Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2023 11:23 4 000 55

САЩ смятат, че украинската контраофанзива е вече в ход

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • язовир-
  • джон кърби-
  • володимир зеленски-
  • нова каховка

Говорителят на Белия дом отказа да коментира дали това е така

САЩ смятат, че украинската контраофанзива е вече в ход - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна и Русия се обвиниха взаимно, че са взривили стените на голям язовир и са причинили големи наводнения в Южна Украйна, предаде Ройтерс, пише БТА.

През нощта Русия нанесе нова вълна от въздушни удари по Киев, а Украйна съобщи, че системите ѝ за противовъздушна отбрана са свалили над 20 крилати ракети при приближаването им към столицата. Оперативно командване "Юг" на украинската армия съобщи, че руските сили са взривили стената на язовир "Нова Каховка" в окупираната Херсонска област.

Непотвърдени видеозаписи в социалните медии показват силните експлозии около язовира и прииждаща вода. Язовирът, висок 30 метра и дълъг 3,2 километра, е построен през 1956 г. на река Днепър. В него се съхранява вода, равна по количество на тази в Голямото солено езеро в американския щат Юта, а освен това снабдява с вода полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., и атомната електроцентрала в Запорожие, която също е под руски контрол.

"Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и обемите на водата, както и вероятните райони на заливане", заявиха украинските военни във "Фейсбук". Руските информационни агенции съобщиха, че стената на язовира е била разрушен при обстрел, а назначеният от Москва кмет на Нова Каховка обвини Украйна в извършването на терористичен акт.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видообръщение, публикувано в Телеграм малко преди 07:00 ч. сутринта (и българско време), че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“, и предупреди, че водата ще достигне „критични нива“ до пет часа. Ройтерс не можа да провери независимо съобщенията и не беше ясно дали някое от тях бележи началото на дългоочакваната контраофанзива на Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна във връзка с взрива на яз. "Нова Каховка", съобщи по-рано днес в "Туитър" секретарят на съвета Олексий Данилов. Русия твърди, че е предотвратила голямо украинско настъпление в Донецка област през уикенда, а днес руското министерство на отбраната заяви, че е била отблъсната и нова украинска офанзива в района, при която според Москва са били нанесени тежки поражения на противника.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че някои американски официални представители смятат, че украинската контраофанзива е вече в ход, въпреки че говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби отказа да коментира дали това е така. "Няма да говоря от името на украинските военни", заяви той на брифинг, като добави, че Съединените щати са направили "всичко възможно... за да се уверят, че Киев разполага с цялото оборудване, обучение, възможности, необходимо за постигане на успех".

Вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред Ройтерс, че Украйна вече разполага с достатъчно оръжия за началото на контраофанзива, но отказа да даде повече подробности. Заместник-министърката на отбраната Ганна Маляр заяви в Телеграм, че Украйна "преминава към настъпателни действия" по различни части на фронтовата линия, но отхвърли предположенията за началото на мащабна контраофанзива.

Понастоящем Русия контролира около 18 процента от международно признатата украинска територия и неотдавна обяви четири района на Украйна за руска територия, както направи и през 2014 г. при анексирането на Кримския полуостров, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 52 Отговор
    южна Украйна кой има интерес да се издави? а россляци?

    Коментиран от #6, #9, #11, #19, #31

  • 2 стоян георгиев

    48 10 Отговор
    🚾🚾🚾САЩ 🇺🇲🇺🇲🇺🇲
  • 3 Пич

    75 12 Отговор
    Светът се умори , да се смее и подиграва , и на козяците , и на украинците !!!
  • 4 Украински

    55 10 Отговор
    Терористи.
  • 5 Ксаниба

    54 11 Отговор
    па как да не е в ход - (минус) 8 леопарди, 100на всекви хъмвита и 1500 бандеровци!!
    От безисходност савзривили язовирната стена, че да пресекат по лесно някъде по долу, по течението Днепър, като му падне нивото.
  • 6 Ходи

    33 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Виж ! Една удавена мачка повече !
  • 7 Ние не пасем трева !

    58 10 Отговор
    Значи, укронатовците са чакали руснаците сами да си взривят язовирната стена за да е контраофанзива вече в ход ))
  • 8 Тигре Тигре

    63 12 Отговор
    Разбира се ,че офанзивата е в ход ,8 Леопарда и 3 френски колесни танка са били изпържени и още много други бронирани машини.Началото засега е много обещаващо.
  • 9 Баро

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Писсенце нали си знаеш урока,сядаш,разклащаш се и мрррррр.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кнаус 485

    62 13 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Руснаците се намират на левия,бряг,който е по ниския,та сам си отговори на въпроса кой иска да издави хората.....допълнитерно от издавяне са застрашени 2 руски бригади,това са окоро 12 хиляди войници.....аман от украйнската пропаганда.....украйна е тумор в постсъветското пространство,който трябва да бъде изгорен,иначе жалко за европа.....жал ми е за обикновените украйнци,който продължават да търпят зеления наркоман....украйнската хунта не мисли за хората , а за територии,коино е невъзможно да си върне....

    Коментиран от #17, #39

  • 12 1111

    49 11 Отговор
    Украйна вече е бита карта.Война ще продължи явно до последния украинец.Скоро няма да ви има на картата.
  • 13 кокорчо

    49 9 Отговор
    Ако слушате лъжите на укрите и им вярвате трябва или да сте слепи или много тъ....п...и те и преди руснаците се обстрелваха запорожката аец сега си взривиха сами язовира да оставят цял крим без вода.

    Коментиран от #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 енот

    31 6 Отговор
    при 3000 жертви за два дни, сигурно е стартирала
  • 16 БАНко

    46 8 Отговор
    ЗА ОСЕМ ГОДИНИ РУСИЯ ПРЕВЪРНА ПУСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ НА РУСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КРИМ В ГРАДИНА !!! 2022 ГОДИНА БЕШЕ ВЪЗСТАНОВЕНО И ПОДАВАНЕТО НА ВОДА ПО ПРАЗНИЯ ДО ТОГАВА КРИМСКИ КАНАЛ !!! КОЙ ГО ВЗРИВИ ТЪПОМИЛИ НАТООООООВЦИ ???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рашисти - фашисти - все тая !

    13 27 Отговор
    Арестович: За последен път язовирите на Днепър бяха взривени от хитлеристите през 1943 г.Това е тактиката на изгорената земя преди да я напуснат, пише той. Арестович поставя и въпроса дали след като с тази експлозия руснаците рискуват да лишат и Крим от значително количество питейна вода - значи ли това, че те вече си дават сметка, че не могат да задържат и полуострова? Арестович припомня и, че последният път, когато язовирите на река Днепър са били взривени, това е било направено от напускащите ги нацистки войски през 1943 г.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БАНко

    32 6 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    СТОЯН...... , ДА ТИ ПРИПОМНЯ ЛИ ОГРОМНАТА РАДОСТ НА РУСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КРИМ , ЧЕ ВОДА ОТНОВО ПОТЕЧЕ ПО КРИМСКИЯ КАНАЛ ???? РУСИЯ ДО СЕГА НЕ Е ВЗРИВИЛА НИЩО В ОСВОБОДЕНИТЕ ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!!

    Коментиран от #25

  • 22 Объркано Атлантиче

    37 8 Отговор
    Изявление на ръководителя на Херсонска област относно унищожаването на водноелектрическата централа Каховка.

    ▪️Тази нощ киевският режим извърши още едно престъпление - нанесе ракетен удар по Каховската водноелектрическа централа.

    ▪️Разрушението доведе до изтичане по Днепър на голямо, но не критично количество вода. Това няма да попречи на нашите военни да защитават левия бряг. Полетата по крайбрежието обаче са отнесени и мирната инфраструктура е нарушена.

    ▪️Това няма да повлияе значително на ситуацията в Херсонска област. Няма да се наложи дори голяма евакуация на хора. Повечето жители остават по местата си, въпреки че за тях е изпратен транспорт.

    Киевският режим реши да удари продоволствената сигурност на Херсонска област и да отклони вниманието от ужасните си провали в т. нар. „контранастъпление“. Нищо няма да излезе от тях - цяла Русия е с нас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян георгиев

    6 31 Отговор

    До коментар #21 от "БАНко":

    Другар русия разрушава всичко до което стигне,но чети внимателно,стената на язовира не е разрушена надолу а само горе и водата ще остане до ниво да отива за кримския канал.тва го съобщи официално днес руското ръководство.демек стената е бутната колкото трябва.оавен това за хора като теб би трябвало да има и въпрос ако са украинците как са го направили?та как си отговаряш ма този въпрос ?

    Коментиран от #34, #44, #52

  • 26 Натовските терористи

    31 5 Отговор
    се изложиха и лъснаха из целия свят.
    После се чудят защо Азия и Африка се обединяват срещу тях.
  • 27 Объркано Атлантиче

    34 6 Отговор
    Билд се засрамиха и премахна "руснаците" от корицата:

    В 9:23 публикуваха „Русия взриви огромен язовир в Украйна“, а в 10:21 – заглавието вече е „Взриви се огромен язовир в Украйна“.

    Явно се е "самовзривил"
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пи Шок

    20 2 Отговор
    тая офанзива като ковидя излезе - толкова е опасна, че никога не си сигурен има ли я, няма ли я
  • 30 Бай онзи

    18 3 Отговор
    Ай стига с тая украйна и с тия офанзиви бе , кво ни интересуват русия украйна сащ? Да се оправят там, стига сте ни занимавали с тях!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БАНко

    23 3 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    ,, ТАЗИ НОЩ БЕШЕ ИЗВЪРШЕНА РАКЕТНА АТАКА ПО КАХОВСКАТА ВЕЦ , ОТ УКРАИНСКИЯ РЕЖИМ " !!! ПРОЧЕТИ ЗА СМЕНЕНОТО ЗАГЛАВИЕ И ПОЗИЦИЯ В ,,БИЛД " !!!!

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    2 17 Отговор

    До коментар #34 от "БАНко":

    Трият интензивно постовете ми .дано тоя го оставят.та кво пише някой няма значение.има видео от непосредствения взрив и видеа след него.от тях се вижда че е разрушена само горната част на стената и това е в полза основно на руснаците.

    Коментиран от #46

  • 36 Още повече

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "кокорчо":

    Че Руснаците контролират язвира. Съвсем започнаха да на мислят за тъпи
  • 37 Ъъъъ

    7 22 Отговор
    Рашите са ударили язовира, за да спрат настъпването на ВСУ към Крим. Но не е сигурно, че това ще им помогне.
  • 38 Нека помислим 🤔

    5 2 Отговор
    А какво смятат украинците???
    Рапорт даден,Рапорт приет🫡
  • 39 КОТарАК

    6 12 Отговор

    До коментар #11 от "кнаус 485":

    как се взривява яз. стена с ракета разкажи! каква точно ракета какъв заряд ???

    Коментиран от #41, #47, #48

  • 40 Механик

    20 0 Отговор
    В предния си коментар написах за щетите на ВСУ от снощи. В същност, аз дословно преписах това, което беше написано сутринта в една статия тук.
    Не разбрах защо ми изтрихте коментара?!
    п.п.
    Пък после се чудим що сме на намкое си място по свобода на словото.
    Явно това дето ни обясняваха за демокрацията не е вярно.

    Коментиран от #42, #43

  • 41 А ти не чети

    11 1 Отговор

    До коментар #39 от "КОТарАК":

    През редовете. Ударен е шлюз а не самата стена.
  • 42 Монтьорче,

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    Добре дошъл в 21 век бе братле.
  • 43 иваило

    17 1 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    не е политкоректно спрямо подлогите Котарак ,стоян георгиев сиси теса маши на нпо сорос и факти за това са премахнали коментара .всичко което е против дежндитата и нпо сорос се премахва да не говорим че в укрйна вече не са останали мъже за фронта !!!ама така като зависим от едни 47 милиона долара няма как
  • 44 Май ти е

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Разрушила мозъка и не можеш да разсъждаваш.
  • 45 РаZZия е фашистка държава

    8 11 Отговор
    Рашистите никога не са блестели с много "вещество" между ушите. Окупаторите собственоръчно наводниха първата си отбранителна линия на левия бряг на Днепър.
  • 46 РПГ

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Триенето на постовете е като обстрел с Град - на случаен принцип.
    Също така са и забраните - нямат връзка с коментарите, ами се изпълнява някаква квота.
    Идеята е да се раздразнят потребителите и да влизат по-често - заради рекламите.
    Всичко става автоматично, така че не се напъвай да търсиш обяснение!

    Коментиран от #51

  • 47 Мишел

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "КОТарАК":

    Ударът е нанесен от украински експериментални РСЗО Ольха, калибър 300 мм, бойна глава170 кг. Произведени 100 екземпляра, обсег 130км.

    Коментиран от #50

  • 48 Иво

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "КОТарАК":

    Била е минирана отвътре язавирната стена .

    Никакви ракети ,никакви 5 лева.
  • 49 САРМАТ

    8 4 Отговор
    ЩЕ ИМА МНОГО УКРАИНСКА ФИРА!
  • 50 Янко В.

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Мишел":

    Верно ли това ? Руснаците минираха язонирната стена още преди месеци .

    Сега ,друг е въпроса дали те няма да отнесат повечето от последствията . Ама така са го измислили - Герасимов има ум като бпъснач ,не е ли така ???? 😊😊😊😊
  • 51 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #46 от "РПГ":

    Всичко е заради хибридността на сайта.тук се прокарват проруски лъжи коото трябва да минат за истина.
  • 52 Малкия Стоянчо

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Батко Стоянчо,направили са го укрите за да се дигне нивото нареката за да може да плува кораба Олигофренко и на борда му Заложни и Будалов,заедно с призрака от Киев да наблюдават и контролират офанзивата.
  • 53 Шаро

    3 1 Отговор
    "САЩ смятат, че украинската контраофанзива е вече в ход"
    Разгеле. Изчака ни се чакалото, бре.
    Сипвам си салата и ракия!
    Ама кво??? Пак не било сигурно?
    Щели да чакат водата да се оттече и да изсъхне... Пак греда...
  • 54 Правилна позиция

    2 0 Отговор
    Слава Украйна напред...!!!!
    90 процента Българи подкрепят Украйна.!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: