Last news in Fakti

15 Юни, 2023 16:34 7 462 70

САЩ плащат милиарди на руската държавна ядрена агенция

  • сащ-
  • ядрена-
  • агенция-
  • руска-
  • русия-
  • милиарди

Това е един от най-значимите все още налични парични потоци от Съединените щати към Руската федерация

САЩ плащат милиарди на руската държавна ядрена агенция - 1
Източник: Shutterstock

Ядрените енергийни компании разчитат на евтин обогатен уран, произведен в Русия. Тази геополитическа дилема се задълбочава, тъй като климатичните промени засилват необходимостта от енергия без емисии, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс".

Днес американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, отбелязва американският вестник.

Това е един от най-значимите все още налични парични потоци от САЩ към Русия, който продължава въпреки упоритите усилия сред съюзниците на САЩ да бъдат прекъснати икономическите връзки с Москва. Плащанията за обогатен уран се извършват към филиали на "Росатом", който от своя страна е тясно свързан с военния апарат на Русия, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Тази зависимост на ядрената енергетика на САЩ има тенденция към нарастване, тъй като страната се стреми да намали своята зависимост от изкопаеми горива. Но нито една американска компания не обогатява уран.

Някога САЩ доминираха на този пазар, докато поредица от исторически фактори, включително споразумение за закупуване на обогатен уран между Русия и САЩ, предназначено да насърчи мирната ядрена програма на Русия след разпадането на бившия Съветски съюз, позволи на Русия да завладее половината от световния пазар. САЩ преустановиха изцяло обогатяването на уран, припомня вестникът.

САЩ и Европа до голяма степен спряха да купуват руски изкопаеми горива в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Но изграждането на нова верига за доставки на обогатен уран ще отнеме години - и значително повече държавно финансиране от това, което е отпуснато в момента.

Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, най-евтиният производител на обогатен уран в света. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Не можем да бъдем заложници на държави, които не споделят нашите ценности, но това се случи", каза сенатор Джо Манчин, демократ от щата Западна Вирджиния, който ръководи енергийната комисия на Сената. Манчин предложи законопроект за възстановяване на американския капацитет за обогатяване, който трябва да насърчи федералните субсидии за индустрия, която бе приватизирана в САЩ в края на 90-те години, припомня американският вестник.

Бившият Съветски съюз разработва центрофуги в рамките на тайна програма, разчитайки на екип от германски физици и инженери, заловени към края на Втората световна война. Неговите центрофуги за обогатяване на уран се оказаха 20 пъти по-енергийно ефективни от газовата дифузия. До края на Студената война САЩ и Русия имаха приблизително еднакъв капацитет за обогатяване, но огромни различия в производствените разходи, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че през 1993 г. Вашингтон и Москва са подписали споразумение, по силата на което САЩ са закупили и внесли голяма част от огромния излишък на Русия от обогатен уран близо до степента, необходима за създаване на оръжия. Това е осигурило на САЩ евтино гориво, а на Москва пари, и тогава е било възприето като жест на деескалация.

Но това също така е унищожило рентабилността на неефективните американски съоръжения за обогатяване, които в крайна сметка са били затворени. След това, вместо да инвестират в модернизирани центрофуги в САЩ, следващите американски администрации са продължили да купуват от Русия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Американският вестник посочва, че това е част от енергийния преход, който сенатори като Джо Манчин и Джон Барасо, републиканец от щата Уайоминг, искат да коригират, докато търсят ядрени заместители на загубените работни места и приходите от въглищата.

Сенатор Манчин затрудни усилията на администрацията на президента Байдън да ускори прехода от изкопаеми горива, но той също така се противопостави и на колеги, предимно демократи, които са скептично настроени относно ролята на ядрената енергия в този преход, отчасти поради радиоактивните отпадъци, които създава.

"Имаме таван за емисиите, който се опитваме да постигнем, и хората, които говорят за изкарване на ядрената енергия от този микс, добре, те живеят в нереалистичен балон", каза сенатор Манчин.

От своя страна американското министерство на енергетиката изчислява, че постигането на обещанията на САЩ за намаляване на емисиите ще изисква повече от двойно увеличаване капацитета на ядрената енергия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 аНиеПък

    144 5 Отговор
    А ние пък сключихме договори нашето горива да "идва" от САЩ ... познайте какво ще е горивото "идващо" от там ? Днес гледам, че сме подписали и желание и да строим "американски" АЕЦ в Козлодуй - да ни е честито посолството и неговите разпореждания...

    Коментиран от #19, #35, #43

  • 6 честен ционист

    90 12 Отговор
    Спокойно, Ганчо ще плати сметката накрая с лихвите. Та и обогатен уран ще получи дори.

    Коментиран от #9, #20

  • 7 КОТарАК

    7 82 Отговор
    нали доларът не струвал нищо...чудни работи

    Коментиран от #34

  • 8 Радо

    122 4 Отговор
    А нашите дебили от енергетиката ще купуват ядрено гориво от САЩ, демек руско на три пъти по-висока цена.

    Коментиран от #37

  • 9 честен ционист

    8 35 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Исках да кажа обеднен.
  • 10 Българин

    87 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    САЩ загубиха и тази война!
  • 11 Това е руслямията

    9 64 Отговор
    Просто една бензиностанция или подземна мина за полезни изкопаеми
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Без сантименти

    89 1 Отговор
    Санкциите са ЕС и другите балъци...И не е само ядрените сделки-газтта уж американска си е чисто руска но на друга цена..А металите-титан,германии ,аломин и т.н....Явно и САЩ и Русия освен гео политическите им цели имат и обща цел-нулирането на европейската индустрия...-все повече ясно това се вижда....

    Коментиран от #66

  • 14 Ме държава

    7 29 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    А бензиностанция

    Коментиран от #15, #38

  • 15 Не държава

    7 35 Отговор

    До коментар #14 от "Ме държава":

    А бензиностанция
  • 16 Мда

    6 36 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Точно както насесесерът беше докаран до фалит
  • 17 Милен

    68 3 Отговор
    Да живеят прекупвачите, колкото повече прекупвачи ни продават нещо толкова по-демократично ще живеем 😂
  • 18 Милионерите вече избягаха

    4 39 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    8500 милиметра са напуснали кочината само 2023та година 🐷🐽🐷
  • 19 горски

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "аНиеПък":

    Така е политкоректно.Васалите, важни неща не могат да решават...
  • 20 Любопитен

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Абе защо постоянно ти е Ганчо в устата и обиждаш? Ти за повече ли се имаш от Ганчо?
  • 21 Ми щото това е мръсна работа

    6 45 Отговор
    Никой не иска да си цапа ръцете с радиация. Потърсете най мръсните и опасни за живеене градове я света. В Русия и Китай са

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    50 2 Отговор
    Да им го спират руснаците ! И да го оползотворят за сарматите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 куку

    56 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти си прецакан от ПП..Кажете го на простокирчовци..Сащ налагат санкции, но самите те прецакват всички..Просто кирчо купува руски газ през посредници с 30% по-скъп..Народа плаща..Русия пак има пари..а будали като теб все не разбират нещо..
  • 26 Госあ

    39 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ми щото това е мръсна работа":

    Най чистите са у краварника. Само оборска тор !
  • 27 Блез Паскал

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И ще преминат на свещи и на огньове, както първите хора!
  • 28 Мишел

    52 2 Отговор
    САЩ разполагат с 13-то поколение технология за обогатяване на уран и нямат находища на уран и производствени мощности за получаване и обогатяване. Русия работи с газови центрофуги 28- мо поколение и произвежда над половината обогатен уран в света.
    Всяко следващо поколение е с два или повече пъти по висока производителност.
    Росатом контролира над 80%от урановите находища в света, включително притежава единственото голямо в САЩ.
    Всичко това определя тежката зависимост на САЩ от руския уран.
  • 29 Хихихи..

    8 8 Отговор
    Щатите милиарди,а жалкия ганьовец един пробит долар не го пускат - пфу на сичкото ганьоолар..
  • 30 Госあ

    3 30 Отговор
    А то както се видя сармати няма, ще се наложи ватниците да кушат уран и кюмур, друго няма в блатния султанат.
  • 31 Така така

    40 1 Отговор
    Заложници на държава която не споделя техните ценности. Тоест целият свят трябва да стане копие на сащ иначе отцепниците ще ги наричаме диктатори популисти терористи и други лъжливи епитети само и само да убедим промитите или платените мозъци в целесъобразността на сащисаната идея за империя и глобализация с унищожаване на различните или тези , които се борят за независимост.
  • 32 Мишел

    4 31 Отговор
    След капитулацията и разпада на робсия няма да й трябва нищо, гражданските войни почват в калното блато!

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 въпрос

    31 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Само рубли..както с газа...имат ли избор американци..нали има санкции..или за богоизбрани то не важи..
  • 35 Мишел

    35 1 Отговор

    До коментар #5 от "аНиеПък":

    Горивото, което произвежда и продава САЩ, е с качеството на руското гориво от предишното поколение.
    Русия произвежда гориво следващо поколение, което е много по качествено и по безопасно.
  • 36 да да

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мишел":

    Нахални го тикнаха в тези блата..сигурно той ще започне граждански войни..не една а 100...Хо хо хо

    Коментиран от #51

  • 37 факуса

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Радо":

    ама изпрано до демократичност
  • 38 Кукувице

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ме държава":

    Сам ли си отговаряш?
  • 39 Изостанали

    21 0 Отговор
    И уран не могат даипроизведът (
  • 40 Щастлив Балканджия

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Мия чинии и туалетни .
  • 41 Щастливеца

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Мия линолеум , мозайка , мокети .
  • 42 Курс Брада

    29 1 Отговор
    Ще плащат, а ганаеца понеже е терикат ще купува от американзите руско гориво с надценка. Те ти булка диверсификация
  • 43 МХтоМХто

    36 1 Отговор

    До коментар #5 от "аНиеПък":

    И не само с ядреното гориво е така. Петрол, торове, метали,газ. Всичко идва от Русия. Ние като "по-тарикати" купуваме от прекупвачите да ни е скъпо. Защо? Защото решенията се вземат от корумпирани тарикати. Няма да се учудя вместо F16 да докарат МИГ с пренабити номера
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Човек

    4 37 Отговор
    Една подробност - САЩ имат по-големи уранови залежи от Русия, а най-големите залежи в света са на Канада и Австралия. В статията удобно се пропуска главната причина Америка да затвори урановите си мини - радиоактивното замърсяване. Затова САЩ предпочита да внася от Русия - защото си си направили сметката, че евтиното излиза скъпо и радиоактивното замърсяване в дългосрочен план води до много по големи разходи. На Русия пък никога не й е пукало за замърсяването, здравето и живота на хората. Там олигарсите дупчат земята, замърсяват, пълнят джобовете, хвърлят на народа трохи да се мъчи в мизерията, а пък техните деца пращат да гуляй стват на чисто на Запад.

    Коментиран от #46, #59

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Чичак

    26 0 Отговор
    САЩ плащат милиарди на руската държавна ядрена агенция.....ще плащат я, какво ще правят. Канадските мини тепърва ще ги размразяват а с новите си обогатителни центрофуги за сега не могат и 14% от нуждите си да покрият
  • 48 Чичак

    22 0 Отговор
    Обачииии.... те на нас ще ни продават гориво и нашите Главанци подписват ли подписват договори.....
  • 49 чичо стамат шумков

    27 0 Отговор
    И каква стана тя сега..Май пак се набутахме.САЩ ще купува ядрено гориво от Русия ,а ние от американците. Дори и договор подписахме.И ЕДНА МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ ОТРАБОТЕНОТО ЯДРЕНО ГОРИВО ГО ВРЪЩАХМЕ НА РУСНАЦИТЕ.Сега май американското ще си остава при нас и ще трябва да се строят хранилища за ядрени отпадъци,а те са много скъпи..

    Коментиран от #67

  • 50 гого

    23 0 Отговор
    е как бе нали айфоните са най великата нация сега пак на колене!!! остави ами на нас какво гориво ще продават краварско made in Russia!!! и на финал генерал наско от донсотническа България и продължаваме подмяната ще ни заливат от сутрин до вечер колко е демократично но с комисионни взети от американците !!!!
  • 51 Мишел

    1 20 Отговор

    До коментар #36 от "да да":

    Доста ще са, поне 50г ще се млатят ватите помежду си до като не остане нищо в блатата, ревете копейки продажни и съдрани!

    Коментиран от #54

  • 52 Вуйчо Ваня

    19 0 Отговор
    Ко стана, бре?
    Санкции до дупка, ама за фащ не важат!
    Евро убита ци, вземате се в ръце!

    И какво тук е за изтриване? Обида, нещо нецензурно, нещо не по темата?
  • 53 ФАКТ

    19 0 Отговор
    Те освен уран,купуват и петрол от РФ.Затънали в ла.на,ама кукуригат.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дървени философи

    9 0 Отговор
    Къде сте познавачи?
  • 56 Шаро

    20 0 Отговор

    До коментар #53 от "ФАКТ":

    И урана и петрола и газа идват при нас, ама вече демократизирани, с отбити комисионни по пътя...
  • 57 Милчо

    16 0 Отговор
    И каква стана тя? Пак ще купуваме руско ядрено гориво само че, ще е по-скъпо и ще храним американците!!!!
  • 58 Иво

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Един и същ софиискиСороскиЖендар който се пише даже и българин се е исходил доста стабилно скед наркоГейКупона
  • 59 ........

    16 0 Отговор

    До коментар #45 от "Човек":

    Е,много си се загрижил за тая Америка бре.А стига ли ти до главния мозък факта,че на нас твоите любимци ни забраняват да взимаме от руснаците,но те купуват,за да продават на нас по-скъпо?
    Твоите любимци си имат автомати за безплатна дрога,а ние тук гладуваме и все пестиме.Схващаш или не? С всеки купен чертеж на самолетче плащаме на техните наркомани да се друсат безплатно.

    Коментиран от #68

  • 60 Курс Брада

    13 0 Отговор
    А ние купуваме уж американско гориво. Якоооо
  • 61 Гост

    8 0 Отговор
    А сега познайте нашето гориво за АЕЦа от каде е
  • 62 не може да бъде

    6 0 Отговор
    Защо САЩ купуват ядрено гориво от Русия е много сериозен въпрос!Предполагам всички ще се съгласят,че този казус удря здраво по авторитета на американците и със сигурност ако американците можеха да си произведат сами това гориво нямаше да жалят парите -поне до определен таван.Някои ядрени специалисти под сурдинка казват че проблемът е в центрофугите -американците не могат да произведат такива ефикасни центрофуги,защото нямат патента на сплавта от която се правят корпусите в Русия.Центрофугите от стоманени сплави изискват големи разходи/такива са били американските и за това са предпочели друга технология/,а някакъв руски професор е открил и патентовал алумининева сплав, която се е оказала точният материал за центрофугите.И докато американците са се мъчили да отстранят проблемите със стоманите центрофуги,в Русия са произведени хиляди с алумининев корпус,т.е руснаците са вече напред с повече от 10 години!?Това не се наваксва лесно!?Би трябвало нашите атомни спецове да знаят нещо по въпроса ,но засега те мълчат .вероятно,за това че американското ядрено гориво по нова технология за Козлодуй може да се окаже руско!?
  • 63 Сарс

    5 0 Отговор
    Да е жив и здрав Киро тъпото. Благодарение на него се отървахме от гадното евтино, по скоро най-евтиното в света ядрено гориво на света и това е според американците, не си го измислям аз, за да купуваме хубаво скъпо демократично гориво от щатите " сделано в России". Харвард си е харвард, няма две мнения по въпроса. Висша форма на демокрация.
  • 64 Тюхчев

    5 0 Отговор
    Политиците умеят да говорят дълго, без да кажат нищо, служейки си с много лъжи, които представят за истина. Дипломатите пък говорят само лъжи, без да си послужат с нито една истина, за да държат наивните, простички хора, „обърканото стадо“ повече или по-малко в курса на нещата.
    Вместо да папагалстваме, да бяхме изтърбушили поне една тиква на жълтите павета...
  • 65 Тюрлю гювеч

    3 0 Отговор
    А като се цепим от Рашките, те ти смачкан фасон... четете още...

    Става напечено: Бундестагът с тежък ултиматум към България заради РСМ!
  • 66 Добър ден

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Без сантименти":

    ....зайо
  • 67 Готин американец или просто Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "чичо стамат шумков":

    А тъй ..започна ли да ви се изяснява картинката дето ви пробута Кирчо
  • 68 Почти ми дреме

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "........":

    Те тези са платени писарушки ..не им обръщайте внимание
  • 69 пояснение

    1 0 Отговор
    В по-голямата си част , световното атомното гориво се добива в Казахстан , като суровина . И се преработва в Русия до окончателен вид. Това е положението .
  • 70 пенко

    1 0 Отговор
    РУСИЯ Е НЯПРАВИЛА ЯДРЕНИ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ , НО УМИШЛЕНО СЕ МОТА ---И НЕ ГИ ПРИЛАГА В НОВИТЕ СИ КОСМИЧЕСКИ РАКЕТИ !?!?!?!?!? АГЕНТЪТ НА ЦРУ -ОЛЕГ ПОПОВ - ПРЕДАДЕ НА САЩ -ГОРИВОТО НА РУСКИТЕ КОСМИЧЕСКИ РАКЕТИ / РАЗСТРЕЛЯХА ГО / - НО И ДО ДНЕС НАСА -ТЕСА И МЪСК ИЗПОЛЗВАТ ФОРМУЛАТА !!!!!!!! НАСА ИЗПОЛЗВА РУСКИ ДВИГАТЕЛИ ОТ 50 ГОДИНИ !?!?