Last news in Fakti

12 Юни, 2023 05:56 1 700 56

Разследват новозеландски журналист за "проруски интерпретации" на някои събития в Украйна

  • нова зеландия-
  • журналист-
  • радио-
  • русия-
  • редакция

Служителят на Радио "Нова Зеландия" е в отпуск

Националното радио на Нова Зеландия започна разследване и разпореди на служител да излезе в отпуск, след като стана ясно, че поредица от новини на сайта на медията за нахлуването на Русия в Украйна са били редактирани, за да представят „невярна информация за събитията“, предаде Ройтерс.

Радио Нова Зеландия (RNZ), което е финансирано от правителството, но има редакционна независимост, до вчера е коригирало 15 материала на сайта си, първият от които е публикуван през април 2022 г., заради „неподходяща редакция“.

Корекциите, направени от радиото в материалите, са се наложили, защото в резултат на редактирането им първоначалните текстове са променени така, че да представят проруски интерпретации на някои събития в Украйна като факт.

Четиринадесет от новините са били взети от агенция Ройтерс, а една от Би Би Си, показват линковете към тях.

Радио „Нова Зеландия“ посочи в изявление, че продължава да извършва подробен одит и анализ на всички журналистически текстове, които биха могли да бъдат неподходящо редактирани.

Радиото е абонат на Ройтерс, посочва агенцията.

Говорител на министъра на теле- и радиоразпръскването и медиите Уили Джаксън, каза, че министърът е в течение на въпроса и ще продължи да бъде информиран, а днес ще получи допълнителни актуализации за случилото се.

В петък медията съобщи, че е разбрала за проблема и е започнала „незабавно разследване“. Служител е излязъл в отпуск докато се провежда разследването и му е забранен достъп до компютърните системи на националното радио.

В събота главният изпълнителен директор на РНЗ Пол Томпсън обяви външен одит на процесите на редактиране в радиото и резултатът ще бъде публикуван.

Въпросът стана публично достояние, след като в материал на Ройтерс от 8 юни бяха направени промени във връзка с употребата на думата "война" в Русия.

Текстът на новината е бил редактиран на сайта на РНЗ. Така в материала се чете, че през 2014 г „проруско избрано правителство беше свалено по време на съпроводената с насилие украинска цветна революция на Майдана". След това в текста некоректно се твърди, че „Русия е анексирала Крим след референдум, докато новото прозападно правителство потискаше етническите руснаци в Източна и Южна Украйна“.

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален през 2014 г. по време на събития, станали известни като революцията на Майдана. Това се случи след месеци на протести, предизвикани от неговото неспазено обещание за по-тесни връзки с Европейския съюз. Десетки протестиращи бяха убити, припомня Ройтерс.

Референдумът за Крим беше определен като измама от Украйна и повечето западни правителства. Те също така обвиниха Русия, че използва фалшиви обвинения, че етническите руснаци са потискани, за да оправдае обявената от промосковски сепаратистки групи независимост в Източна Украйна.

Коригираната версия на сайта на РНЗ възстанови първоначалната формулировка в материала на Ройтерс, който гласи, че „конфликтът в Източна Украйна започна през 2014 г., след като проруски президент беше свален по време на украинската революция на Майдана, а Русия анексира Крим, с подкрепяни от Русия сепаратистки сили, които се бият срещу украинските въоръжени сили".

Резолюция на Общото събрание на ООН обяви референдума в Крим за невалиден, а службата на ООН за човешките права заяви през 2014 г., че етническите руснаци в Украйна лъжливо са твърдели, че са нападнати, за да оправдаят руската намеса, посочва Ройтерс.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    69 6 Отговор
    Лов на вещици.
  • 2 Джордж Оруел

    78 3 Отговор
    "Министерството на Истината" е Винаги Право..
  • 3 Ловът на "вещици"

    43 2 Отговор
    завършва по-правило с улавянето на Главния Враг за ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пешо

    69 4 Отговор
    Това разследване не е първо, няма и да е последно. Нова Зеландия също не е първа държава в това отношение, няма и да е последна! Както и да се обявява се води война и тя не е между Украйна и Русия, а между така наречения "златен милиард", т.е.: САЩ, НАТО, ЕС ( между другото това е едно и също) и техните съюзници срещу Русия, а по време на война тече абсолютна дезинформация от двете страни. За съжаление в този случай истината и журналитиката изчезват, принципите на демокрация също, да не говорим за каквито и да са ценности. Не може да говориш за мир, а да изпращаш оръжия за милиарди; не може да говориш за мир, а да искаш унищожаването на Русия и после Китай! Жалкото е, че в "тъмна" и под "диктатура" Русия истината е повече отколкото при нас!

    Коментиран от #52

  • 6 Христо

    70 4 Отговор
    Все по-зле става. Западът изпада в умопомрачение
  • 7 Гориил

    36 3 Отговор
    Съжалявам за този човек. Той изпя висока нота.
  • 8 Арестович

    61 3 Отговор
    Добре,че живея в БЪЛГАРИЯ!А не в Украйна,да кажем!С моя остър език отдавна да съм арестуван!Истината е само една-единствена,каквото кажат американците! Какво стана със съветника на зеления диктатор, Арестович?Призна си,че украинци удариха жилищен блок,а не руснаци!И на следващият ден си подаде оставката

    Коментиран от #15

  • 9 Петър

    49 4 Отговор
    Нещо ми се струва, че западните държави започват да се опитат по оста Русия-Украйна като пиле в клъчища, също правеха и по време на КОВИД "пандемията".
  • 10 Краварска свобода на словото

    42 3 Отговор
    Всичко е вярно ако лъжеш за краварите!
  • 11 маорите

    4 23 Отговор
    ше му раzширят шакаладния глаз 😄
  • 12 Сарс

    53 4 Отговор
    Неразбирам какво проруско е написал. Това че западняците не признават референдума за Крим не означава че не е имало такъв. Да живеят демокрацията и свободата на словото.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 марс

    0 16 Отговор

    До коментар #12 от "Сарс":

    да получиш сарс.
  • 15 Ха ха

    34 2 Отговор

    До коментар #8 от "Арестович":

    Скоро може и да не е така.Видя ли вчера декларацията на ПП-ДБ? Въпрос на време е да се опитат да прокарат у нас един нов Закон за Защита на Държавата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САЩ са зло

    32 1 Отговор
    Фашизъм тресе и пропагандата на марионетките им! Варваринът не може да е цивилизован.
  • 18 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    25 1 Отговор
    Нова Зеландия - бивша колония, все още подвластна на британската корона,
    а дебилобританците пък са проводник на краварските имперски амбиции по целия свят...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    21 0 Отговор

    До коментар #16 от "Минаващ":

    Всъщност подобна практика макар и в по - мек вариант винаги е била в основата на западната преса. Потърсете в интернет статията на Кеворкян за Георги Марков. Има обосновано предположение, че въобще руснаците нямат нищо общо със смъртта му
  • 21 Пеперуда

    22 0 Отговор
    Е кой е фашиста и агресора? - риторичен въпрос. Откъде-накъде ще се отклонява тоя човечец от зададената линия?? Казано му е кой е лошия, а той мисли! Ама как ще мислиш бе, че пък и ще го пишеш!
  • 22 Очевидно

    21 0 Отговор
    "правилните" новини за този регион са онези, които предоставят укрите и който се отклони от "правилната" линия ще бъде спиран от работа или уволняван! И никаква интерпретация на "правилните" и най-"достоверни" новини не се допуска! А понятието "собствено мнение" не е приемливо, особено ако дава предпочитания на руската версия на същите тия новини, въпреки че е вярната...
  • 23 Всъщност,

    28 0 Отговор
    Журналистът е казал само вярни неща, но истината за войната в Украйна днес е табу в демо(н)кратичните общества от Колективния Запад. Можехте ли да си представите докъде ще я докара Западът преди 30-ина години, когато бяхме опианени от глътката Свобода и Демокрация. Не ми се иска да призная, че Комунистическата Идеология е била права относно някои западните ценности.
  • 24 Хмм

    25 0 Отговор
    Странно ,от кога ООН решава от името на гражданите дали референдумите са легитимни?!а в Косово имаше ли референдум че ги признаха?!?ООН да каже защо Украйна не изпълни минските споразумения
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ваксо Трътката

    13 1 Отговор
    Помните ли като пях: "Комунизма си отива, спете спокойно деца"?

    Да ама не! Сега и запада яде и ще яде същата марксическа попара каквато ние ядохме!
    Дори Сорос младши каза че ще продължи делото на баща си, да формира и финансира ЛЕВИ откачалски движения и майдани! И още по-"отворени обществено" и интернационални. Чрез подходящи "медии" и терор!
    Не знам какво точно си е мислел Маркс, но идеологията му е най-привлекателна за сънародниците му шарлатани като Сорос и Клаус Шваб!

    Коментиран от #27

  • 27 Антикомунист

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксо Трътката":

    Не напразно приеха всичките ни комунисти в структурите на ЕС, дори на ръководни постове, барабар с вината и мезетата. Знаейки че са най-продажната и безродна част от обществото! Дори създадоха и финансираха уж дясна "опозиция" на комунистите, анулирайки всички истински антикомунисти! Които сега наричат "крайно десни"
    Дори хора с истински леви убеждения, наричат "крайно десни"
  • 28 Фори

    0 17 Отговор
    Някакъв новозенландски Волгин ( Ленин) и той четирихилядник.

    Коментиран от #29, #31, #49

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хувър

    12 0 Отговор
    Демокрация няма що!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    А за проуктаинско изкривяване трябва да се затворят всички медии на запада
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ФАКТИ ЛЪЖАТ

    9 1 Отговор
    И цензурират
  • 44 Факти са

    8 1 Отговор
    Високо платени продажни к...ви!
  • 45 Факти са

    8 1 Отговор
    По гадни и вредни от пропагандата на Гьобелс и Ленин заедно
  • 46 Факти са

    6 0 Отговор
    Същите масички и от страх да не пострадат и вас ще ни лъжат, може и да ги подгонят!! Истината или нищо, стига пропаганда и цензура
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сиромах

    7 0 Отговор
    И това ли е широкорекламираната демокрация?Мерси!Яжте си я!Това е фашизъм,да не се позволява и друга гледна точка на събитията!
  • 51 Ами

    5 0 Отговор
    голяма англосаксонски демокрация. А всъщност обикновен лустросан фашизъм, където може да има само едно мнение.
  • 52 умен

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. В РуССия, ако кажеш, направиш или дори си помислиш нещо различно от фашистката пропаганда отиваш в затвора!
  • 53 Култура миянко

    3 0 Отговор
    Демократични ценности ,сър.
  • 54 шааа

    4 0 Отговор
    Истината трябва да бъде скрита, като се представя единствено укрофашистката (т.е. сащофашистката) гледна точка. Всеки опит да се коригира пропагандата и да се представят нещата такива, каквито са, води до неприятни последици. И тук в тази медия е така с пропагандата и с трезво мислещите.
  • 55 Тошо

    2 0 Отговор
    да са Ви честити свободата на словото и демо-крацията
  • 56 Банан на рама

    0 0 Отговор
    фашизмусът настъпва сериозно. И ще свърши пак по същия начин