Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юни, 2023 05:35 3 724 29

Русия удари с ракети и дронове Одеса и Полтавска област

  • украйна-
  • русия-
  • одеса-
  • ракети

Поразени са летище и жилищна сграда

Русия удари с ракети и дронове Одеса и Полтавска област - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия нанесе удари с ракети и дронове вчера по мишени в различни части на Украйна, в резултат на което загинаха трима цивилни в черноморския град Одеса и беше поразено военно летище в Полтавска област, Централна Украйна, съобщиха властите в Киев, цитирани от Ройтерс.

Атаките, които по данни на властите са отнели също живота на 29-годишен човек в североизточната Харковска област, са поредните от серия нощни удари, които Русия засили във връзка с контраофанзивата на Киев.

Според украинските военновъздушни сили при нападенията са били изстреляни осем ракети с наземно базиране и са използвани 35 дрона камикадзе. Системите за противовъздушна отбрана са успели да свалят 20 дрона и две крилати ракети.

"В резултат на въздушните боеве, отломки от един от дроновете са паднали върху многоетажна жилищна сграда и са поразили апартамент на висок етаж, в който е избухнал пожар", съобщи говорителката на южното военно командване Наталия Гумекюк за атаката срещу Одеса.

Разпространено от военните видео показа как пожарникари се борят с пламъците в 10-етажен блок в жилищен район на града.

Фотограф на Ройтерс каза, че с настъпването на деня близо до поразената сграда и до детска площадка е видял кратер с диаметър от няколко метра.

Освен загиналите има и 27 ранени, включително три деца, съобщиха службите за спешна помощ.

Русия е изпратила дронове и е обстрелвала с балистични и крилати ракети също обекти в Полтавска област, "нанасяйки известни поражения на инфраструктура и оборудване" на военното летище Миргород, каза областният управител.

Десет дрона са атакували два района в Харковска област, която граничи с Русия и е близо до фронтовата линия. При нападението е бил ранен 39-годишен мъж, има и един загинал, каза Олег Синегубов.

Украинските сили са свалили също два дрона над Днепропетровска област, където не са нанесени щети, съобщи управителят на областта Сергей Лисак.

Още новини от Украйна

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дефакто

    79 13 Отговор
    Одеса: ПВО от центъра на града се опитва да свали герани, летящи към цели, но удря жилищни сгради (+ СНИМКА, ВИДЕО)

    10.06.2023 - 1:00ч

    В този момент в центъра на Одеса украинската ПВО стреля безразборно по летящите над града герани.
    Одеси открито пишат в социалните мрежи, че съоръженията за противовъздушна отбрана са изключително гъсто разположени в центъра на града и в село Котовски.
    Известно е, че един от дроновете все пак е бил свален, но точно над жилищния район падналият БПЛА е оставил фуния.
    Освен това една от ракетите за противовъздушна отбрана падна близо до училище № 73 на улица "Висоцки", изпочупени са прозорци на околните къщи.
    Адската "дискотека" в Одеса все пак завърши с трагедия: една от ракетите на ПВО удари жилищна сграда. По предварителни данни са загинали двама души.
    Утре сутринта, когато украинската пропаганда ще покаже снимки на разрушенията в града, трябва да си спомните в чии ръце беше това.
  • 3 Българин

    58 7 Отговор
    Путин им праща оръжие! Кво толкоз!

    Коментиран от #8

  • 4 Реконтра

    68 9 Отговор
    Украинските военновъздушни сили се крият дълбоко под земята.
  • 5 ????????

    57 7 Отговор
    Как върви контрастъпката?
  • 6 Механик

    78 12 Отговор
    Ясно. Пролетното укро-нещо, нещо не се развива по план. ВСУ-то, нощес са го обахмутили много яко. Вчера и онзи ден, също.
    Нема мале жавелине, стингъре байрактаре, сезаре, хаймарсове, патриоте, леопарде.... нема! Нищо не помага коги си дрЪпал мецата за опашката и коги си я подлютил.

    Коментиран от #7

  • 7 🤣😂🤣

    29 5 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    👍👌😀🙌
  • 8 Факрус

    12 64 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    пу.ткин да ви прати акъл, бе подл. Оги руски!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Още ли трябва

    54 4 Отговор

    До коментар #8 от "Факрус":

    Всеки ден праща на укронацистите... не безпокой ся!!!😱
  • 10 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    58 4 Отговор
    Писна ми вече да чакам, почна ли контрата или фашагите получиха направо ре-контра...
  • 11 Доротея

    60 4 Отговор
    Нещо много паднал % на поразените вражи ракети и дронове!? Зеленски оня ден жално пищя, че сред отломките откривали все повече китайски конпоненти! И как ще се надпреварвате с Китай по производство и да изтощите Путин!? Загубена фалирала западна кочинка!

    Коментиран от #21

  • 12 КовидманЯк

    62 4 Отговор
    Факти противоречите си, писахте, още миналата година, че Русия е свършила ракетите.Цвлия западен демократичен свят също го писа.Някой друг обстрелва с ракети Украйна!
  • 13 бесарабски фронт

    56 5 Отговор
    И разбира се,жертвите са само цивилни-обикновено 2-3 украински бабички!Руснаците удрят казарма,удрят пункт за дислокация на чуждестранни наемници и ооооо чудо!Убити военни няма!От сводките виждам,че ударите не са само в Одеска област.Запорожка област,Южнодонецка област.убити украински войници-около 600 човека,35 танка унищожени,загуби на натовско оръжие за 100 млн долара!Снимки на изоставени Леопарди,интересно защо са оставени-предполага се технически проблем или свършване на горивото

    Коментиран от #16, #27

  • 14 Мака ти от къде

    38 3 Отговор

    До коментар #8 от "Факрус":

    Те е изкендзала бе, джендър

    Коментиран от #17

  • 15 Дъртикурти

    57 5 Отговор
    Ами урките свалят руските ракети и дронове, защото са с чипове от перални. Ама от другия месец ще ги правят с чипове от кафемашина. Колкото Путин се разболя, толкова ракетите на руснаците свършиха. Скоро Байдън не е целувал пода. Цяла седмица ходи изправен на два крака. Е, вярно, че не знае закъде е тръгнал, ама все пак мести кьопавиците.
  • 16 Доротея

    47 4 Отговор

    До коментар #13 от "бесарабски фронт":

    И вие да обитавате леопард, за който са ви излъгали, че нищо не може да го порази, но след като видите какво става наоколо и осъзнаете, чи и вашият леопард ще бъде засегнат, най вероятно ще го напуснете и се скриете в близките храсти!
  • 17 от къдя - от гАза

    33 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мака ти от къде":

    Родител 2 го измътил
  • 18 Русия днес е военен ФАШИЗЪМ в действие

    10 46 Отговор
    Руската федерация непрекъснато се доказва като най терористичната фашистка държава в Света и по указание на президента Владимир Путин, продължава да насърчава актове на международен тероризъм , да избива съседни мирни граждани и варварски да разрушава цивилната инфраструктура на Украйна...!!!
  • 19 Госあ

    38 6 Отговор
    Да си взимат Одеса и да приключват вече руснаците !
  • 20 хихи®

    41 5 Отговор
    Не може да бъде!?: Всеки демократ знае,че Русия свърши ракетите миналата година, освен това знае, че украинското ПВО сваля диктаторските ракети 110%(Пейтриът който пък нещо не се чува, както Байрактар да не са дали Фира?). Всеки демократ знае, че диктаторските ракети улучват само цивилни цели. Това летище да не е поразено от приятелски, демократични ракети за които се знае, че улучват само военни цели?
  • 21 да да

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Доротея":

    вярно е, не е добре това, дори и да не успели да свалят нито една ракета или дрон ..трябва да пишат свалихме всички руски летящи обекти..за да подържат духът на герои все още жив..Но на кого му пука в европа за украйна..вче цял свят гледа финал на шампионската лига..някой да не би сетил за контрнедразумение и неговите резултати..съмнявам се..
  • 22 "Русия е изпратила дронове..."

    27 3 Отговор
    По Одеса и Полтавска област.
    Оставам с убеждение, че ето и Русия снабдява Украйна с дронове и въпреки това от Запада не могат да видят "успех" на ВСУ-то.
  • 23 злобни

    8 28 Отговор
    путлеристи се радват на цивилни жертви. Падението Ви е неописуемо.
  • 24 Русия

    10 25 Отговор
    с безумните си действия вдъхновява всички малоумници.
  • 25 Подкрепата

    9 30 Отговор
    за идиотизма на русия, показва безпрецедентното оглупяване на хората у нас.

    Коментиран от #26

  • 26 Оглупял

    30 6 Отговор

    До коментар #25 от "Подкрепата":

    Не правиш разлика между подкрепа и желание за разграничаване от конфликта
    Голяма част от сънародниците ти, НЕ желаят бедната и абсолютно нищожната във военно отношение България да се пъчи като голям съюзник, щото никой не дава и пет пари за теб и държавата ти!!! Удобна е само територията й! Ясно ли е г-н Евро?
  • 27 Ми,да

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "бесарабски фронт":

    Преобличат ги в цивилни дрехи и ги карат в Буча.
  • 28 Григорян

    3 14 Отговор
    Руснаците поразяват детски и старчески домове
  • 29 Инспектор ДюДю

    2 7 Отговор
    Давайте, Одеса ни е важна!
    Лятото почти дойде. Плажа трябва да се подравни... Рускинчетата чакат... мъже...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания