Last news in Fakti

13 Юни, 2023 10:20 733 0

Учителите и учениците в Румъния се завърнаха в класните стаи

  • румъния-
  • ученици-
  • учители-
  • клас-
  • протести

Учебната година може да приключи навреме

Учителите и учениците в Румъния се завърнаха в класните стаи - 1
Източник: БГНЕС

След три седмици на обща стачка в образованието, учителите и учениците в Румъния се завърнаха в класните стаи. Според местните медии, учебната година може да приключи навреме, в петък.

В момента, осмокласниците и дванадесетокласниците се подготвят за изпитите. Първоначално, 12 клас трябваше да се яви на устни изпити през тази седмица, но поради протестите на учителите, датата беше изместена. Учениците от осми клас ще се явят на изпитите според първоначално планираните дати - на 19 и 21 юни.

Въпреки обявения край на общата стачка и спешните наредби на правителството за увеличаване на заплатите на учителите, напрежение сред синдикалистите в системата все още присъства. В град Яш, недоволството беше изразено първоначално, тъй като синдикалните представители са били информирани за резултатите от трудовия конфликт едва в понеделник вечерта. Въпреки това, след преброяване на гласовете в Яш, стана ясно, че само 35% продължават да подкрепят общата стачка, а Съюзът на свободните синдикати в предуниверситетското образование в Яш официално обяви края на конфликта, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: