Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2023 17:28 8 227 123

Русия е подобрила своите оръжия и умения, победата на Украйна ще е много трудна

  • война-
  • gsp-
  • оръжия-
  • дронове-
  • русия-
  • украйна-
  • контраофанзива-
  • киев-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • бомби

Променящите се руски тактики, заедно с по-големия брой войски и подобрените оръжия, биха могли да затруднят Украйна да постигне каквато и да било победа

Русия е подобрила своите оръжия и умения, победата на Украйна ще е много трудна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украински войски събират информация за руските отбранителни линии на фона на наближаващия край на пролетта и настъпването на второ лято на сражения. Силите на Киев са изправени срещу враг, който допусна грешки и претърпя неуспехи през продължаващата вече 15 месеца война. Анализатори обаче смятат, че Москва също така е извадила поуки от тези грешки и е подобрила своите оръжия и умения, пише БТА.

Русия е построила силно укрепени отбранителни съоръжения по протежението на дългата 1000 километра фронтова линия, усъвършенствала е своите радиоелектронни оръжия, за да навакса изоставането си от Украйна по отношение на бойните дронове, и е превърнала тежки бомби от своя огромен арсенал от времето на Студената война в боеприпаси с прецизно управление, способни да поразяват цели, без да трябва да се излагат на риск бойните самолети.

Променящите се руски тактики, заедно с по-големия брой войски и подобрените оръжия, биха могли да затруднят Украйна да постигне каквато и да било бърза, решителна победа и заплашват да превърнат войната в дълга битка на изтощение.

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви в интервю пред Асошиейтед прес миналия вторник, че въпреки че украинските въоръжени сили са добре подготвени, с напредването на времето "това ще бъде борба с размяна на удари, продължаваща за значителен период от време".

Повечето внимание миналата седмица беше съсредоточено върху катастрофалното наводнение в Южна Украйна, причинено от разрушаването на язовир "Каховка", за което двете страни си разменят обвинения. В същото време обаче украински войски предприеха редица атаки на няколко части от фронта, които засега са постигнали само минимален напредък срещу многопластовата руска отбрана.

Сър Ричърд Барънс, генерал от запаса, ръководил Командването на обединените сили на Великобритания, каза, че руските въоръжени сили са построили отбранителни линии "по учебник" и са коригирали своите тактики след бързото отстъпление от големи част от Харковска и Херсонска област под ударите на скоростна украинска кампания миналата есен. Той посочи че Русия е подобрила способностите си както да противодейства, така и да използва дронове и също така отбеляза, че Москва се е научила да разполага извън обхвата на артилерията ключови ресурси, като командни постове и складове за боеприпаси.

"И те са усъвършенствали начина, по който могат да обстрелват украинската артилерия и танкове, когато ги засекат", заяви той пред АП. "Така че, ако съберете всичко това заедно, всички знаят, че това ще бъде по-трудна битка, отколкото за Херсон или Харков през есента на миналата година. Хората все още използват тези два успеха, и това бяха успехи, като еталон, което смятам, че не е честно и е неразумно в тези обстоятелства", добави Барънс. Той каза още, че Русия е разположила повече войски, които да отбраняват дългата фронтова линия, въпреки че е възможно много от тях да не са добре обучени.

В началото на войната руски военни конвои се простираха по протежение на километри и станаха лесна плячка за украинска артилерия и дронове по време на провален опит за превземане на Киев, като наблюдатели смятат, че това беше сериозен гаф.

Украински ракети потопиха руския крайцер "Москва", флагмана на Черноморския флот, като това беше сериозен удар по гордостта за Москва. Ракети на Киев разрушиха руски складове за боеприпаси и командни пунктове, и миналата есен силите на Кремъл бързо се изтеглиха от обширни региони в източната и южната част на страната.

Въпреки тези неуспехи Русия се окопа, за да отбранява големите части от украинската територия, които превзе в началото на инвазията. Миналия месец тя установи контрол над град Бахмут в източната част на страната след най-голямата и кръвопролитна битка на войната.

Фундаменталните руски слабости остават.

Руските войски продължават да имат нисък боен дух, има недостиг на боеприпаси и координацията между подразделенията продължава да бъде ниска. Избухнаха жестоки вътрешни борби между висшето военно ръководство и частната военна компания "Вагнер", която разполага с десетки хиляди наемници, оглавили битката за Бахмут.

Основен фактор, който все още ограничава руските способности, е решението на Русия да не позволява на своите ВВС да напредват дълбоко в Украйна, след като те понесоха тежки загуби в началните етапи на войната. Опитите да бъде изведена от строя украинската противовъздушна отбрана се провалиха. Благодарение на доставките на западни оръжия Украйна сега представлява още по-голямо предизвикателство за руските самолети.

Барънс подчерта, че е жизнено важно за военните лидери в Киев да продължат да отблъскват военните самолети на противника, така че "контраофанзивата да не стане моментът, в който руските ВВС внезапно открият, че имат способностите и куража да правят лудории… над цяла Украйна".

Украинският военен анализатор Олег Жданов отбеляза, че Москва има числено превъзходство в жива сила и оръжия въпреки всичките си слабости. Въпреки че Русия все повече използва запасите си от времето на Студената война и разполага танкове от 50-те години на миналия век, за да попълни огромните си загуби, понесени в началото, подобни стари оръжия въпреки това се представят добре, каза той.

"Няма значение какви танкове имат; те имат хиляди от тях", заяви Жданов пред АП и посочи, че Русия използва много от тях като стационарни оръжия в отбранителните си линии, включително в Запорожка област, където те са доказали ефективността си.

Той призна, че руските сили са поразили украински военни складове, разчитайки на агентите и колаборационистите на Москва, но каза, че подобни загуби "са поносими". Жданов каза и че руснаците все по-често използват дронове, както и че те са подобрили усилията си в радиоелектронната борба, за да заглушават украинските дронове. По думите му Русия е спряла да използва батальонните тактически групи, които е разполагала в началото на войната и е преминала към по-малки подразделения.

Въпреки че руските ВВС използват сравнително малки количества самолети, те са модернизирали запасите си от бомби и са ги превърнали в планиращи оръжия, които са доказали ефективността си, каза Жданов. По думите му 500-килограмовите бомби, за които е приспособен Джи Пи Ес модул, могат на нанасят значителни щети. "Съветският съюз е произвеждал тези бомби в неизброими количества", каза Жданов и добави, че руснаците пускат до 50 от тях на ден с "огромен психологически ефект".

Една такава бомба, пусната погрешка през април над руския град Белгород близо до границата с Украйна, взриви огромен кратер и леко рани един човек.

Руски военни блогъри похвалиха силата на удара на планиращите бомби и тяхната способност да поразяват цели на разстояние до 70 километра. Един бивш военен пилот написа в своя блог, че в момента се работи по преработването на 1500-килограмови бомби в планиращи боеприпаси.

Тези преработени бомби позволяват на руските ВВС да засилят ударите по украинските сили без да излагат на риск бойните си самолети.

Кралският обединен институт за отбранителни изследвания (РУСИ), базиран в Лондон мозъчен тръст, който се съсредоточава върху въпроси от сферата на отбраната и сигурността, посочи тези планиращи бомби в списък с подобрения на руските оръжия и тактики. "Въпреки че те имат само ограничена точност, размерите на тези боеприпаси представляват сериозна заплаха", каза РУСИ в свой неотдавнашен доклад и добави, че Русия работи, за да подобри точността им.

Руски инженери са демонстрирали умения в строежа на полеви укрепления и сложни препятствия по фронтовата линия, включително укрепени с бетон окопи и командни бункери, бодлива тел, ровове, противотанкови заграждания или "драконови зъби", както и сложни минни полета, се казва в доклада.

Мащабното разполагане на високотехнологични противотанкови и противопехотни мини представлява "значително тактическо предизвикателство за украинските офанзивни операции", смятат авторите от РУСИ. Сред другите посочени в доклада руски подобрения са по-добър термален камуфлаж за танкове, по-бързо разполагане на артилерия на множество позиции, включително интеграция с дронове за избягване на загуби, както и атаки срещу украинска артилерия с блуждаещи боеприпаси.

Тази способност на руския обстрел за бърза реакция представлява "най-голямото предизвикателство за украинските нападателни операции", се казва в доклада на РУСИ. В него се добавя, че подобрени руски системи за радиоелектронна борба унищожават около 10 000 украински дронa месечно, като в същото време са успели да прехванат и разшифроват украински тактически комуникации в реално време.

В доклада пише още, че руснаците са се научили да прехващат ракети с Джи Пи Ес управление, изстрелвани от снабдени от Запада пускови установки, като произведените в САЩ "Хаймарс" (HIMARS), които са предизвикали смут сред руснаците и са нанесли значителни щети.

Руските въоръжени сили "успяват да подобрят и развиват начина, по който използват ключови системи", казва РУСИ, но отбеляза, че руската страна би могла да изпита трудности да отговори на подобни бързи корекции от страна на Киев, които биха могли да накарат подразделенията на Москва "вероятно бързо да загубят своята координация".

(Превод от английски: Владимир Арангелов)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    163 34 Отговор
    Руската още не сте я видели има техника която дори не сте виждали и дано не я видите, че тогава ше треперите като паркинсони

    Коментиран от #24, #26, #73, #89, #106, #109

  • 2 Пич

    150 12 Отговор
    Въиий..... явно , положението на Украйна е много зле !!! Щом започват да се предават , макар и с половин уста.....

    Коментиран от #9, #101, #104

  • 3 Асан

    120 20 Отговор
    Русич за 5 Дена ликвидира 6000 окраинци и 100 леопарда

    Коментиран от #90, #112

  • 4 Рико

    126 24 Отговор
    Слава на Руската антифашистка армия

    Коментиран от #8

  • 5 Асан

    120 19 Отговор
    Русия ще спечели войната
  • 6 Последния Софиянец

    71 30 Отговор
    Украйна направи каквото можа.Сега е ред на следващата защитна линия -Страните от Букурещката деветка.

    Коментиран от #12, #103

  • 7 ХАХАХА

    117 14 Отговор
    Ама сериозно ли ще е трудна победата? Според мен няма шансове за нищо камо ли за победа!

    Коментиран от #36

  • 8 Асан

    83 16 Отговор

    До коментар #4 от "Рико":

    Слава РФ

    Коментиран от #20

  • 9 Последния Софиянец

    67 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Това хич не е добре за нас.Стягай мешката за Източният фронт.

    Коментиран от #27

  • 10 КОТарАК

    12 84 Отговор
    Пригожин заяви , че минимум 50 процента от окупираните територии са с УкраинА!!!аз мисля , че са 80 и кой спече;ли войната?

    Коментиран от #61

  • 11 Коментар

    107 15 Отговор
    От самото начало на войната целия български народ ви говорим,че не може да победите руснаците,а и това е ядрена сила.Само ще докарате на човечеството ядрена катастрофа,Трета световна и може да сцепите планетата.
    Дървени глави сте!

    Коментиран от #28, #37, #107

  • 12 ХАХАХА

    65 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Мешката приготвил ли си я? Въобще знаеш ли какво е това? Да ли си ходил войник не питам ,ясно е ,че само си чувал за казармата!

    Коментиран от #23

  • 13 имат и подаръци

    81 5 Отговор
    абсолютно здрави бройки леопард 2, екипажите са си тръгнали пеша. Следва разглобяване и обследване.
  • 14 политкоректен

    73 3 Отговор
    Аааа не с такива неполиткоректни статиЙ! Ще се наказваме!
  • 15 Здрасти

    11 27 Отговор
    Ентосиасти от Консерваторите и други партии в Ливърпул и Лондон организират триумфалното посрещане на Ушанките. Кралски особи бродират знаменца и жшалчета.. Еуфорията е голяма и сред обикновеното население, домакини упражняват борша и пелмените. Ех какъв прекрасен живот ни очаква..
  • 16 Хихихи..

    40 4 Отговор
    И ги подобрява в движение,иска да пробва и френската статуя пред нови Йорк..
  • 17 Иван

    57 4 Отговор
    А Пентагонът ще издържи ли?

    Коментиран от #35, #92

  • 18 Чорбъсъ

    84 7 Отговор
    Само човек с умствена недостатъчност може да мисли, че Украйна ще победи Русия! Но за англосаксонците е идеално, умират руснаци, рушат се руски селища, обезлюдява се руска земя.
  • 19 Анонимен

    71 6 Отговор
    Да! Знаем коя е новата укропропаганда или най-точно е да се каже ционистка пропаганда, а именно, че Украйна трябвало да направи много последователни контранастъпления, за да спечели. С това нямало да стане. Но докато направят многото, Украйна няма да я има.
  • 20 Джендар

    6 62 Отговор

    До коментар #8 от "Асан":

    Слава на САЩ и Окрайна йхууу
  • 21 СЛОНА

    59 8 Отговор
    НЕ И НЕВЪЗМОЖНА!
    ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗВЕЕ РУСКОТО ЗНАМЕ ,НЕ САМО В УКРАЙНА,НО И В МОТОРИТЕ НА ЕС И НАТО!!!

    Коментиран от #29

  • 22 Иван

    38 4 Отговор
    Залужни планира укро атаката.
  • 23 Последния Софиянец

    33 4 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    Аз служих на гаубица.Нямам никакъв шанс.Ще изгоря като факла още в първите дни.

    Коментиран от #74

  • 24 А безаналоговите Кинжали

    14 42 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Вече са безналични.
  • 25 През октомври

    23 3 Отговор
    Някой скоро ще седне на къдравият.
  • 26 Дякон Унуфрий АраллампиевН

    39 8 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Няма и да я видят Срещу мухи се ползват мухобойки Ако излезе нещо по едро тогава има психотронни и климатични оръжия Представете си цяла армия която не знае къде се намира и лае като кучетя
  • 27 Пич

    49 4 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    По добре да се разходим из гората , и да стегнем по една недокастрена тояга , за политиците !!! Ние искаме мир , но , те си търсят боя !!!

    Коментиран от #41

  • 28 ТИ ЛИ СИ

    6 23 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Българския народ......

    Коментиран от #75

  • 29 Ей,моториста

    3 19 Отговор

    До коментар #21 от "СЛОНА":

    на психиатъра му омръзна да те чака
  • 30 Сатана Z

    54 6 Отговор
    Украйнската армия е подобна на Руската ,но под командването на НАТО няма никакъв шанс срещу Руснаците.Просто планирането на такава мащабна война на 1000+ километров фронт не е по силите на нито един щаб на колективното НАТОвско командване,което няма нито ресурс нито мотивация за война със собствени сили.
    С интерес чакам включването на Полша,които се точат на Белорусия и Русия,но те не са водили вoйна от 1939 когато нападнаха Германия.

    Z

    Коментиран от #114

  • 31 Иван

    50 5 Отговор
    Преди малко ирландския боклук Джо Байден е видял Залужни да се разхожда зад гърба му.Попитал охраната: видяхте ли Залужни? Те му отговорили:не.
  • 32 пешо

    5 25 Отговор
    подобрила ги е от 1941 год.
  • 33 ти да видиш

    50 7 Отговор
    Подготвят медиино почвата за голямото yкpoфиаско! Зеленият измамник ги хързулна гепи им парите и потроши с лека ръка техниката и резултати нула!
  • 34 Еееееее

    47 4 Отговор
    Таман бяха подели контраофанзива,и западните анализатори им чупиха късмета.........🤣🤣🤣🥰🤣🤣
  • 35 Ти за

    3 25 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Пентагонът не се тревожи.
  • 36 Хухуху

    42 5 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Във Великобритания разказаха как Русия е предотвратила контранастъплението на въоръжените сили на Украйна
    В редовете на въоръжените сили на Украйна признават, че ще им бъде трудно да пробият „невероятните“ линии на отбрана на руската армия, пише британското издание The Telegraph.
    „Те имат невероятни окопи и укрепления, ще бъде трудно да се пробие тяхната отбранителна линия с минни полета.
    Освен това имат добра артилерия и тя е повече от нашата“, каза украинският командир.
    Както се посочва в статията, руските войски са подготвили 965-километрова отбранителна линия, състояща се от мрежа от окопи, траншеи, укрепления от драконов зъб и минни полета.
    В британското разузнаване тази мрежа е наречена една от най-обширните системи от военни укрепления в света, се отбелязва в материала.

    Коментиран от #40, #43

  • 37 Не моа те разбера

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    На кой говори Българският народ???
  • 38 Ццц

    42 5 Отговор
    Изобщо нищо не разбират тези военни. Наши журналисти и военният ни министър знаят със 101% сигурност, че Украйна ще победи до часове, а до няколко дена ще установи граница с Китай! Как да се усъмним в тези капацитети? Дори и друго да виждате, недейте вярва. Очите ви не знаят колкото тези люде!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ще печелят войната ,,

    7 23 Отговор

    До коментар #36 от "Хухуху":

    Само,че се окопали като къртици.

    Коментиран от #50

  • 41 Последния Софиянец

    25 8 Отговор

    До коментар #27 от "Пич":

    Походът за мир и неутралитет е на 18 ти юни 17 часа НДК.
  • 42 хахаха

    29 4 Отговор
    Таман да превземат Крим и взе че не станА.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    8 30 Отговор
    Дайте на Украйна ракети с голям обсег какво чакате

    Коментиран от #48, #102

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Банан на рама

    31 3 Отговор
    eeee стига бе, как може да пишете такива неща? Знаете ли колко козиаци ще получат сърцетуп сега??

    Коментиран от #53

  • 47 Иван

    27 4 Отговор
    Гнусната еврейска са.та.нинска хазарска сп.ер.ма Еленски е получила писмо от Залужни
  • 48 Курко

    25 4 Отговор

    До коментар #44 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    ЩЕ ТИ ДАМ ЕДНА С ДОСТА ГОЛЯМ ОБСЕГ!
  • 49 Не думай.

    13 2 Отговор

    До коментар #43 от "Не думай":

    Само в "твоите" медии това. Никъде на запад в свободните медии го няма
  • 50 Иван

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "Ще печелят войната ,,":

    А ти ходил ли си в казарма бе стратег. Големи смешки думаш.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гориил

    7 19 Отговор
    Ребята остана ли нещо от могучая или всичко е в чувалите!

    Коментиран от #55

  • 53 Иван

    20 2 Отговор

    До коментар #46 от "Банан на рама":

    Все пак самочувствието им е приповдигнато--- чуха изявление от Грозев.
  • 54 Верно ли????

    19 1 Отговор

    До коментар #43 от "Не думай":

    Не бяха 8, а са 8 000. Тъй каза Бесарабския, специално за теб. Смешки големи са това.

    Коментиран от #115

  • 55 Иван

    13 5 Отговор

    До коментар #52 от "Гориил":

    Русия може да се сдобие с Източна Тракия, Западна Тракия, Северна Добруджа, преди България.

    Коментиран от #63

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Победа нема да има

    26 4 Отговор
    задачата на Зеленьо е да разоръжи нато. Заповедта му е спусната от Вовата и Си.
  • 58 Механик

    24 7 Отговор
    Украйна ще бъде поделена между Русия, Полша и Румъния. Някой хора споменават, че и Унгария може да се пооблажи

    Коментиран от #68

  • 59 Механик

    24 4 Отговор
    Украйна много я загази.
  • 60 Английския генерал е мошенник

    22 7 Отговор
    В Истанбул е постигната договореност Донбас и Крим да бъдат руски.
    В знак на добра воля Путин сгреши и обяви изтегляне от Киев и Харков.
    Какво изтегляне под ударите на Украйна англосаксонски лъжецо?
    После Щатите ги сритаха да водят война с Русия
  • 61 КОТарАК

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    КОТ@шАК
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гориил

    3 18 Отговор

    До коментар #55 от "Иван":

    То остана ли нещо от робсия, Зеленски прибра всичко в чувалите, другарю подлогович!

    Коментиран от #78, #83

  • 64 подобри си параметрите магучая

    3 13 Отговор
    с полумодернизирано иранско орУжие........
  • 65 Скоро си на фронта

    14 3 Отговор

    До коментар #56 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    и ще те млатят чеченците плюс още нещо......
  • 66 Механик

    23 4 Отговор
    Днес съобщиха, че хладилната камера където съхраняват каймата от Залужни и Буденов е останала без ток. В следствие на това, както и високите температури, каймата е почнала да намирисва яко. Май щели да я хвърлят за храна на Леопардите. Ама те па били болни. Руснаците им поизпържили козинката.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Иван

    14 1 Отговор

    До коментар #58 от "Механик":

    Полска К.,Румъния и Унгария няма да получат нищо, те не са били част от СССР.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 САРМАТ

    13 2 Отговор

    До коментар #67 от "Механик":

    НЕ КРАДИ НИКОВЕ,ПИШИ СИ СЕ ДЖЕНДЪР!
  • 71 Местния Козар

    22 4 Отговор
    Айде бе, нали вадеше от дерета и кладенци оръжия, дето бяха скрап, нямаше нищо отвен лопати и прочие, и как тъй за една година се подобри отвсякъде, че даже направи и натовските свръхмодерни, цивилизовани техники на трески ???????
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Мим

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Тогава освен,че ще треперят ще бъдат и унищожени.Всичко до сега може да го вземат като руска игра.От сега нататък и ада ще им се види,като комфорт.Русия никога неможе да губи и то от укрите,въореки,че се бие кажи речи с целия запад и НАТО...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 да попитам

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТИ ЛИ СИ":

    А нима си ти?

    Коментиран от #105

  • 76 Механик

    26 6 Отговор
    Руските наритаха НАТО-то.
    А Украйна......ех! Украйна приключи мача, просто.
  • 77 Последния Софиянец

    6 19 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и гладни от вантиците и бегерабите им!

    Коментиран от #80, #84

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 да попитам

    14 2 Отговор

    До коментар #39 от "Спор няма...":

    А чиповете от пералните? как ги прекарват?
  • 80 Въшльо

    24 4 Отговор

    До коментар #77 от "Последния Софиянец":

    Няма по мръсни от англосаксонските каторжници изклали и обрали коренния народ на Америка
  • 81 стоян георгиев

    5 26 Отговор
    Безспорно русия се опитва да компенсира техническото си изоставане,но украйна ползва западни технологии и когато руснаците компенсират едно ще получат друго,което се и случва.нилой не е очаквал че руската защитна линия ще се разпадне без загуби за украйна.само че украина все още не е получила дори половината от обещаните танкове и бронирани машини.
  • 82 Гост

    27 6 Отговор
    Палачинката се обърна, не че не беше ясно, ама нали пропаганда срещу Мечока! Забелязвате ли как от седмица мненията и пропагандата смени посоката! Вече на всички е ясно, Украйна няма ресурси на каквото и на било повече! ЕС и НАТО няма повече резерви на раздават, останаха само измислените Ф16. Ама в момента в който ги дадат, целия сват ще види яростта на руската бойна машина! Няма един да излети! А ако това стане, то всяка Ф-ка ще срещне по няколко руски изтребителя! Никакъв шанс! Да се спре това безумие, Русия не може да се гътне по този начин!!!

    Коментиран от #97

  • 83 Гурел

    14 4 Отговор

    До коментар #63 от "Гориил":

    Май изобщо не разбираш какво ти казва запада!
    Ще ти помогна-Важно е да върви ВПК на Америка,другото е статистика....ферщензи
  • 84 Едва ли

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Последния Софиянец":

    По зле си и от тях.Едва ли ти прави впечатление .
  • 85 Хан Ювиги

    5 15 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !

    Коментиран от #95

  • 86 Ммм...да

    17 4 Отговор
    Запада яде шамари на фронта всеки ден.Жалко за тъпите укри.Наркомана ще духне с парите,а тия ще рупат баластра.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Аоао

    17 2 Отговор
    Абе нещо ми се губи Зеления да докладва за украинските победи.
  • 89 Къде е тази руска техника

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    която никой не е виждал? В сънищата на Медведев?

    Коментиран от #100

  • 90 Украйна пак загуби

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Асан":

    всичката си техника и войници и в момента руските войски отстъпват от призрачна техника и войници
  • 91 Българин

    17 3 Отговор
    Бандеровците още ли мечтаят за победа? Хахаххаха
  • 92 Естествен Интелект

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Пентаграма се ръководи от блек тъпоъгълници.
  • 93 момчил

    19 3 Отговор
    Добре де,нещо не се връзва в урко стратегията,нападат,дадат хиляда жертви за да вземат едно безлюдно село и после малобройните оцелели урки бягат със събути гащи........Публикувано е видео, на което военнослужещите от отряда „Шторм“ от 40-та бригада морска пехота на Тихоокеанския флот оглеждат трофеите – британските бронирани машини Хъски и Мастиф.
    Атакуващи морски пехотинци от Камчатка бяха едни от първите, които контраатакуваха врага в Новодонецк и с подкрепата на артилерия и танкове изгониха ВСУ от селото.
    Врагът изостави техниката си и избяга както на оцелелите бронирани коли, така и пеша.

    Коментиран от #111

  • 94 Опааа

    14 2 Отговор
    Е как така вееееее!!! Мара-тЪ пото каза,че ук Р ите контра и печелят! 🤦‍♂️😆
  • 95 Хи их хи

    13 2 Отговор

    До коментар #85 от "Хан Ювиги":

    Е така де,Украинска област в рамките на РФ!
  • 96 наско

    19 4 Отговор
    Още пеят псалми за Харков,да тогава 40 хилядна укрогрупировка проби линиите защитавани от малобройните милиции на ЛНР и в момента в които бе изпратена редовна войска на РФ,тази групировка бе ликвидирана и всичко приключи за 2 дни.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Лап Айго

    12 3 Отговор
    Лошо, козяците, лошо. Лошооооо

    Коментиран от #110

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Дух Хач Сити

    8 2 Отговор

    До коментар #89 от "Къде е тази руска техника":

    Ти имаш шанс да я видиш само ако я дадат по черешката или рачков
  • 101 А бре

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Споко! На Украйна ще бъдат доставени оръжия, за които ватенките не са и сънували!!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 А бе

    6 13 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Руски военкор: Времевската височина падна. Важен пробив на ВСУ на Запорожкия фронт! А вие русуробчета се упражнявайте върху фантазиите си колкото искате!!!!
  • 104 Чети......

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    "Войниците са готови и мотивирани да се бият, но възниква качествен въпрос – как (т.е. с какво)?". Това буквално е отправната точка в поредния анализ на ситуацията в Запорожието и по-точно направлението от Велика Новоселка – там, където вече е видно и се признава от различни руски телеграм канали, че нещата не отиват на хубаво за руснаците. Изречението е казано от руския пропагандист Семьон Пегов, списващ канала WarGonzo. През миналата есен той се прочу още повече, след като стъпи на мина в Донбас и получи тежка рана. А ти пичозний, се упражнявай в махленска пропаганда, колкото искаш!
  • 105 ИЗБИРАТЕЛЯТ Е НАРОДА

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "да попитам":

    И той избра.....първите да ни управляват...с ПРОНАТОВСКО правителство....
  • 106 Даа бе

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Виждали сме я ,как да не сме я виждали? В АНИМАЦИИТЕ!!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Аралампи

    6 16 Отговор
    Ето част от подобренията в руската армия...Отстъпващи руски офицери и войници получиха от свои куршум в гърба
    Има кадри как заградителни руски отряди откриват огън. Така е правил Сталин, така прави и силоконовото джудже.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 А бре

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "Лап Айго":

    Няма как късокотьовец, ти не го пускаш.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 М Илиев

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Асан":

    Не са ли 5000 леопарда ?
  • 113 Край

    4 2 Отговор
    Украинци и руснаци изпекоха армиите си и сега ако се съюзят ще стигнат Лисабон.
  • 114 Полша , нападнала Германия ???

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сатана Z":

    Ти в кой свят живееш ?

    Коментиран от #121

  • 115 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Верно ли????":

    Не бе ...той на две изгнили дървени бараки по къра ,село им вика..
  • 116 Вале-каро

    11 0 Отговор
    Защо обиждате Българският гений . Спомнете си ген. Вазов при Дойран. А това че руснаците ползват неговият опит било грешка. Грешка е ,че англичаните така и не разбраха за какво иде реч.
  • 117 прогнозата

    5 1 Отговор
    Следват поляците,до дупка.
  • 118 Гост

    0 4 Отговор
    Абе, да няма намаление на кренвиршите, че толкова разпалено се опитват да кажат на черното, бяло! Въх …
  • 119 Русия

    7 2 Отговор
    подобри стратегията тактиката и технологиите си :
    Дронове - според статията свалят 10,000 Укр дрона за година , подобрени варианти на ирански дронове
    Подобрения в радиолокационно заглушаване
    Създадени Авиационни GPS бомби
    Артилерия - произвеждат за ден снарядите на САЩ за месец
    Инженерни войски - създават най комплексните отбранителни съоръжения и минни полета

    Какви технологични подобрения създаде Нато ?
  • 120 Българин 681

    7 2 Отговор
    "Русия е подобрила своите оръжия и умения, победата на Украйна ще е много трудна."
    Ама вярно ли бе Фейк-ти?
    Има ли човек с поне 1 грам мозък, който мисли, че страна без ядрено оръжие може да победи тази с най-много ядрени глави???
    За един прЕятел питам.......
  • 121 Матей

    7 1 Отговор

    До коментар #114 от "Полша , нападнала Германия ???":

    Просто да се опитам да разрешат спора ви. Наистина Полша не е нападнала Германия,тя просто нападна германското население в Полша. Когато Хитлер се обръща към поляците да не тормозят германското население,поляците отвръщат,по този въпрос ще говорим като влезнем в Берлин. Това вече е вербално нападение ( по простата причина, че Полша разчита на договора за помощ от Англия и Франция). В този момент Хитлер се обръща към англичаните да си озъбтят протежетата. Англичаните игнорират обръщението и от тук започва ВСВ. Войната на Хитлер няма нищо общо с тази сега. Това с Германия беше национализъм, който беше прекръстен в нацизъм. Сегашните укри са нацисти, които не разбират разликата. Навремето и германците са се възмутили от тяхните действия (да не ги описвам, знаят се) Шолц е днешния срам за Германия,той имаше възможност да се противопостави на САЩ,но не го направи!
  • 122 Матей

    5 1 Отговор
    Нещо подобно се получава и сега, Русия от години предупреждава запада да си оправят протежетата,а запада от лакомия и самочувствие си правят оглушки
  • 123 Матей

    3 1 Отговор
    С тези оглушки запада предизвика ВСВ и сега е на път да предизвика и трета
Новини по държави: