Last news in Fakti

6 Юни, 2023 16:07 1 210 2

Стратегическа среща! Турция ще разгледа напредъка на Швеция за НАТО на 12 юни

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • реджеп ердоган

Анкара настоява Швеция да изпълни условията на тристранния меморандум, подписан през юни м.г. в Мадрид между нея, Стокхолм и Хелзинки, за да се присъедини към НАТО

Стратегическа среща! Турция ще разгледа напредъка на Швеция за НАТО на 12 юни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще разгледа напредъка на Швеция по изпълнението на ангажиментите ѝ за присъединяване към НАТО на среща на 12 юни, съобщава турският в. "Сабах", цитиран от БТА.

Анкара настоява Швеция да изпълни условията на тристранния меморандум, подписан през юни м.г. в Мадрид между нея, Стокхолм и Хелзинки, за да се присъедини към НАТО.

Въпросът дали Швеция е постигнала напредък по меморандума ще бъде обсъден на тристранна среща на Турция, Швеция и НАТО на 12 юни, посочва "Сабах". Анкара смята, че участието на НАТО в тази среща е важно, за да се види ясно кои положения се изпълняват и кои не, допълва изданието.

Швеция одобри ново законодателство срещу тероризма, което влезе в сила на 1 юни, но само няколко дни по-късно, на 4 юни, в страната бяха разрешени демонстрации на "симпатизанти на тероризма", пише още турският проправителствен вестник.

Президентът на САЩ Джо Байдън, един от лидерите, които се обадиха на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, за да го поздравят за преизбирането му, също повдигна въпроса за членството на Швеция в НАТО по време на разговора, напомня "Сабах".

След ратификация на турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април т.г., но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО.

След среща с Ердоган по-рано този месец в Истанбул генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че представители на Турция и Швеция ще се срещнат "в седмицата след 12 юни" за нови дискусии по шведската кандидатура за членство в НАТО, без да уточни мястото, на което ще бъдат проведени разговорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КУРЕКТ

    1 3 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ЩЕ ИМАМЕ ПЪТИЩА!
  • 2 Мехмед

    16 0 Отговор
    Никакви срещи и дискусии няма да помогнат на Швеция докато не изпълни условията на Турция.
Новини по държави: