.
  • 42 Винаги

    6 4 Отговор
    Са "добре дошли"
    усръинсите на
    Руска земя!
    Приготвили са им първокласни курорти в Сибир, олл инклузив.
    Ако оцелеят!
  • 43 плевен

    5 8 Отговор
    Ами няма лошо войната да се пренесе и на руска територия. Така руснаците ще престанат да си играят на хуманизъм. Първо трябва да унищожат Украйна до основи, а после да мислят за останалото.
    Не случайно ЕС се разпищя след "ударите" по Москва, да не се прекалява с руската реакция.

    Коментиран от #51

  • 44 Хахахаха

    7 4 Отговор

    До коментар #39 от "Ще ти го кажа...":

    Мдааа. Интересно къде замина крайцера Москва, а незнам дали знаеш, че са ударени и много летища в Русия. Русия удря по цивилни, с оправдание че било оръжеен склад!
  • 45 Одит

    0 3 Отговор
    То и досега беше на руска земя!
  • 46 Ердоган

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Украйна пази цивилните иначе може да изравни Мацква със земята
  • 47 д ъъъ

    2 1 Отговор
    Крайно време беше. Копейки ревете ли или само плачите.
  • 48 Електра

    1 2 Отговор
    Нека и рашистите дадат малко невинни жертви, за да осъзнаят колко мъка и зло причиниха, на един братски славянски и православен народ. Дано се осъзная по бързо, и да свалят човеконенавистно Жуже, за да приключи тая безсмислена война...
  • 49 Електра

    1 2 Отговор
    Време е и рашистите дадат малко невинни жертви, за да осъзнаят колко мъка и зло причиниха, на един братски славянски и православен народ. Дано се осъзная по бързо, и да свалят човеконенавистно Жуже, за да приключи тая безсмислена война...

    Коментиран от #50, #54

  • 50 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Електра":

    Забавянето на контраудара нанася тежки пси поражения на Москва. Всеки ден говорят за това, всеки ден очакват, всеки ден се страхуват. До паника! РФ е пред паника! Следва хаос.
  • 51 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "плевен":

    Досега убитите руски молодци са повече от 200 000, след "руската реакция" колко ще станат? 500 000 ; 1 000 000
  • 52 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    2 0 Отговор
    АЙДЕ БЕ ?! КОГАТО НАВЕДЕНИТЕ НАШИ МЕДИИ БРЪЩОЛЕВЯТ КАК РУСКИТЕ ВОЙСКИ СА МНОГО ЗЛЕ, БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЧЕ БАЙ ДЪН И ПРОКСИТО МУ ЗЕЛЕНСКИ ГУБЯТ ВОЙНАТА.
  • 53 Зелка

    0 0 Отговор
    Нов момент? Колко да е нов? Тя СВО от самото начало си се води на руска земя. Вярно, окупирана от Бандер паша, ама си е руска. Та, кое е новото, питам?
  • 54 Тротинетка

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Електра":

    Прочети: "Време е и рашистите дадат малко невинни жертви, за да осъзнаят колко мъка и зло причиниха, на един братски славянски и православен народ. Дано се осъзная по бързо, и да свалят човеконенавистно Жуже, за да приключи тая безсмислена война..."
    е, sorry, ама това си написала. И ти отговарям: Ми, осъзнай си се. Виждам че имаш желание. И като се осъзнаеш, ще разбереш, че думата "рашистите", трябва да замениш с "янките". Чак тогава ще си в час. Виж, за жужето си права. Онова със зеления потник, от бункера.
  • 55 Ха ха или Ха хо

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    "Американците не са си присвоявали територия!"
    Първо, не са американци. Предимно английски престъпници са.
    Второ, Присвоили са си цял комтинент, а сега опитват и целия свят да присвоят.
    Трето, За да постигнат "Второ", унищожиха американците от всички местни племена и си довлякоха черни от Африка, да им робуват.
    Евалла ти прайм аркадаш, за богатата ти "култура"!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания