Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2023 17:03 5 554 38

Бедствието в Каховка променя нещата и за Русия, и за Украйна

  • язовир-
  • нова каховка-
  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • язовирна стена-
  • бедствие-
  • херсонска област

Разкъсаната язовирна стена вероятно ще забави контраофанзивата на Украйна

Бедствието в Каховка променя нещата и за Русия, и за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Встрани от човешкото страдание на хиляди, от тежките икономически и екологични последици, пробивът в язовирната стена в Нова Каховка има и съвсем отчетлив военен компонент – особено на фона на украинската контраофанзива, която явно е започнала. Новата ситуация създава предимства и недостатъци – както за Киев, така и за Москва. Картите сега се раздават отново, пише в тази връзка ZDF.

Големи пречки пред украинската офанзива в региона?

За момента наводненият участък от фронта явно отпада като възможно място за бойни действия на украинските въоръжени сили. Още повече, че в момента голяма част от усилията на украинските военни са съсредоточени в евакуацията на пострадалите от наводнените райони, отбелязва ZDF. Освен това наводнението повишава нивото на водата в притоците по долното течение на Днепър, което може да доведе до логистични проблеми във вътрешността на страната. При тези обстоятелства украинска офанзива в региона е немислима, обяснява германската медия.

Дори след като водата бъде източена, за военните действия в региона ще има дългосрочни последици. Според някои експерти земята ще заблатена в продължение на седмици, ако не и месеци. Бързият напредък е практически невъзможен. Тежкото оборудване е вероятно просто ще затъне в калните участъци. Това ще е проблем за украинците, които в предишни офанзиви са разчитали на действия с бързи и маневрени части, пише ZDF.

Инстинктивна реакция или опит да се подражава на Сталин

Британският “Гардиън” отбелязва, че ако руските сили действително са разрушили язовирната стена в Каховка, е възможно това да е била била инстинктивна отбранителна реакция срещу заплахата от украинско контранастъпление в Херсонска област, извършено чрез форсиране на река Днепър.

Но е възможно също така това да е бил опит да се подражава на Сталин - през 1941 година по негово поръчение се разрушава по-големият язовир в Запорожие, за да се спре настъпващата германска армия. В този случай обаче последствията от събитията в Каховка ще бъдат понесени предимно от цивилни граждани и - което е парадоксално - от руските войници на левия южен бряг на Днепър, който е под контрола на окупационната армия, обяснява още “Гардиън”.

Нови учaстъци от фронта

Нивото на водата в язовира „Каховка“ вече е под 12 метра - така наречената "мъртва зона". Това означава, че нивото му е твърде ниско, за да захранва няколко канални системи от съветската епоха, които снабдяват целия регион, по-специално Херсонска, Запорожка област и Крим. Тези региони са важни и за производството на жито, а украинското министерство на земеделието предупреди, че без тези водоснабдителни канали те могат да се превърнат в "пустини" още през следващата година.

Макар че украинската контраофанзива сега ще е значително затруднена, спадането на нивото в язовира “Нова Каховка” ще има неблaгоприятен ефект и за руснаците, отбелязва ZDF. Преминаването на река Днепър ще бъде възможно и на нови места, а Русия ще бъде принудена да наблюдава и тези новопоявили се участъци на фронта.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бандера

    22 9 Отговор
    ще плаче повече..
  • 2 среднощен

    34 11 Отговор
    "...За момента наводненият участък от фронта явно отпада като възможно място за бойни действия на украинските въоръжени сили...";

    "Контраофанзива догодина по това време" - тъкмо и самолетите ще пристигнат... Да му мисли Европа, че до тогава "пак ще свършат танковете на Украйна"...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бесарабски болгарин

    10 4 Отговор
    Взеха да изплуват стотици трупове на възрастни ора и дети!
  • 5 ZDF знаят наистина много?

    24 14 Отговор
    Защо НЕ казаха причината, защо САЩ тръгнали със самолетоносач и голямото желание да превърнат Северна Корея в пустиня, стигнаха до някъде, помислиха, помислиха и се върнаха по живо, по-здраво? Ким просто им каза: "Идвайте, започвайте! Още в първият ден на войната, ние ще ударим вашият Йелоустоун с ракети!" А това за САЩ е тотална катастрофа. Даже и за планетата! Този огромен, спящ вулкан може съвсем леко да бъде "събуден" и половината САЩ ще затънат в гореща лава, а останалата част ще бъдат отровени от вулканичните газове! САЩ са въздух под налягане! Щом Ким с няколко ракети може така да ги изплаши, то какво остава за Русия? Ако Русия изпрати техни, дори от глупост голям разход, 100 ядрени ракети по същият този вулкан, то САЩ са в същият ден история. Е, какво се напъват още и плашат Русия с някакви си "Окраинци? С някакво си западнало оръжие? Една малка част от руските ракети ги превръща в нищо! Е, и? Какво има още да говорим?

    Коментиран от #9, #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 19 Отговор
    Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #14, #26, #31

  • 8 Тц тц тц

    36 16 Отговор
    От миналата година укрите стрелят по тази стена ама руснаците били виновни...
    Тоя Путин бил много зъл бре.Сам се стреля и взривява,а?Пък Зелето е светец,на който пращаме оръжия,за да продължава войната и да загиват още хора...

    Коментиран от #10

  • 9 Хахахаха

    13 21 Отговор

    До коментар #5 от "ZDF знаят наистина много?":

    Путин преди да натисне копчетата на ракетите, ще бъде ударен! За копчетата време няма да има.

    Коментиран от #11, #32

  • 10 Хахахаха

    16 24 Отговор

    До коментар #8 от "Тц тц тц":

    Стига с тези глупости бе еййй! Украинците ако мислеха да го правят това, щяха да ударят стената, преди рашите да минат Днепър и да окупират Херсон, нали? Но не го направиха!
  • 11 Да, бе да!

    23 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    Ама не си много сигурен?
    ФАЩ и западналите постоянно ни обясняват, как "Путин бил голямото зло! Путин трябва да се махне или бъде отстранен и всичко щяло да е добре?"
    Блаженни са вярващите! Стратегическите подводници на Русия имат и възможности сами да си изстрелят ракетите към САЩ! Дори и безпилотните "Посейдони", подводни дронове и "Скифовете" в океаните също имат такъв вариант, да унищожат САЩ и без участието или заповед от Путин или от руската армия! Системата "Периметър" ПАК е на въоръжение, тя е с Изкуствен интелект и сама решава, дали и кога да унищожи враговете на Русия! САЩ нямат изобщо такава система. Нямат и хиперзвукови ракети (с изключение на балестическите им разработвани 70-те г. на миналия век) все още! Докато чакат деменцията да се въргаля по стълбищата и да е разбрала, че трябва да натиска някакви си червени копчета, то Йелоустоун вече е изригнал! За един китайски балон колко време се мотаха? Ха-ха-ха!

    Коментиран от #13

  • 12 Спецназ

    23 10 Отговор
    Който може да мисли- вече ЗНАЕ кой взриви стената на язовира.

    2 години го бият с артилерия, откакто е в руски ръце и сега дочакаха хаймерсите.

    Браво, нато- ръкопляскания... вече сте до лактите с кръв...

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахахаха

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "Спецназ":

    С Хаймерс стената не може да се разбие! Стената е строена да издържа на атомно оръжие! Хаймерс не можа да разбие моста над Днепър преди време! Хаймерс не са с такова предназначение! Не могат да разбият язовирна стена. Който може да мисли, знае кой разби стената.

    Коментиран от #21, #33

  • 16 ФАЩ са въздух под налягане!

    14 9 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Не ми ги хвали! Щели били и не знам си, кво си! Бла, бла... Защо не смачкаха Ким и Северна Корея, а? Нали уж са били "голямата работа"? Защо избягаха и от козарите в Афганистан, въоръжени с галоши, сопи и ръждиви ножове? Това видя цял свят, докато "свалените Кинжали" от ръждясалите им "Патриоти" никой не го видя? Лъжата и пропагандата са най-силното оръжие на западналите! Така и с фалшивата зелена хартия лъжат цял свят! Щели били да инвестират трилиони и да имат "чудо оръжия"? Като "инвестираха", къде са им модерните, хиперзвукови ракети? И с какво щели да "неутрализират" "Посейдоните"? Това е съвсем нов тип оръжие, за което САЩ още не са започнали да разработват някаква защита. Даже нямат още и идея, как и с какво, НО "Посейдоните" са вече на военно дежурство в океаните и всеки момент могат да ударят САЩ, Британия, бреговете на западна Европа и т.н..! Е, с какво можеш да ми хвалиш още тези крадци и убийци на индианци? 1 Трилион, само САЩ имат годишен военнен бюджет и къде са? "Нямали корупция"?

    Коментиран от #17, #18, #27

  • 17 Хахахаха

    9 9 Отговор

    До коментар #16 от "ФАЩ са въздух под налягане!":

    Рашите са безаналогов въздух под налягане! Най-добрите им ракети, са тези които не са ги изстреляли, за да покажат, че за нищо не стават! А това, да докараш света до трета световна и да унищожиш планетата, не е никаква руска победа. Това е все едно да бутнеш някой от високо и да паднеш с него, но да си мислиш че си го победил щот ти си го бутнал! При атомна война, победители НЯМА!

    Коментиран от #20, #34, #36

  • 18 Хахахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ФАЩ са въздух под налягане!":

    Кинжалите не стигнаха до там, до където бяха изпратени, нали? Значи са свалени! Освен ако не са паднали сами, но и това си е срам. Ако украинското ПВО е ударено и го няма, рашите защо не удрят отново с Кинжали, при положение че вече няма какво да ги сваля, според теб?

    Коментиран от #22, #23

  • 19 факуса

    4 4 Отговор
    оправдава неуспеха на офанзивата,затуй укрото и взриви стената
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ганчо

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Аз не мога да мисля и затова влизам ,чат пат тук за да се информирам, та затва ,те моля...обясни ми, кой взриви стената. Ако имаш възможност ...аргументирано. Добре е, че тук има умни люде ,та да обясняват световните процеси . С оважение....
  • 22 Ганчо

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Просто ,защото не искат да избиват руснаци,затова. Братушките действат селективно.... чистят само бандерския боклук.

    Коментиран от #28

  • 23 "Кинжалите не стигнаха до там"?

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Това знаят само военните, дали и до къде са стигнали! По време на война пропагандата е най-голяма и от двете враждуващи страни! Няма изобщо НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че фашистанските, прехвалени ПВО/ПРО са свалили поне един Кинжал до сега! НЯМА! Слушаме само пропаганда, НО конкретни факти НЯМА! И какъв е смисъла да стрелят рунаците с тази скъпа и специална ракета по някави незначителни цели? Ако искат да унищожат Радата, президентството и правителството на Крайната територия, то тогава има някакъв смисъл да използват Кинжали. Ама след такива удари и Крайната политически е дала фира и Русия в този момент е победила! Защо не го правят за сега, сигурно не е целта на Русия? Само те си знаят, защо! И ако Русия иска да унищожи "Патриотите" то може спокойно да отиде до тях със СУ-35С и да ги унищожи от упор! РЕБ системата на СУ-35С го защитава от фашистанските ракети. Тяхното ПРО ще си изстреля всичките ракети по него и тогава СУ-то може да го гръмне и с една евтина ракета? Къде е проблема? Факт е, че фашистан успя да впрегне цяла Европа да воюва за тях в крайната област. В интригите и пропагандата са големи царе, наистина! И България даже да им защитава "американските стратегически интереси с оръжие в зоната на Черно море..."! Ха-ха-ха!
  • 24 Каховка

    5 5 Отговор
    Случайно ли Контраофанзивата бавена от 6 м
    започна дни след взрива на Язовира ?

    Нима колективната мисъл на НАТО не е предвидила
    забавянето ? Или са планирали
    тази операция за наводняване на минните полета
    и загражденията на руснаците ?
    Все пак наводнен е по ниският ляв бряг и
    Крим остава без вода . Също както през 2014 когато
    националистите я спряха .
  • 25 Какви фантастични сюжети си развихрил!

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "ZDF знаят наистина много?":

    Удивително! САЩ са много изплашени от Северна Корея! Както ние от македонците. Не пропилявай таланта си! Холивуд има нужда от теб!
  • 26 Така е било горе долу

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    последните 100 години. Лошото е, че психопатията е заразна и дойде у нас!!! Сега, някой да ме разбере в буквалния смисъл. Заразна е, щото с какъвто се събереш, такъв ставаш. Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си.
  • 27 Федерацията на джуджето е още по-голям

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "ФАЩ са въздух под налягане!":

    въздух под налягане! С дефицити НЕ само от финансово естество, но и всякакво друго: на електро уреди; на храна; на дрехи; на бельо; на гащи; на мозък; на алкохол; на свобода на словото; на свободата да излезеш за малко извън федерацийката; на правото на международен паспорт; на правото да избираш хора, различни от путиновата шайка; на правото да драскаш по форуми всичко що ти хрумне за управляващия елит и то БЕЗ последствия за драскача; и още много свободи, чиито дефицит естествено вие и в този момент няма как да оцените, защото притежавате ВСИЧКИ тези СВОБОДИ!!!

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Катастрофа

    6 0 Отговор
    Време е всички да замълчим. Трагедията е голяма. Тя ще засегне и нас, малко по-късно, теченията в Черно море го предвещават, и тогава ще разберем, че няма нищо по-добро от мира, човеколюбието, взаимното уважение и помощ, културно и икономическо сътрудничество. Грях е да се раздухва братоубийствената война, престъпление е да се изпраща оръжие. Млади хора гинат, не само от двете воюващи страни, но и много доброволци отвън. Няма ли най-после разумът да надделее? Какво още трябва да се случи? Наистина ли светът не осъзнава накъде върви?
  • 30 Един

    4 0 Отговор
    Не ви ли омръзна това противопоставяне, Русия-Украйна. Русия е изтощена, Украйна е съсипана. И кой печели? Единствено производителите но оръжия.
  • 31 Хаймарс

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    60 на брой бяха пратени по таз стена . Време е да се прати нещо и в Лондон и Вашингтон .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Манчев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Я си разбий яйцата.
  • 34 Я па ти ,

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Преди малко писа , че щели да не могат да натиснат копчето . Така ще го натиснат , та ще ти се изпари мозъка в мазето на Витошка.
  • 35 Херо Флик

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Федерацията на джуджето е още по-голям":

    Съгласува ли го с посолството бе .
  • 36 Юнако

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Ходи да се запишеш при Бандера , нищо страшно няма като разходка ще ти е . Все едно си на лов , но ще си дивеча.
  • 37 Хм...

    7 0 Отговор
    Зa нepaзбpaлитe:
    На тoвa напоследък му се вика "инфopмaциoннa дивepcия". Кoнтpанaстъплeниeто cвъpши тpaгичнo и сега тpябвa да се oтклони внимaниетo на пyбликaтa. Вече си имаме cтатия за изнacилeн oт руcнaците дoбитъk. Ще бъде paзвита и темата с удaвeния зooпaрк. Гpeта Tунберг също изплyвa от някъде. Ограбили влак, взривили комбайн. Байдън отиде на заболекар. Ковид ще се завърне със стpaшнa силa. Ще има cтaтии за глaдa в Африка и как са винoвни руснаците. Путин пак ще yмрe от paк, Русия ще свърши pakeтитe и ще фaлиpa. Но пък ще изтрием думата "контранастъпление" от речниците и ще я забраним.
    Изобщо циpкa е пълeн.
    Айдe със здpaве!
  • 38 Язовира

    1 1 Отговор
    Е пълнен съзнателно, от украйнците, за за бъде поражението максимално. Няма такъв народ, това е геноцид. Избиват свойте за да спечелят, защото запада няма да дава оръжие. Е това ако не е фашизъм ,кое е. Но пак не победиха. Толкова оръжие , толкова подготовка и накрая три села. По всяка вероятност изоставени и те ги превзеха. Ето много силна контра офанзива. Американците да почват за печатат долари, защото много скоро никой няма да ги иска.
Новини по държави: