Last news in Fakti

7 Юни, 2023 13:30 876 3

Отчайващ недостиг на храна и продоволствия в Хартум, докато войната в Судан ескалира

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Жителите на Хартум са хванати в капан и обсадени при тежки хуманитарни условия, докато воюващите военни фракции на Судан отказват да прекратят огъня

Отчайващ недостиг на храна и продоволствия в Хартум, докато войната в Судан ескалира - 1
Снимка: Shutterstock

Съперничещите военни сили на Судан участват в битки в цялата столица, докато засилващите се атаки и нарастващото беззаконие увеличават мизерията на цивилните, които вече се борят с ограничена вода, храна и лекарства.

Във вторник беше съобщено за артилерийски огън и въздушни удари, като жители в южен и източен Хартум и северен Бахри, град на север от столицата, съобщават за артилерийски огън и систематически престрелки с малки оръжия.

Мародери – някои от които жителите на Хартум твърдяха, че принадлежат към паравоенната групировка на Силите за бърза подкрепа (RSF) – ограбиха десетки квартали в града, крадяха коли, разбиваха сейфове и окупираха домовете на хората.

„Нашият квартал се е превърнал във военна зона. Наоколо има ожесточени сблъсъци и улични боеве, престрелки, взривове… Страхуваме се да не умрем, но също така се страхуваме да напуснем къщата си и да бъдем ограбени“, каза 45-годишният Джавахир Мохамед.

Хуманитарните групи се борят да предоставят помощ на цивилни, които също са изправени пред недостиг на електричество и намаляващи доставки в магазини и аптеки. Базираните в квартала комитети за съпротива са организирали доставки на храна и лекарства, но се борят да ги доставят, тъй като боевете се засилиха тази седмица и войната ескалира с всеки изминат ден.

Армията на Судан и Силите за бърза подкрепа (RSF) се биеха през нощта по улиците на Омдурман, район от другата страна на Нил в Хартум, близо до базата на инженерния корпус на армията. Армията успя да запази позициите си около базата, но не успя да отблъсне Силите за бърза подкрепа (RSF), които контролират по-голямата част от града.

Осем седмици битки изправиха командващия армията Абдел Фатах Ал-Бурхан срещу бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагало, известен като „Хемедти“, който командва Силите за бърза подкрепа (RSF).

Стотици цивилни, попаднали в сблъсъците, бяха убити, 400 000 бяха прогонени през границата, а повече от 1,2 милиона са избягали от столицата и други градове.

Отчаяните жители на обсадените градски райони губят търпението си в страха си от бойците. Страх ги е да напуснат домовете си, няма отворени магазини, няма храна, няма вода, няма хранителни продукти, няма хигиена, по улиците се разлагат трупове, няма лекарства! В северната част на Хартум свидетели разказаха, че десетки протестиращи смело се събрали на улица, скандиращи: „Бурхан е убиец! Хемедти е убиец!“

Обсаденият остров

В центъра на Хартум - при сливането на реките Бели и Сини Нил - остров Тути е "под пълна обсада" от силите на Силите за бърза подкрепа (RSF), каза местният жител Мохамед Юсеф.

Повече от седмица паравоенните блокираха единствения мост към острова и не позволяваха на жителите да ходят дори с лодка до други части на столицата.

„Не можем да преместим никого, който е болен, в болници извън острова“, каза Юсеф и добави, че ако боевете продължат, „храната в магазините ще свърши и хората просто ще измрат от жажда и глад“.

Празните рафтове на магазини и аптеки „предвещават хуманитарна катастрофа“, според продемократична адвокатска група, която призова Силите за бърза подкрепа (RSF) „да отвори безопасни коридори и да зачита принципите на хуманитарното право“.

И двете страни многократно са се ангажирали да спазват международното право, обявявайки хуманитарни примирия и обвинявайки другата страна, че ги нарушава.

Документирани са „десетки“ „убийства, арести, възможни изчезвания, атаки срещу болници, сексуално насилие и други форми на тежки посегателства срещу деца, извършени от страните в конфликта“, каза мисията на ООН в Судан в понеделник.

„Мащабна хуманитарна криза“

Съединените щати наложиха санкции на двамата враждуващи генерали миналата седмица, обвинявайки и двамата за „ужасното кръвопролитие“, след като постигнатото с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия примирие се провали.

Ал-Бурхан каза във вторник, че е получил телефонно обаждане от саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан и е обсъдил условията за подновяване на преговорите за примирие.

Началникът на армията „подчерта необходимостта бунтовниците [RSF] да напуснат болниците, центровете за услуги и домовете на гражданите, както и да отворят коридори за хуманитарна помощ“, за да успеят преговорите, според изявлението на армията.

Хемедти каза, че също е получил обаждане от висшия саудитски дипломат дни по-рано, в което той повтори „подкрепата“ на Силите за бърза подкрепа (RSF) за преговори и „ангажимент“ за осигуряване на гражданска защита и хуманитарна помощ.

Предишните примирия постигнаха едва кратки затишия в боевете, но не и спокойствие и сигурност за жителите на Хартум.

Западният регион на Дарфур, от където произлизат Силите за бърза подкрепа (RSF) и поддържат силовата си база, също е свидетел на тежки боеве.

В Ниала, столицата на щата Южен Дарфур, медиците казаха, че нямат достъп дори до основни лекарства и оборудване, включително болкоуспокояващи, дезинфектанти и антибиотици. Хората просто си умират в пълна безпомощност...

Според Пиер Кремер от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец цивилните са изправени пред „мащабна хуманитарна криза, която само ще се влоши с колапса на икономиката“.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е.....

    0 0 Отговор
    Киеффффчани вече ядът мъжкиАтрибути пък не се оплакват
  • 2 Киро Острото

    0 0 Отговор
    Всички да дадат по една заплата за Судан!
  • 3 Вирус

    0 0 Отговор
    Нали знаете кой направи това едни партньори в Судан има много природни ресурси и фащ иска да ги лапне пък се оказало че има конкуренция хахаха