Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юни, 2023 09:48 6 855 106

ISW: Военните успехи в Украйна са чиста пропаганда

  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия-
  • баахмут

Руските окупационни власти продължават насилствено да транспортират украински деца

ISW: Военните успехи в Украйна са чиста пропаганда - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското министерство на отбраната (МО) продължава да реагира непропорционално на ограничените нападения на руска територия. С което вероятно ще покаже увереност и компетентност в способността му да реагира на предполагаеми заплахи. То публикува втора актуализация за нападението на границата на Шебекино, Белгородска област от 1 юни, като до голяма степен се фокусира върху навременността и обхвата на руския отговор на нападението.

Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

МО твърди, че допълнителни елементи от руския Западен военен окръг са подсилили граничната зона в рамките на един час след началото на атаката и са нанесли тежки въздушни, артилерийски и огнехвъргачни удари срещу нападащите части и техните резерви. Министерството на отбраната твърди, че общо над 135 души и 35 превозни средства са извършили нападенията и че различни руски отбранителни усилия - включително огън с малки оръжия и мини - са отблъснали нападенията, уточнява news.bg.

По-късно Министерството поздрави командира на неуточнен мотострелкови батальон, подполковник Александър Никитин, за ръководенето на отбранителните усилия. Това вероятно ще предотврати опитите да се припише "победата", постигната от граничната отбрана на Белгород, на руския генерал-полковник Александър Лапин, както направи информационното пространство по време на нападението на 23 май.

Фиксирането на руското МО върху представянето на руските сили и руското военно командване като способни защитници на Русия вероятно отразява вътрешното и по-широко безпокойство в информационното пространство относно предстоящата украинска контраофанзива, както и всякакви отекващи информационни въздействия от всякакви провали в защитата срещу украински контраатаки.

Някои руски блогъри продължават да използват ситуацията в Белгородска област, за да критикуват руското ръководство, докато други омаловажават последните нападения. Блогър, свързан с "Вагнер", например заяви, че руското МО не третира Белгородска област като руска територия и твърди, че само добавя към списъка на населените места, засегнати от украински обстрел.

Блогър призова руските сили да унищожат все по-добре оборудваните украински сили в техните пунктове за разполагане по границата и да не лъжат в докладите си за ситуацията в района. Някои блогъри заявиха, че руските сили са отговорили добре на нападенията, които според тях са просто терористични атаки, насочени към създаване на психологическо въздействие, а не към осигуряване на конкретни териториални цели.

Руските сили нанесоха поредна серия от удари срещу Украйна с крилати ракети и ирански дронове в нощта на 1 срещу 2 юни. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 15 ракети Х-101/555 по град Киев от самолет Ту-95 над Каспийско море и че украинската ПВО е унищожила всичките 15 ракети. Украинските сили свалили всичките 21 дрона Shahed 131/136, които руските сили са изстреляли в Киев от Южна Украйна.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили се опитват да атакуват по нетипични модели и в неочаквани моменти, за да заблудят украинската противовъздушна отбрана, но въпреки това новодоставените системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинските сили да свалят всички руски ракети, летящи по балистична траектория.

Ръководителят на съвместния пресцентър на украинските южни сили Наталия Хуменюк заяви на 2 юни, че украинската противовъздушна отбрана е свалила руски дрон над Николаевска област по време на ударите през нощта на 1 срещу 2 юни.

Началникът на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на Русия генерал-полковник Евгений Бурдински съобщи, че руската армия ще сформира два нови военни окръга и други нови формирования до края на 2023 г. Списание "Русия" публикува статия на Бурдински в изданието си от юни 2023 г., в която той заявява, че е необходимо руските сили да създадат Московски и Ленинградски военни окръзи и да организират и окомплектоват нови общовойскови и въздушни армии, армейски корпус, Азовски военноморски регион формирование, пет дивизии и 26 бригади през 2023 г.

Бурдински подчерта, че основната организационна задача за МО остава наборът на служба по договор и провеждането на наборната служба. Той не разясни как руските военни планират да съберат необходимия персонал и оборудване, необходими за формирането на тези нови формирования и не е ясно дали изявленията на Бурдински са предназначени да представляват официален краен срок на Министерството на отбраната за създаването на новите формирования.

Изявленията на Будински вероятно имат за цел да представят отново и да засилят постоянните предложения на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за значително разширяване на руската армия. На 21 декември 2022 г. Шойгу направи серия от публични предложения в колегията на Министерството на отбраната, насочени към значително увеличаване на числеността на руската армия, което включва възстановяване на Московския и Ленинградския военни окръзи, както и формирането на нов армейски корпус.

Шойгу предложи руските въоръжени сили да увеличат числеността си до 1,5 милиона военнослужещи, включително и 695 000 военнослужещи по договор, но не посочи срокове за нито едно от предложенията си.

Шойгу предложи и увеличаване на наборната възраст - мярка, която руските власти решиха да прилагат поетапно в продължение на три години, вместо до края на годината.

Създаването на два военни окръга и тези формирования е важно начинание и сегашните усилия на руското МО за генериране на сили не показват, че МО възнамерява да генерира необходимия брой личен състав за изпълнение на тези задачи до края на 2023 г.

Както блогър, свързан с Кремъл, така и Игор Гиркин, пламенен националист, все по-критичен към Кремъл, се усъмниха откъде Министерството на отбраната планира да придобие персонал и оборудване, за да създаде тези нови формации.

Гиркин заяви, че 26 бригади ще изискват 80 000 души персонал, приблизително точен брой, ако бригадите се сформират в пълен състав с 3000 души персонал на бригада.

Гиркин добави, че пет дивизии ще изискват още 40 000 служители и твърди, че Министерството на отбраната ще трябва да проведе още една мобилизационна вълна, за да генерира необходимите приблизително 120 000 служители.

ISW по-рано оцени, че руският президент Владимир Путин вероятно се колебае да започне нова мобилизационна вълна и че текущите усилия на Министерството на отбраната за генериране на хибридни сили за набиране на договорна служба и крипто мобилизация са насочени към избягване на такава мобилизационна вълна.

Малко вероятно е руското министерство на отбраната да въведе някое от дългосрочните предложения на Шойгу за преструктуриране и разширяване на въоръжените сили до края на 2023 г. с възможно изключение на възстановяването на Московския и Ленинградския военни окръзи.

Руските източници изглежда пренасочват дебата относно приписването на отговорността за дребномащабни тактически успехи в района на Бахмут към продължаваща настъпателна операция за превземане на Маринка, малко, почти изравнено селище, където руските сили се борят да напреднат от началото на пълномащабно нахлуване в Украйна. Известен руски блогър заяви, че в руското информационно пространство има спорове кой е поел повече контрол над Маринка, въпреки че руските сили все още не са превзели напълно селището.

Блогър, свързан с "Вагнер", твърди, че елементите на 150-та и 20-та мотострелкови дивизии (8-ма общовойска армия, Южен военен окръг) и Донецката народна република (ДНР) са основно отговорни за успехите около Маринка. Блогърът твърди, че 100-та бригада на ДНР, батальон "Спарта" и оперативно-тактически бойни формирования "Каскад" и "Русич" също заслужават отговорност за успехите около Маринка.

Тези дискусии относно отговорността съвпадат с пристигането на чеченските сили, за да поемат отговорността за Донецкия фронт и да завършат превземането на Маринка и други селища в района.

Тези дискусии вероятно са насочени към подкопаване на способността на Кадиров да използва всякакви последващи тактически придобивки, за да издигне позицията си и да въведе отново паравоенните си сили като основна нередовна настъпателна сила след кулминацията на силите на Вагнер и тяхното изтегляне от фронтовите линии.

Много нередовни формирования, предимно сили на ДНР, са служили на фронта в Донецк и може да негодуват от опита на Кадиров да поеме отговорност за успеха след месеци на изтощителни офанзиви.

Тази дискусия около Маринка също съвпада със съгласуваната атака от страна на чеченските командири срещу финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин, която породи дебати между чеченските командири и командирите на ЧВК за това кои сили са били по-успешни в битките в Украйна.

Пригожин редовно подчертава заслугата си за тактическите победи около Бахмут по време на офанзивата за превземане на града, за да се застъпва за повече доставки и увеличаване на влиянието.

Други нередовни сили може да се опитват да повторят тази информационна кампания в Маринка и на други места в Украйна и вероятно се състезават помежду си за очакваната благосклонност от страна на Кремъл. Превземането на Бахмут, въпреки че не предлага никакви оперативни предимства, позволи на Кремъл да представи руска победа, макар и само временно, на руската общественост. Превземането на Маринка, селище с предвоенно население от 10 000 души и без тактическо или оперативно значение, вероятно би донесло най-много незначителна информационна полза за Кремъл. Руските сили са напреднали на по-малко от 2 км от контролираната от 2014 г. територия около Маринка от началото на пълномащабното нахлуване, което предполага, че целият този разговор е преждевременен.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 2 юни, че призивите за прекратяване на огъня са неприемливи, защото те ще замразят съществуващите линии и ще позволят на Путин да консолидира контрола върху окупираните райони и да се подготви за бъдещи атаки срещу Украйна.

Блинкън отбеляза, че войната е стратегически провал за Русия и че Русия е по-зле във военно, икономическо и геополитическо отношение, отколкото преди началото на нейната пълномащабна инвазия - всичко това противоречи на по-широките стратегически цели на руския президент Владимир Путин. Блинкън отбеляза, че войната подкопава много от по-широките цели на Путин, включително разделяне на НАТО, насърчаване на партньорство с Китай и укрепване на руската армия. Блинкън заяви, че руските сили в Украйна са претърпели 100 000 убити и ранени "в месомелачка, собствено производство" само през последните шест месеца. Блинкън заяви, че Путин вярва, че може да надживее Украйна и нейните поддръжници, но повтори, че НАТО остава ангажирана с подкрепата на Украйна, тъй като "Украйна никога няма да бъде Русия".

Украински източници продължават да съобщават, че руски кадети от висши военни академии се разполагат в райони близо до украинската граница в Русия. Украинският генерален щаб съобщи на 2 юни, че руското военно ръководство е решило да укрепи позициите близо до украинската граница в неуточнени западни руски региони с 200 кадети от трети курс. Щабът съобщи, че кадетите са били разположени в граничната зона под предлог за обучение и са получили стрелково оръжие и гранатомети.

Украинският център за съпротива съобщи на 24 май, че руски кадети преминават обучение в пунктовете за дислокация на части от 4-та танкова дивизия (1-ва гвардейска танкова армия, Западен военен окръг) и 76-та десантно-щурмова дивизия в Курска и Брянска области.

Руските кадети от висшите военни академии наскоро завършиха няколко месеца предсрочно и ISW счита, че силите вероятно целят да създават нови командири от по-ниско ниво и да запълнят празнините в руския команден кадър. ISW все още не е видял потвърждение за наскоро завършили руски висши военни академии, служещи в Украйна, нито настоящи кадети, работещи близо до украинската граница.

Руски блогъри заявиха на 2 юни, че руските въздушно-космически сили са получили неуточнен брой новопроизведени щурмови самолети Су-34 от руската Обединена самолетостроителна корпорация.

Един блогър твърди, че Новосибирският завод за авиационно производствено обединение, един от най-големите производители на аерокосмическа техника в Русия и дъщерно дружество на компанията "Сухой", е произвел партидата от самолети Су-34.

Пригожин заяви на 2 юни, че е наел 300 служители от Кировска област, откакто отвори център за набиране на персонал там през март 2023 г.

Пригожин също така заяви, че е набрал от 800 до 900 затворници от Кировска област по време на кампанията си за набиране на затворници от есента на 2022 г. до февруари 2023 г.

Руските окупационни власти продължават насилствено да транспортират украински деца в Русия под прикритието на схеми за медицинска рехабилитация. Председателят на окупационното правителство на Херсонска област Андрей Алексеенко заяви на 2 юни, че руски лекари са установили, че 8000 деца се нуждаят от медицинско лечение в Русия, след като са извършили пълна медицинска евакуация на деца в окупираната Херсонска област.

Алексеенко твърди, че 500 деца вече са били подложени на безплатни операции във високотехнологични руски болници.

Руските власти продължават да засилват мерките за паспортизация на жителите на окупираните територии.

Украинският генерален щаб съобщи на 2 юни, че руските власти в Херсонска област са обявили 1 септември 2023 г. като краен срок за гражданите да получат руски паспорти и да подадат задължителни писмени откази за техните украински паспорти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мале

    23 82 Отговор
    А руската "МОЩ" е нощна полюция !!!!
  • 2 КОТарАК

    26 76 Отговор
    ,,руснаци-вие много се взирахте в смъртта в Украина ..а говорят , че ако се взираш твърде дълго , тя ти отвръща с поглед..цитат от украински приятел

    Коментиран от #81

  • 3 РПГ

    25 83 Отговор
    Харесва ми как украинците бавят контранастъплението!
    След като и тукашните се изнервиха, какво остава за руснаците на фронтовата линия!
    Неизвестността е мъчителна!

    Коментиран от #8, #35

  • 4 Смайли

    77 9 Отговор
    Още една лайкучка изникна до тези които и така виреят в този сайт. Голяма пропаганда пада.
  • 5 Павел

    105 18 Отговор
    Някой изчете ли всички глупости написани от евроатлантическите манипулатори? Ясно е че украинските и натовските фашисти губят по всички фронтове и не разбирам защо се опитват безполезно да ни убеждават в противното?!

    Коментиран от #13, #16, #20, #59, #90, #103

  • 6 Хихихи..

    65 4 Отговор
    Ми то се вижда кой къде е на картата..

    Коментиран от #34

  • 7 Реалист

    71 7 Отговор
    Само пропагандата на ингилизите е истина вервайте им!
  • 8 Хахаха..

    62 8 Отговор

    До коментар #3 от "РПГ":

    И на мен ми харесва че се бавят,сигурно другото лято ще е контрата..

    Коментиран от #53

  • 9 Поправка

    62 8 Отговор
    Руските освободителни власти продължават да транспортират украински деца от незаконния киевския фашистки режим
  • 10 Някой

    55 4 Отговор
    С разни разводнени "анализи" и изводи изсмукани от пръстите, този измислен институт близък до краварския естаблишмънт, се опитва да замаже истината около така рекламираното украинско контранастъпление. То до този момент е само една нескопосана психоатака.

    Коментиран от #105

  • 11 Гост

    47 6 Отговор
    А само да попитам автора - къде са военните успехи на всушанките... Не очаквам отговор!

    Коментиран от #22

  • 12 Али Турчинът

    41 2 Отговор
    Ама тука става нещо...дано да е хайърлия за всички.
    Тез почнаха да свалят гащите...На партер са...
    Аз чакам контра ве ей...
  • 13 с едно изречение

    57 6 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    Окрите смело отстъпват а русите стахливо настъпват.

    Коментиран от #33

  • 14 Укропат

    39 2 Отговор
    Тъкмо ги научихме да не четът пропаганда и вие пак на.рахте всичко. Сега нашите захитници с гръб към руснаците почнаха да си искат заплатите. По между си се наговарят да тръгнат към Киев.
  • 15 Любо

    50 4 Отговор
    Щом укронацистите се готвят за контраофанзива значи руснаците в момента са в офанзива...какво не е ясно?
  • 16 мале

    13 53 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    Губят та пушек се вдига ,спряха да правят Мерцедес,Форд,Пежо , смартфони ,компютри бира,уиски !! Губят та се пукат по шевовете ,затова копейкин има спестявания в евро и се ваксинира с западна ваксина !!! Изобщо осъзна ли каква монументална тъпотия си написал!!

    Коментиран от #28, #93, #100

  • 17 Зеленски съм - жужи бандерушката

    54 2 Отговор
    Статиите на пропагандата взеха да стават все по-дълги, все по-големи, все по-обширни...цели фермани.
    А простата и доказана истина, е че някой говори ли ти за нещо така "подробно", той те баламосва...
  • 18 Бреййййй.....

    5 30 Отговор
    Голяма мощ, голямо чудо, големи амбиции, ако това го реализират съм сигурен че вече окончателно ще превземат и улица "Самолетная" в Бахмут, и къщата на баба Люба в центъра на Маринка.

    Коментиран от #38

  • 19 Наблюдател

    28 1 Отговор
    Раздайте им на тези глупаци контрацептиви за контраофанзивата че после няма никой да ги пусни по майчинство!!
  • 20 Хаха

    37 1 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    За глупостите на ингилизките евроатлантици има създадена цяла телевизионна поредица от техен човек - мистър Бийн! В продължение - Джони Инглиш! По чудесен начин пресъздава наглосаксонската простотия, претворена в брутален хумор!

    Коментиран от #50

  • 21 Укропат

    28 1 Отговор
    Арестович каза че вече сме победили и Крим е в наше владение психологически ,както обещахме! Сега психологически празнуваме. После психологически ще ходим на плаж в Севастопол. Почерпушката е от него и шефчето.
  • 22 село

    28 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    "А само да попитам автора..." ам чи не прочете ли, че аФтора е "Института за изследване на войната"? Туй нящо е нещо, като Сирийската обсерватория! Да си зададеш вупроса на ингилизки, щот не те вдяват, пък и не се интересуват от теб!

    Коментиран от #39

  • 23 Селянин

    30 0 Отговор
    Ние от наше село вярваме на всичко което пише във вестника и никога не се съмняваме, че там пише само истината и най-истинската истина. И тая истина я вярваме откато се родим докато истинем.
    Истината ви казвам, така е!
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    25 7 Отговор
    ХАЙДЕ УКРОПИ ,
    ПОЧВАЙТЕ ГО ЛЯТНОТО НАСТЪПЛЕНИЕ
    ....
    ЗА ДА ВИ ЛИКВИДИРАТ РУСНАЦИТЕ И ДА СВЪРШВА ВОЙНАТА :))

    Коментиран от #32, #74

  • 25 мале

    6 31 Отговор
    И понеже Не са Пропаганда затова вече 400 и кусур дни ватенките се окопават ,понеже са "Безаналогови" палячовци, а родните копейковци пригласят в операта за бездарници !!!!

    Коментиран от #58

  • 26 Гостът

    28 1 Отговор
    Абе чета статията и гледам, че контраофанзивата още я дават като предстояща като статус? Още ли не е започнала?
  • 27 Баце

    20 1 Отговор
    Айдеее и тия станаха русофили, междувпрочем, очаквайте и то скоро да си признаят, че такова животно като о-краина НЕМА.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 РПГ

    4 22 Отговор
    "Изкуството на войната е да спечелиш време, докато събереш достатъчно сили!
    Наполеон
    Украинците явно са го чели, а руснаците са чели Дон Дон, Пирожко и Путьожко!

    Коментиран от #86

  • 30 А50

    21 1 Отговор
    Запада прави всякакви опити за интриги в Русия като са си повярвали че са бигбрадър.Контранаступа на 404 не се състоя защото руснаците го смляха в зародиш вкл и в Артьомовск бяха утилизирани хиляди укpoна.цита подготвени на запад. Всу държат последни метри от Маринка на висока цена защото после са полета до Днепър и няма къде да се укрепят. Имам чувството че ISW недоволстват от бавното движение на ВС РФ.
  • 31 Миш-маш на турлю гювеч

    28 1 Отговор
    Пенкелер автор? Като от соца. Бодряците от НАТО се правят на ущипанши моми за наличието на "бойни глави" с ефект "страшният съд" от противника  им. Какво правиш в ситуация без избор. Червен бутон е изборът. Дано никога не оставят Путин без избор. Без избор. Принуждават го да подпише смъртна присъда на много милиони обикновени човеци, заради НАТО-всичко е от псевдо чуството им за величие. И бункерите им няма да ги спасят от "страшният съд". Какво търсим ние в тази пасмина.
  • 32 мале

    6 20 Отговор

    До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

    КОГА БЕ чакам да ги ликвидират година и половина .кога бе те неможаха когато Украйна нямаше оръжие та сега ли ??? П,а,лю,чо ще ви натикане в к.у.чи г.ъ/з ,подло,,а СССР ска
  • 33 С половин изречение....

    0 10 Отговор

    До коментар #13 от "с едно изречение":

    Т@..п@...н@.р 😆.........
  • 34 Прав си

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    Вижда, който "гледа с разбиране", а някои само се "взират" - справка малко по-няаоре.
  • 35 А50

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "РПГ":

    Само ти ли не разбра че контранаступа беше разбит в зародиш.

    Коментиран от #42

  • 36 Перфектно

    3 25 Отговор
    Руслямията изгуби поредната държава завинаги. 40 милионна Украйна няма никога да е руска, както казваме любов на сила не става
  • 37 горски

    21 0 Отговор
    Тия ако вместо да пишат,хвърляха камъни,досега щяха да затрупат Русия от Москва до Владивосток.То бива да си чепкаш задните части,но това с двете ръце в г6а си е живо извращение....
  • 38 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бреййййй.....":

    За невежа, като теб - само за превземането на една къща, тази на Павлов при Сталинград умират повече войници на Вермахта, отколкото са дали жертви за превземането на Париж! Когато си глупав е завинаги и го демонстрираш по форумите!

    Коментиран от #43

  • 39 Али Турчинът

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "село":

    село..
    Огромен +..
  • 40 мале

    6 22 Отговор

    До коментар #28 от "Хаха":

    А за теб група "Грамофон" и Йосиф Кобзон демек нищо от сърце !! Твоите ценности за сърп и чок и да се топим ,да се крием от бачкане,да гепим нещо като по Татово !!

    Коментиран от #44, #47

  • 41 Издъхнали ушанки

    4 16 Отговор
    Блатните пак превземат неща
    Ти да видиш
  • 42 мале

    4 16 Отговор

    До коментар #35 от "А50":

    А ти разбра ли за ТРИТЕ ДНИ и Киев kaput???
  • 43 Али Турчинът

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Гост,я ми кажи, защо Франция е в Съвета за Безопасност на ООН?
    Дотук те питам...
  • 44 Хаха

    23 5 Отговор

    До коментар #40 от "мале":

    Моите ценности, смотльо са семейство, деца, спорт, море, слънце, приятели! Не обичам прайдове, чалга, хзарта, като теб!
  • 45 що за статия

    17 4 Отговор
    Тази статия е като изучаване на чужди езици по Бранислав Нушич.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хаха

    13 6 Отговор

    До коментар #40 от "мале":

    Да, и бих избрал Грамофон ппед Хазарта, както и Кобзон пред Азис, без да съм им фен!

    Коментиран от #54, #66

  • 48 Възкръсналият Залужний

    9 7 Отговор
    Как само сегърчат ватиранитеотпадаци в нетърпеливо очакване да гипробием някъде.
  • 49 Механик

    22 4 Отговор
    Четох, четох па се сетих да питам.
    Абе, как е Бахмут? Укрите още ли държат Пригожин в обкръжение?
    И още един въпрос, някой знае ли дали днес ще се почва там онова, дето трябваше да почне пролетта, че то лятото мина вече. Па и като гледам днес ще вали, вероятно ЛЕОПАРДИТЕ няма да са в кондиция и ша се лизгат на дрифт.

    Коментиран от #82

  • 50 мале

    6 21 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    А за СССР/Просия има един сериал "Особеностите на Руската......." Както и "Кин дзадза " и песента " Сорок лет как под наркоза я работал го...новоза" има и "Изпепелени от слънцето" но този филм не е за всеки копейкин !! За разлика от копейковците аз съм чел и руска литература и съм гледал и руски филми знам и руски нямам нужда да ми превеждат пропагандата на СССР

    Коментиран от #84

  • 51 Механик

    15 6 Отговор
    Украйа яко я загази.

    Коментиран от #69

  • 52 Механик

    13 6 Отговор
    Укрите ще търчат към полската граница.

    Коментиран от #57

  • 53 Не бе

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха..":

    След сто и педесет години ще ли да бъдат готови.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Свобода за БЕЛГОРОДСКА РЕПУБЛИКА

    6 18 Отговор
    Никога вече Москалско Робство
  • 56 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 3 Отговор
    трябва Мир а не Война

    Коментиран от #61, #64

  • 57 След... 2 ДНЯ?!?😂

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Механик":

    Или скорее ?!?😂
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 А бре

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    Павле, краят на вашите доволства, пропаганда и манипулации наближава!!Не искам да съм на ваше място.
  • 60 факуса

    11 5 Отговор
    те не се окопават зарад осраиницте,чакат великите натю,полязите се готвят да влязат,и от румъния и други отворковци също,ама не знаят с какво разполагат руснаците от новите оръжия,затуй се назлъндисват,а те затуй и не ги ползват,чакат,войната е стратегия

    Коментиран от #62, #63, #77

  • 61 Шопо

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Оди го кажи на Путин.
  • 62 Цървул разпран

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "факуса":

    Разкарай се фаш
  • 63 Онзи

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "факуса":

    Не е проблем да те намеря и изобщо няма да те питам с какво разполагаш фашаго.

    Коментиран от #101

  • 64 Али Турчинът

    11 5 Отговор

    До коментар #56 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мир,без война не може..
    Всички фашисти на колене, пред Путин.

    Коментиран от #65, #67

  • 65 Алооу ,копейкитеее

    6 8 Отговор

    До коментар #64 от "Али Турчинът":

    Още ли дишате?!

    Коментиран от #88

  • 66 Мъдар

    4 10 Отговор

    До коментар #47 от "Хаха":

    Иди да се биеш за Русия и ще го слушаш на живо Кобзон.
  • 67 мале

    1 7 Отговор

    До коментар #64 от "Али Турчинът":

    Абе АЛИ ти май си турска русалка надолу мъж нагоре риба??
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Онзи

    0 5 Отговор

    До коментар #51 от "Механик":

    Споко старшинка, ти ще я изпревариш.
  • 70 Енчев

    15 2 Отговор
    Шафа на ген.щаба на САЩ генерал Марк Мили преди няколко дни казва следното пред сенатската комисия по външна политика :--Илюзия е да смятаме,че Украйна с военни действия и средства ще си възвърне окупираните територии,трябда да се търси друг подход за украйнската криза .Това изказване на Мили даде повод на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров да заяви,че американските ястреби започва да им се изяснява истинската ситуация в Украйна
  • 71 Диванен Геостратег

    19 2 Отговор
    Понеже пролетта скоро привършва, вече не остана до тъй дълго чаканата пролетна офанзива. Рейдовете на руска територия каква цел имат? Да освободят украинска територия или са си чист тероризъм, както обстрелите над Донецк от 2014 година насам?
    В момента Украйна е бясно въоръжавана от цялото НАТО, обучават аскер, дават и всякаква тактическа информация в реално време. Русия воюва срещу това с минимална външна помощ и с малка част от цялата си армия.
    Очевидно е, че не се търси бърза развръзка и се играе на изтощение.
    НАТО си опразни арсеналите, карат такива като нас да произвеждат оръжие и муниции от съветско време.
    И докато Западът налива оръжия и пари в тая дупка Украйна, БРИКС набира членки и дедоларизацията върви с пълна сила.
    На Запад фалират банки и падат правителства.

    Коментиран от #78

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ПО ТОЧНО

    12 1 Отговор
    .ВОЕННИТЕ УСПЕХИ НА ОКРАИНА СА ЧИСТА ПРОПАГАНДА..!
  • 74 Загрижен

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ЗАЩО НЕ СЕ РАЗКАРАШ БРЕ ФАШ САТЪРЧО ?!?
  • 75 Кой ще чете толкова дълги статии?

    6 0 Отговор
    Питам и отговор не искам. Разводяване.
  • 76 Али Турчинът

    9 1 Отговор
    Аз знам, че баш фашистите от Мариупол, (5 човека) са в Истанбул.
    Под протектората на Президента Ердоган.
    Това е условие за мир...
    Нямам нищо против.
    Но ...щом Президенът на Русия, е приел това условие..
    Вие от НАТО....трябва да мълчите...или да си глътнат езика.
  • 77 мале

    5 15 Отговор

    До коментар #60 от "факуса":

    Ма верно ли ,и си верваш на глупостите с "Новите " оръжия ??/ Стига бе безаналоговите се оси...ат вече година и половина ти ми говориш за победа на СССР /Русия !! ТИ и такива като теб как не разбрахте че ватниците не са сила ,плашат гаргите ако не беше Ленд лизата нямаше и Хитлер да победят ,когато има война запада по бързо заработва военна техника !! СССР палячовците направиха САЩ военна сила !! как ще ми сравняваш танка Леопард с Т 90 те са на светлинни години ,единственото което правят ватниците е Калашника а и той е гепен от Щурмгевер пушката !! Ако не беше втората война тия още нямаше да имат цветна телевизия !!! И нямаше да има и МОЧА
  • 78 мале

    1 14 Отговор

    До коментар #71 от "Диванен Геостратег":

    А на Исток правят Москвич и Лада даже и Веф няма вече
  • 79 хихи®

    14 2 Отговор
    Да се чете "Военните успехи на Украйна са чиста пропаганда"
  • 80 мале

    2 4 Отговор

    До коментар #68 от "Хаха":

    Аз ти пожелавам Турска русалка !!
  • 81 Ах да,

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    кажи на тоя твой украински "приятел", че опитът му за плагиатство е твърде неуспешен! Ницше има такава фраза, но тя е по повод бездната, а твоят "приятел" я е перифразирал доста дебелашки... Но за теб важат едни други думи на философа: "Ако мълчиш достатъчно дълго, ще се отучиш да бърбориш и ще се научиш да говориш."! Последвай думите му и бъди рахат...

    Коментиран от #85, #102

  • 82 Онзи

    2 7 Отговор

    До коментар #49 от "Механик":

    Старшинка нали си хакана експерт ,кажи ни защо ватенките минират пътя за отстъпление на вагнеровците? Сигурно не са искали само да се поразходят? Пригожин е бесен на Шойгу?
  • 83 Съдията Дред

    11 1 Отговор
    Този институт всъщност е НПО ,собственост на снахата на Виктория Нюланд, и изцяло финансирано от ЦРУ. Много обективно, и по доходно от печенето на бисквитки.
  • 84 явно

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "мале":

    функционалната неграмотност е характеристика, която не зависи от езика, на който четеш

    Коментиран от #94

  • 85 Любознателен

    2 10 Отговор

    До коментар #81 от "Ах да,":

    Русороби, можете ли да сътворите нещо различно от глупотевина?

    Коментиран от #89, #91

  • 86 видяхме

    11 1 Отговор

    До коментар #29 от "РПГ":

    докъде стигна Наполеон, докато прилагаше своето знание за изкуството на войната. Предполагам, ни намекваш, че същото го чака и НАТО. Да, историята има навика да се повтаря, защо ли?
  • 87 с Огън и Меч

    18 2 Отговор
    Украина е загубила над 60% от своя БВП, "държавата" отдавна е в практически фалит и няма никакви ресурси не само за война, но и просто за поддържане на съществуването си. Украина я има единствено на хартия, една територия, която не може да издържа собствена армия, без икономика, без демография, без собствено правителство, изцяло зависима от външна икономическа и военна помощ и служеща просто като донор за наемници и плацдарм за провеждане на чужди интереси... като боксьор с изчерпани сили, който се държи на крака само защото го тъпчат със стимуланти и опиати и без тях ще рухне на мига.

    Русия практически не изпитва никакви икономически трудности и за тази война (или както там официално я наричат СВО) използва едва около 3% от своя БВП и ако се наложи може поне да утрои тези разходи без никакви проблеми.

    Не са нужни повече коментари ...
  • 88 Али Турчинът

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Алооу ,копейкитеее":

    Не само, а бягам за баби..
    Имам и лопата...
  • 89 Дежурен санитар

    7 0 Отговор

    До коментар #85 от "Любознателен":

    нервничък нещо ми се виждате господине, да не са ви свършили дамските превръзки ?
  • 90 Жжжжж

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    Разбира се че не го прочетох
  • 91 Е да де!

    9 1 Отговор

    До коментар #85 от "Любознателен":

    Не сме толкова талантливи в измислянето на "глупотевина", каквото и да значи това! Не можем да се сравняваме разни КОТаРАЦИ и отявлени русофоби... В дисциплината "сътворяване на "глупотевина"" те са безспорни шампиони...
  • 92 реалист

    9 2 Отговор
    Контранастъпление никога няма да се случи, точно обратно Европа ще бъде наказана много скоро.
  • 93 ус8

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "мале":

    На това твойто му се казва ....Ще донесе вода от 10 кладенеца , но няма да падне по гръб. Тук се комрентира фронта , а не какво произвежда Европа ....тя си произвежда и си печели , ние каква полза имаме от това ....

    Коментиран от #96, #97

  • 94 Констатирал

    4 6 Отговор

    До коментар #84 от "явно":

    ГРЕДА!! Явно за да си русороб, трябва задължително да си функционално неграмотен, което е характерно за подрастващите. Няма друго обяснение за подобен агресивен коментар!!
  • 95 Ццц

    8 3 Отговор
    Размазаните украински дасантчици са наречени "непропорционален отговор на нападението". 🤣🤣🤣. Да заповядат следващите. Ще бъдат топло посрещнати. Ще ми е интересно да видя ще има ли "доброволци" за нова партизанска мисия в Русия. Украинската офанзива, която щеше да победи окончателно Русия, се ограничи до няколко PR партизани. И но само от падащи отломки. Смятай ако измислят ракета да преодолее Патриота.🤣

    Коментиран от #98

  • 96 мале

    8 6 Отговор

    До коментар #93 от "ус8":

    Къв фронт кви 5 лева бе човек ,не виждаш ли че се пишат глупости !! Плямпат за "Единая Могучая" но ходят на "Шопинг" в Европа що не идат в Русия ?Повечето и не знаят къде се намира Украйна слушат глупостите на копейковците и се изказват от 1 лице единствено число ! Пишат колкото да мине времето до поредното сериалче или биричка ,на никой не му дреме че се избиват хора и че Украйна е независима от 1991 година с подпис и печат !! Тъпите ватенки и техните началници си мислят че с баница ще ги чакат !! Виж какви закони"Изкова " Путин за 1 година дали живеят добре Руснаците ?? Как мислиш ?? Някои още иска да живее във времето на Руската телевизия в петък и биричката по 30 ст. !! Нека да идат в Русия там е мед и масло , да ама не по добре в Турция ! Защо цяла Източна Европа не иска да живее е "Руский Мир" ! Русия /СССР си мислят че като са били нацистите всички трябва да им се кланят завинаги ,и да са им признателни за съветските безчинства по окупираните Източни държави !! Време е да си платят за всички изстъпления от 1917 година насам и се надявам и руският народ да го осъзнае че е поробен и да ги измете ГРУ.КГБ.и тем подобни Болшевишки структури иначе си остават "Горна волта но с ракети"

    Коментиран от #106

  • 97 Любопитен

    6 6 Отговор

    До коментар #93 от "ус8":

    А какво поза имаме ние ,ти да подкрепяш един агресор, чиито президент е военнопрестъпник с валидна заповед за арест??!!??
  • 98 А бе

    0 3 Отговор

    До коментар #95 от "Ццц":

    Ако се намери някой да конструира подобно нещо, веднага ще го обявят за предател и ще го арестуват, за да не я продаде на врага.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Леле

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "мале":

    Голям прас,че няма да произвеждат мерцедес,Пежо,Форд и уиски,те могат да си ги купят от другаде но трагичното е това че така мислещите за "европейските ценности"са готови да продадат и майка си,камо ли родината.
  • 101 Този

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Онзи":

    Крадеца вика "дръжте крадеца"!
  • 102 КОТарАК

    0 4 Отговор

    До коментар #81 от "Ах да,":

    знам че е от Ницше ..след убийствата в Украина обаче , след като убиха като куче , един украинец за ,,СЛАВА Украине , в твоят случай важи-глупакът изглежда умен , когато си мълчи-познай от кого е
  • 103 Снегурочка

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Павел":

    Руските аеро-космически сили са преодолели вече земната гравитация и са отлетели в открития космос!
  • 104 Вирус

    2 0 Отговор
    Егати тъпия чаршаф как така инститюте пише
  • 105 009

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Я направо замени “establishment” с “установление”, на да си по-интересен… Смешно-тъжни каментатори…
  • 106 009

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "мале":

    Абсолютно точно !!! Съгласен съм до буква…👏🏻👏🏻👏🏻
Новини по държави: