Last news in Fakti

9 Юни, 2023 14:11 6 018 16

Без маслини и зехтин от Халкидики

  • гърция-
  • халкидики-
  • маслини-
  • зехтин-
  • климат-
  • промени

Заради климатичните промени

Без маслини и зехтин от Халкидики - 1
Източник: Shutterstock

Производителите на маслини и зехтин в Халкидики съобщават, че 90% от реколтата е некачествена поради въздействието на климатичните промени.

На пазара вече липсват маслини от Халкидики, както и зехтин, предаде БНР.

Топлата зима и оскъдните дъждове унищожиха маслиновите гори в Халкидики и оставиха без доходи около 20 000 фермери.

Председателят на съюза на фермерите от региона информира, че 150 цеха за преработка на маслини не работят в момента и не е възможно да се предложи зехтин, като загубата се оценява на над 200 милиона евро.

Тази година маслиновите гори не успяват дори да покрият разходите си, споделят собствениците.

Туристите от балканските страни, особено българите, са разочаровани.

Фермерите в Халкидики се опитват да въведат нови технологии за обработка на маслиновите гори съвместно с гръцки експерти и специалисти от други европейски страни.

Въпреки това, не може да се гарантира, че през следващата година Халкидики ще има качествени маслини и производство на зехтин.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калмук

    11 15 Отговор
    Има и други зехтини - португалски, испански, италиански ... Да му мислят гърчолята.

    Коментиран от #4

  • 2 Соваж бейби

    5 17 Отговор
    Да са си поливали дърветата този проблем не е само при тях.Без зехтин може ама без хубаво вино вечер не може .Само не разбрах защо са разочеровани българските туристи?да не би още да има наплив от туристи за там егати скучната дестинация.Тази година бг.туриста ще яде тиквички на фурна с много малко олио или на барбекю не от фритюрник или на тиган с зехтин и пак ще им дере джоба гърчулята и прословутият йогурт с плодов сироп който са копирали от Италия десерта Panna cotta .

    Коментиран от #3

  • 3 Ел Греко

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Много си зле..ма много да ти кажа. Най-хубавия таратор в последните десет години си правя с гръчкото страгисто...па ти си лялай колкото искаш простотии. И освен това, от Халкидики е може би най-некачествения зехтин и маслини..Пелопонес..Крит.. Епир ..са най-качествените зехтини..всъщност съмнява ме дали различаваш екстра върджин от партено елеоладо или пък от кукуци..

    Коментиран от #5

  • 4 Да ти кажа

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Калмук":

    ..единствено испанския до някъде може да се конкурира с гръчкия зехтин..останалите са само бледи подобия..

    Коментиран от #7

  • 5 Соваж бейби

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ел Греко":

    Това нещо таратор само в България е известно и там щом казваш изобщо не го правя.Гърците от векове са копирали какво ли не тя и арфата е гръцка ама на дали в папирусите на Египет е датирана много преди тях и бългатската ракия е копирана продават я за гръцка ,сирене всичко е тяхно ?!Музиката им ритмите също не са гръцки пак присвоени.А уеш със сигурност не знаеш френският зехтин обаче си остава едно от най-добрите масла, които много велики готвачи използват ежедневно. А Испания печели най-много златни медали с единадесет продукции и в повечето категории.За Каталуния и Андалусия чувал ли си ?за зехтина имам в предвид

    Коментиран от #14

  • 6 Гост

    7 13 Отговор
    най-добрият зехтин е от Португалия. Приготвя се от черни маслини. Черен като машинно масло, божествен аромат. Замразете го пет пъти и когато го размразите, няма да видите загуба на качество. И съотношение цена-качество абсолютно 7,50 евро за литър. Моля, търсете от района на Carapateira, Figueira da foz, Praja das Mira.

    Коментиран от #11

  • 7 Соваж бейби

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Да ти кажа":

    Изобщо не се мъчи да идеализираш гръцкия зехтин защото не са го измислили те историците описват еволюцията на зехтина и неговото отглеждане, като посочват произхода му от Близкия изток около 4000 г. пр.н.е благодарение на проби от цветен прашец намерени в археологически останки, предполага се че интензивното отглеждане е започнало през 10 век пр. н. е. и в град Библос близо до днешен Ливан.
    Обаче началото зехтина е в древен Египет. По онова време това е бил свещен продукт, който е бил използван в саркофазите на фараоните, за да им пожелаят мир в задгробния живот.

    Коментиран от #15

  • 8 Ехаа

    8 3 Отговор
    Ама еша си нямат съседите. Хоп сега една финансова инжекция от Еврофондовете. Колкото до качеството на зехтина им….този който се продава не е нещо забележително. Ако имаш приятел да вземеш или купиш от зехтина които си приготвят за себе си, за домашна употреба - това е друго ниво.

    Коментиран от #16

  • 9 Оги

    4 14 Отговор
    На кой му липсва зехтин? Олио си има, зехтинът люти, горчи.
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    изчезнете в Kaufland, Lidl или Billa и купете по-долната смес с кокосово масло. Това масло започва да се разделя под 10 градуса на чисто масло и кокосово масло. Вярно е, че неузрелите зелени маслини имат така наречените парабени, които допринасят за лющенето. Добър апетит.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БабаЕвГърция

    11 0 Отговор
    Маслените се берат през ми. Ноември и зехтинът се пресован тогава. Тази "новина" цели отказването ви от почивки в Гърция. Вчера си купихме прекрасни маслини по 5 и по 3 евро/кг. Сортовете, които са от Халкидики, също си бяха на сергията. Да не ви разправям, как цените на кашкавал и сиренето в Л..дл, макар и през евро са по - ниски отколкото в България.
  • 13 гост

    2 0 Отговор
    Бях там, когато прибираха реколтата. Не е като да "няма".
  • 14 Ел Греко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Толкова си далече от истината, че няма до къде. но не може да се отрече, че имаш самочувствие на всичко разбираща..което си е нон сенс, защото обикновенно такива като теб нищо не разбират..както и в случая де...
  • 15 Да ти кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Тук изобщо не става на въпрос кой кога и защо е измислил зехтина. Не се опитвай да оводняваш темата, както и зехтина. Френския бил най-качествен..айде не ме разсмивай..колкото до киселоито мляко..това, което се предлага на българския пазар е мнооого далече от тради циуонното кисело мляко..дори бих се срамувал да кажа, че това е наше .. Имам много познати и почти 10 месе ца годишно живея в гръчко, и мога да ти кажа, че имат много качествени млечни произведения на техния пазар, за разлика от нашия. Май че никога в живота си не си опитвала чалафути- дори съм сигурен че повечето от вас нито са чували, нито са виждали такова нещо..за другите им млечни продукти дори не искам да коментирам..разликата между нас и тях е че ние ИМАХМЕ, а те ИМАТ такива.
  • 16 Бацо Гацов

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ехаа":

    И това е вярно ..имам приятели от Епир, Йонийското крайбрежие и си взимам по 50-60 кила домашен .зетин .нема такова удовоолствие да си нарежеш едни розови доматки под асмата..със зехтинче и гръчка Фета..или наше домашно сиренце..па неква Соваж нека си разправя смешките..все пак е свобода на словото//
Новини по държави: