Last news in Fakti

15 Юни, 2023 12:56 1 769 5

Румъния откри ново международно летище

  • румъния-
  • летище-
  • международно-
  • брашов

В град Брашов

Румъния откри ново международно летище - 1
Източник: Shutterstock

Днес, на церемонията по откриването на летище Брашов-Гимбав в централна Румъния, националната авиокомпания ТАРОМ извърши първото кацане на пистата, съобщи "Аджерпрес".

Събитието бе посетено от председателя на Сената Николае Чука, председателя на Окръжния съвет на Брашов Адриан Вещя, предложен за министър на развитието в новото правителство, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и други официални лица.

Летището е изключително модерно и е първото в Югоизточна Европа, в което виртуална контролна кула се използва за наблюдение и управление на трафика, отбелязва Аджерпрес.

Адриан Вещя сподели във своя профил във Фейсбук радостта си от откриването на летището, което е изградено от нулата от местната администрация. Той определи събитието като историческо за Румъния и района.

От своя страна, министърът на транспорта Сорин Гриндяну изрази убеждението си, че летището в Брашов ще има достатъчно трафик, за да се превърне в печеливш проект. Той подчерта, че летищата, управлявани от местните органи, имат за цел да постигнат рентабилност, като се борят за трафик и успех, и по този начин не зависят от политически фактори.

На официалното откриване на летището, самолет на ТАРОМ, сред пътниците на който бяха председателят на Сената Николае Чука, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и посланиците на Великобритания и Франция в Букурещ, кацна в 8:10 часа тази сутрин, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МамаЛига

    5 0 Отговор
    Комшиите от югоизток сега пък и тези от североизток отварят нови летища.
    Дали да не се обърнем малко по на изток.
  • 2 Ганьовецът

    5 2 Отговор
    е класиката на симбиоза между лай и некадърност - на всичко Балканско диша в ауспуха! А при тато Живков бяхме реална Величина!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Калпазанин

    4 0 Отговор
    Всички около нас строят, ние тука още не можем да слезе от каруците, и за тях вече смигачи и светлини щели да изискват иначе който и да дойде на власт през три месеца бюджет обсъжда и заеми тегли и не от кого да е а от мвф, няма по просто племе от нашето не един 18 юни ами всеки месец ще си ни задължат прайд да си правим
  • 5 Ветеринарен психолог

    0 0 Отговор
    България се е строила пред 240 бездарни хрантутника
Новини по държави: