Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юни, 2023 04:38 1 754 33

Трюдо изненаднащо в Киев, обяви военна помощ от 500 млн. долара за Украйна

  • канада-
  • украйна-
  • помощ-
  • джъстин трюдо-
  • володимир зеленски

Канадският премиер се срещна с Володимир Зеленски

Трюдо изненаднащо в Киев, обяви военна помощ от 500 млн. долара за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона долара по време на изненадващо посещение в Киев, предаде Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските войници, загинали в боевете с проруските сили от 2014 г. насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи обръщение пред украинския парламент.

"Ще бъдем с вас толкова, колкото трябва, толкова дълго, колкото е необходимо", каза той в разговор с украинския лидер, видеозапис от който беше разпространен от киевските власти.

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украйна иска да се присъедини към военния алианс възможно най-бързо, но Зеленски призна, че това не може да стане, докато бушува войната с Русия.

"Канада подкрепя Украйна за членство в НАТО веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение разглеждането на тези въпроси на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се казва в обща декларация, приета след разговорите.

Трюдо беше дълго аплодиран в парламента след 25-минутната си реч, в която осъди руската инвазия и похвали демократичното развитие на Украйна.

Съпротивата на Украйна е свързана с "бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което определя бъдещето на 21-ви век", заяви канадският премиер.

Зеленски на свой ред отбеляза, че Украйна е признателна на канадците за тяхната подкрепа и изказа благодарности.

В Киев Трюдо е придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която говори украински език.

Докато премиерът беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли съобщи, че на летището в Торонто е бил задържан регистриран в Русия товарен самолет Ан-124 - първата подобна конфискация на руски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже натиск върху Москва.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    20 18 Отговор
    в Украина се сражават и руснаци-50 % от украинската армия са. нашите ,,руснаци,, по чатовете са с голяма грешка че РФ е Путин. никога не съм бил русофил или русофоб / винаги съм гледал реално на нещата-бъдете българофили , ако има и такава дума

    Коментиран от #3, #4, #13, #22

  • 2 Башкå бõлит

    40 1 Отговор
    Експлозия е станала във фабрика за ракети и експлозиви в квартал Елмадаг в Анкара. В резултат на експлозията загинаха петима служители. Започнало е съдебно и административно разследване. Саботаж?
  • 3 Няма такава гречешка дума

    13 25 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    българо-фили в българския език! Има българолюбци. 😉
  • 4 ген КЪСТЪР

    11 29 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    БРАВО ТОПЪР БРАВО ХАРДИ НО ЗВУЧИЩ КАТО ГЬОБЕЛС А ДА ТЕ ПОПИТАМ ИМА ЛИ УКРАИНЦИ В РУСКИТЕ ВОЕННИ ЧАСТИ СЛУЧАЙНО

    Коментиран от #6, #8

  • 5 От страни

    19 26 Отговор
    Искал е да смъркне па не е имал компания та отишъл при Зе. Ударили са по една две пътеки и му дошло да порадва укрите с 500 милиона във вид на старо оръжие. Разбира се не пари - парите си му требват на него.
  • 6 От страни

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "ген КЪСТЪР":

    И аз съм на бело!
  • 7 Асдф

    28 19 Отговор
    Златният резерв на Русия е в САЩ и Великобритания, с него ще възстановят Украйна.

    Коментиран от #10, #23

  • 8 От страни

    10 25 Отговор

    До коментар #4 от "ген КЪСТЪР":

    Безсмислено е да броим русняците в украинската армия и украинците в руската - това е един народ и са измешани така че не мое го разбереш къде е украинец а къде е русняк. В Русия е пълно с украинци още от времето на СССР а Украйна е фрашкана с русняци и си ги виждаме по руските фамилни имена. Тоя КИРИЛО БУДАНОВ си е Кирил Буданов - руснак. Имат си особени фамилни имена завърщващи на -ко или на -чук, но много чисто руска фамилии.
  • 9 Матей

    19 26 Отговор
    Тая Кристия Фриланд е внучка на един от най-върлите бандеровци. Собственик и редактор на колабористки вестник пропагандиращ бандеровщината и 15-та СС дивизия Галисия. А Трюдо
    е изключително слаб министър

    Коментиран от #11, #26

  • 10 От страни

    16 23 Отговор

    До коментар #7 от "Асдф":

    В грешка си - каквито и да имат замразени резерви те ще си ги откраднат сами. Е, ще кажат че са ги дали на Украйна ама нали па са им давали оръжия та требва да си го платят. Нищо нема да видят окраинците освен един жълто син парцал на гроба.
  • 11 От страни

    18 22 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    Канада си е от времена пристанище за бандеровците. Там е най силната "украинска диаспора". Аз съм работил с украинци в Канада. И не са обикновени работници а са все началници от средно ниво. Да чуеш английска реч с украински акцент е нещо незабравимо " ай маст ГГГГоу".

    Коментиран от #12

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "От страни":

    Колко линии изсмърка?

    Коментиран от #18

  • 13 Р.К.И.

    26 17 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Комунизмът ги забърка тези етнически помии. Дори днес, 2023, къде се лее кръв и се водят войни? Ами в бившите СССР и СФРЮ. Тези кървища са следствие на измислените СССР и СФРЮ.
  • 14 Матей

    20 25 Отговор
    Така или иначе, срам за Канада. А имаше репутацията на миролюбива държава. По времето когато Буш изтърси "който не е с нас е против нас", Канада имаше един първи министър,който му каза да си гледа работата

    Коментиран от #16, #25

  • 15 АУУУУУ

    23 19 Отговор
    РУСОФИЛНЯТА Е В ЯРОСТ.......КОНФИСКУВАНИЯТ РУСКИ САМОЛЕТ АН-124 ЩЕ БЪДЕ ПРЕДАДЕН НА УКРАЙНА........ЗАПОЧНА ИЗПЛАЩАНЕТО НА РЕПАРАЦИИТЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 16 Така е

    20 24 Отговор

    До коментар #14 от "Матей":

    Този противен индивид е срам за Канада, насила го натресоха, дори тези които гласуваха за него, не го искат вече. Но е твърде късно, рептилите си пуснаха пипалцата и там.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз съм само на три линии... Нямам пари за четвърта...
  • 19 Механик

    19 16 Отговор
    Нема да помогнат тия долари. Вече седмица, ВСУ-то яде мощен пердах. Дори западната преса пише това, макар и с половин уста.
    Великото пролетно Укро-Контраче се превърна в много яко бахмутене и утилизация на натовско оръжие.
  • 20 Ненормалник

    13 10 Отговор
    Прост но ненормален и с много власт
  • 21 Отец Нафърфорий

    14 12 Отговор
    Според непотвърдени източници,канадците по форумите масово коментират желанието и молитвите си ,Труди да бъде ударен от руска ракета и завинаги да остане в Киев.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 реру

    13 13 Отговор

    До коментар #7 от "Асдф":

    Коя Окрайна ще възстановяват?Ами такава страна скоро няма да съществува.

    Коментиран от #24

  • 24 Механик

    9 13 Отговор

    До коментар #23 от "реру":

    Ми тя вече не съществува. Това е една разорана нива, при това заразена с обеднен уран, и какви ли не продукти от горенето на барути и взривни вещества.
    Да не мислите, че при гърмене се освобождава чист озон? Дори всеки изстрелян куршум, замърсява яко. Да не говорим за металите които изгарят или се разпрашват.
    Тая т. нар. страна, само от оловото в обикновените куршуми, вече е отровена. А колко горива изгарят там, а колко киселини и основи са се излели от разбитите бронирани машини!!!
    Всичко това ще влезе във растенията а от там, както и по въздуха, ще влезе в нас.
    Ама на западняците не им пука и наливат бензин в огъня. макар, че нашите западняци също ще ядат оловото и ще дишат фосгена от въздуха.
  • 25 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Матей":

    Еех , мечти , мечти и надеждички безнадеждни на русолюбци отчаяни , хахах !! НЯМА и няма да има по-верен и по-сигурен съюзник на САЩ от Канада !!! Във ВСИЧКИ световни конфликти и всички кризи Канада е била и ще бъде част от НАТО и демократичните държави !! Нещо повече , скоро САЩ и Канада ще бъдат практически една държава , подобно на ЕС , макар че и сега единствената разлика е , че имат две валути , макар че канадския долар държи под 5 % от стокооборота !! Специално за русолюбци ще напомня , САЩ и Канада взети заедно имат почти 30% ПО-ГОЛЯМА територия и над 5 пъти по-голяма крайбрежна ивица , както и ПОВЕЧЕ природни ресурси за каквото се сетиш от Раша , включително сладка вода , да не говорим за другите !! Не че разчитат само на тях като бензиностанцията с ракети , но и нямат нужда от никакви други !! А взети заедно като икономики са 35 % от икономиката на света и ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от Китай !!! Това е , умрете си от яд !!

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коментар

    2 2 Отговор
    Гаранция тези пари са от нашето злато,което изнасят на безценица.
  • 28 артишок

    2 3 Отговор
    От година и нещо насам, канадските тираджии много обичат Трюдо, обаче той ги отбягва, защото после трябва да си кове задният двор от много любов.
  • 29 ехаа

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    доста си про.т !
  • 30 Петьо

    2 4 Отговор
    Тоя Трюдо не знам кога ще го изнесат на вили от Отава. Аз живея в Канада и ви казвам, че откак тоя се качи на трона , тая страна изтече в канала. На 25-30 милионно население имаме към 1.5 трилиона външен дълг. Кило телешко е 46 долара, кутия с бисквити 1.5 кг е 15 долара. Бензина 86 октана е 2.34 долара... Направо не се издържа. Вкарва Китайци, Индийци и всякаква сган само да лапат едни пари и всичко е в г..а. Аз полека се приготвям да се махам от тук. Дърпам няколко кредита, изпразвам кредитните карти и през Септември се омитам. Пратих семейството вече в Испания и скоро и аз там. Канада потъва яко. Всичко тук е купено от Америкаците или Китайците. Няма бъдеще.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЗА ДА СЕ УГОДИ НА ГОСПОДАРЯ

    2 1 Отговор
    НЯМА КАК ДА НЕ СЕ ИЗРЕДАТ ВАСАЛСКИТЕ КЛОУНЧЕТА В ПОМОЩ НА НАТОВСКАТА ТУМБА С/У РУСИЯ.
    ЗАБЛУДА Е ЧЕ ПОМАГАТ НА УК . ПОМАГАТ НА ПРОКСИ ВОЙНАТА НА САЩ С/У РУСИЯ. ВПРОЧЕМ ПОМАГАТ ЗА ПО-БЪРЗОТО ДОБЛИЖАВАНЕ НА ГЛОБАЛНА ВОЙНА . ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПАПААЛЩИНАТА ДА ПОВТАРЯТ ГОСПОДАРЯ ,Е В ДЕЙСТВИЕ. АКО ИЗРЕКАТ НЕЩО ПО- РАЗЛИЧНО ,ЩЕ Е СЕНЗАЦИЯ.
Новини по държави: