Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юни, 2023 12:10 1 949 58

Южноафриканският президент пристигна в Украйна

  • украйна-
  • сирил рамафоса-
  • русия-
  • война-
  • юар-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • мир-
  • преговори

Визитата му има за цел посредничество за намиране на мирно решение на войната

Южноафриканският президент пристигна в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса пристигна днес в Украйна, като визитата му има за цел посредничество за намиране на мирно решение на войната, предаде Ройтерс, като се позова на неговата канцелария, съобщи БТА.

Очаква се Рамафоса да се срещне през деня с украинския президент Володимир Зеленски, след което ще отпътува за Русия за разговори с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург утре. Южноафриканското президентство публикува в Туитър кадри от пристигането на Рамафоса в района на Буча край Киев. Той дойде с влак от Полша.

Заедно с президента на Сенегал Маки Сал, Рамафоса оглавява делегация, включваща лидерите на Замбия и Коморските острови и премиера на Египет. Мисията ще предложи серия от "мерки за изграждане на доверие" по време на стартиралите усилия за посредничество, гласи проект на рамков документ, видян от Ройтерс.

В текста се посочва, че целта на мисията е "да популяризира значението на мира и да насърчи страните да се съгласят на воден от дипломацията процес на преговори". Тези мерки биха могли да включват изтегляне на руските войски, изтегляне на тактическите ядрени оръжия от Беларус, отменяне на заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд, както и облекчаване на санкциите срещу Москва.

Може да последва споразумение за прекратяване на военните действия, което ще трябва да бъде придружено от преговори между Русия и Запада, се посочва в документа. Киев твърди, че неговият план, който предвижда изтегляне на руските войски от всички окупирани украински територии, трябва да бъде основа за намирането на решение за прекратяване на войната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    15 3 Отговор
    Бая страшен е тоя красавец Донесъл е банани за войската.

    Коментиран от #41

  • 2 КОТарАК

    9 16 Отговор
    джуджака го е пратил. да умолява за мир

    Коментиран от #6

  • 3 Дърабъра

    25 10 Отговор
    Войната ще свърши, когато Мечокът набаца краварника с ядрени ракети. Нито по-рано, нито по-късно.

    Коментиран от #5, #25, #37, #55

  • 4 га цъфнат налъмите

    18 1 Отговор
    ще се изтегли руската войска, че да трепете още повече руснаци.Те като ви наливаха у глЪвЪта вий ядяхте курабиите викториански, ся чакайте от умрял писмо.
  • 5 КОТарАК

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Дърабъра":

    то мечето ги ,,набацкваот 80 години. и все набацкано ходи. и ножки Буша яде

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Хахаха пис мър

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Бре Путин имал голямо влияние бря, щом можел да командва ЮА президент, писанке
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кресна

    21 3 Отговор
    Русия няма да се съгласи повече на сделки които не включват ,смяна на правителството е Украйна,признаването на четирите области досега плюс 3 нови и пълно отказване на Украйна от идеите за НАТО.Що се отнася до западна Европа ,Русия ясно го каза ,че само пълното отменяне на санкциите ще позволи за нормализиране на икономическите отношения между тях .Европа няма нужната тежест да поставя каквото и да е условия на Русия и все повече се вижда затъването на Европа.Тук няма да прочетете ,но Шолц от две седмици търси спешен разговор с Путин ,но виждате всички ,че такъв няма ,Путин въобще не бърза за никъде .В момента Русия обмисля сериозно и пълното спиране на газта през Украйна и който ме знае ,това ще блокира напълно германската икономика ,каза го лично министъра на икономиката на Германия .

    Коментиран от #10, #14, #53

  • 9 Баро

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Знаеш упражнението в скута ми лююююшлюююш мърмър
  • 10 стоян георгиев

    8 17 Отговор

    До коментар #8 от "Кресна":

    Русия на какво ще се съгласи никой вече не го интерасува.украйна ще бъде подкрепена докато русия загуби военно и после русия ще остане години в изолация.

    Коментиран от #15, #17, #32, #49

  • 11 Зеленко

    0 7 Отговор
    Ний мамуни не щем тука. Ние сме арийска раса. Владетелите на света сме. Ние командваме. Марш за банани!
  • 12 Смотльо,

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Какво чудо на мисълта си само.
  • 13 А дано

    4 1 Отговор
    Ама се съмнявам, че руснаците са склонни да се изтеглят

    Коментиран от #21

  • 14 Слава Русия

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кресна":

    Слава на руските момчета! Господ да бди над тях!
  • 15 Кресна

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Не е лошо да се образоваш повече .Как ще загуби ядрена държава ,когато войната е за сигурността и въобще за оцеляването и ? Как ,бе да повлече целия свят и да бъде унищожен света ? Можеш ли да мислиш? Имаш ли с какво да мислиш? Войната в Афганистан и Виетнам е различна от тази и от самата Карибска криза и САЩ смяташ ли ,че са готови на ядрена война ??? Целта е пълното разбиване на Европа и отслабване на Русия за предстоящата война между Сащ и Китай .Но трябва четене и мислене ,което не е силната това страна .

    Коментиран от #18, #42

  • 16 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    10 3 Отговор
    Първото условие за край на СВО е,
    войските на украинската хунта да се изтеглят
    от руските територии в Украйна...

    Коментиран от #19, #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Кресна":

    ти другар трябва да записваш и благодариш на всичко дето ти пиша щото те образовам безплатно.тия щуротии за ядрената държава са си щуротии.русия и ссср са губили не една война като ядрена държава.ссср загуби студената война и се разпадна и кво? Никакви планове за разпад на европа и т.н. нискобюджетни руски тъпотии е няюало.в русия една клика от двадесет човека държи като заложници цялата страна.за да остане на власт кликата си измисля проблеми и разправии.до миналата година номера и минаваше ,но рубикон е преминат и следва кютек.знаеш ли кво е кютек? Ако си от кресна би трябвало да знаеш.та тва е чака русия със или без ядрено оръжие.дори и да победи украйна което на този етап е невъзможно кютека ще си остане докато падне тва фашиско ръководство в русия или докато тя се разпадне .

    Коментиран от #28, #33, #54

  • 19 Къде да се изтеглят

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бойкот на алчните О.Л.Х.":

    Руските територии в украйна обхващат цялата държава значи предлагаш да си изтеглят примерно в полша
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 квартален анализатор

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "А дано":

    И аз дълбоко се съмнявам руснаците някога да се изтеглят. Те имат много, прекалено много предишен опит, страдали са много. Нападението на Хитлер не е последният "нож в гърба" им. Германците и американците наскоро ясно им казаха, че нарочно са ги прецакали с обещанието им за неразширяването на НАТО. Германците им забраниха ваксината, натопиха ги, че са отровили Навални, макар руснаците да разчитаха на тяхната обективност като го пратят в Германия за изследване. А сега с тази страшна война, никой западен политик, дори фалшив не им е обещал на руснаците лицемерно някакви гаранции за сигурност за в бъдеще. И какво очаква тогава светът (разбирай запада)? Руснакът знае, че поражението в Украйна ще бъде краят му. Затова смятам, че нещата ще станат страшни, много скоро. Руснакът е закърмен от малък с това, никога да не се предава. Дори с риск за живота му. И за света....
  • 22 право на избор

    3 0 Отговор
    да отстъпи завзетите земи, да сдаде властта, а и другите да станат за мир , признаване на новорусия от артиста . Жертвите не са нужни .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дърабъра":

    вОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ НА 4.05.2024 ГОДИНА С ОКОНЧАТЕЛНА ПОБЕДА НА РУСИЯ ...ЗАПОМНЕТЕ ТАЗИ ДАТА ..

    Коментиран от #56

  • 26 То ако питаш

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бойкот на алчните О.Л.Х.":

    руснаците целият свят е техен:
    Руският колаборационист Кирил Стремоусов(1976 - 2022): "Изконните руски земи са от Африка до Австралия, скоро ще има и там референдуми" и част от неговата песничка:
    "Виждам Прага и Варшава, Будапеща, Букурещ - Все места любими - част от руската държава. Виждам пагоди в Шри Ланка, И Корея, и Китай, Откъдето и да мина с танка, Навсякъде е моят край любим. Виждам Амазонската рекичка, крокодили виждам аз, Моята земя това е - руската страна! Недалеч са пирамиди, пълноводен Нил тече - Мие роден руски бряг. Рус, гордея се с теб! Виждам Вашингтон в далечината, Далас виждам и Тексас, Колко е приятно тук, в Русия, да изпиеш вкусен руски квас."
    У нас имат 400 000 жилища по морето и ще дойдат да си ги асвабаждават. Казват, че Варна ще стане като Мариупол.

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 М@рш

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Абе, ти името си не можеш да напишеш , почнал си да коментираш .От твоите несвързани драсканици нищо не се разбира. Ограмоти се. Кой клас имаш? Мисълта ти е несвързана, писаниците- смешни. Геополитиката не е като твойто жабешко блато.Не е за теб. Слаба ракия си.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "М@рш":

    Демек няма кво да опонираш.та така завършва дискусията ми с подобни на вас мишкари.и така и трябва да бъде.няма нужда вашите лъжи да остават безалтернативни и да заразяват нискоинтелигентните и необразовани българи.
  • 31 българин

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "То ако питаш":

    Щом могат руснаците могат, нека си вземат жилищата тук. Платили са за тях все пак. Прокурорът се е крил, когато са им ги продавали. Интересува ме част от моя имот, завзет от ромите ми комшии. За него те обаче не са плащали нищо. И съжалявам, че нямам руска жилка в кръвта си, демек ще си умра нещастен и страхлив и окраден, каквато участ ще има и по-голямата част от българският народ.

    Коментиран от #40

  • 32 Напомняне

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    А бе те и Наполеон и Адолф мислеха нещо в този дух, ама...

    Коментиран от #34

  • 33 стоенка георгиевска..

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Евала на кремль-почнаа да слагат,,крилца,,с gps,made in china,на аналоговите авиобомби..а они в имерията са десетки хиляди.и онова сателитче от 27.май..от восточний с резолщция один метр..гони леопардите,из бандерската пустош..

    Коментиран от #36, #52

  • 34 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Напомняне":

    Така е сега го мисли путлер о ще свърши като тях.нали си чел историята?
  • 35 СТРАШНА ДВОЙКА СА СЪС ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    БРЕНДО ЩЕ Е КУМ
  • 36 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "стоенка георгиевска..":

    Хубав пост.аз ти казах че другарите от сайта люблю расия те смятат за много интелигентна.
  • 37 Ердоган

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Дърабъра":

    Защо си представяте, че Раша ще стреля ядрени ракети, а САЩ и останалите ще чакат ботокса да ги приключи, явно в русофилските представи САЩ няма ядрени ракети.
  • 38 каракачанка георгиева..

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Кремль разкопаа азовсталь,.намерия много азовци в краен стадиий,оди да нюшкаш и там има пропали бандери дека веке ги нема.

    Коментиран от #44

  • 39 Искат, не искат

    3 0 Отговор
    без преговори с Русия, мир няма да има.
  • 40 Струва ми се,

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "българин":

    че постепенно повечето държави ще спуснат визова стена пред руснаците, особено съседните на РФ страни. Сценарият е един и същ - емигрират, купуват жилища, започват с техните пияни и всякакви други безобразия и когато държавата приеме някакви по-специални закони за тях, те веднага я обявяват за фашистка и Матушка Русь тръгва да ги асвабаждава (заедно с територията на която живеят, разбира се). Така стана с Абхазия, Нагорни Карабах, Крим, ЛНР и ДНР, заканват се на Казахстан, Прибалтиките, Приднестровието, Молдова. Съчувствам ти за циганите, но те са български граждани и Майка Индия не е тръгнала да ги освобождава. Продавай имота, но първо се огледай къде ще купуваш.
  • 41 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    Ще ги надъхва, мотивира, като Бай Ставри!
  • 42 Ядреното оръжие

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кресна":

    е средство за заплаха да не те нападат, но не е нападателно оръжие чрез което можеш да си осигуриш тактическо, оперативно или стратегическо предимство, особено ако и противникът ти го има. Двете ядрени бомби над Япония сложиха бърз край на войната, но никой друг ги нямаше. Не ми се мисли какво щеше да стане ако Хитлер или Сталин бяха имали първо те това оръжие. Слава на великия физик Хайзенберг който е имал смелостта да излъже Хитлер, че такава бомба не може да се направи. Щеше да е първият езекутиран след американските бомби, просто това му се размина във времето.
  • 43 Мим

    2 1 Отговор
    Предполагам Русия може да се съгласи на примирие,ако се признаят Донецка,Луганска републики и Крим официално за руски.Тогава ще се преговаря със запада ,а и с амери,в останлата част на Украйна да няма никакви военни бази и никакво нато там.Само при такива условия еввнтуално,иначе нищо няма да произлезе..

    Коментиран от #45, #57

  • 44 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "каракачанка георгиева..":

    Още по хубав пост на чист български си го написал браво.болестта ти се задълбочава но ти не си виновен.
  • 45 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Мим":

    Русия никой вече не я пита.не виждаш ли че на кво би се съгласила русия не е в политиката ни на украйна ни на нато?днес русия реши да утрепа президента на юар с интензивна ракетна атака над киев.иж са заедно в брикс ама путин нещо е расист май? Южноафриканския президент бе спасен от украинците и американските системи пейтриът коото свалиха нови 6 кинжала над киев.от ония дето бяха несваляеми според руските шегички.

    Коментиран от #50

  • 46 Гена

    1 0 Отговор
    Тоа гледа на бивол деа! Коги седне край софрата цела крава изяжда а коги седне на цукаля у кенефа го пълни, та не мой се одмие деа! Ма че направат мир у Окрайна! Те са майстори у тва да стоят мирни! Това Ангола,Чад,ЦАР, Кот ди Воар са се мирни држави, апартет мапатейт, ала бала, шменти капели и ельегантни газели.
  • 47 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Никакви преговори газ до дупка този въпрос трябва да се реши веднъж и завинаги или ще я има окрайна или не
  • 48 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Никакви преговори газ до дупка този въпрос трябва да се реши веднъж и завинаги или ще я има окрайна или не
  • 49 Олга

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Стоян, медицина в твоя случай е безсилна.
  • 50 Аххаха

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Голямо съвпадение не мислиш ли?
    А и просия та на запада няма граница то това не беше целия свят да посети окрайна и се надяват и се молят някой да разубеди Путин да се предаде и да покрие цената на запада защото те НЕ МОГАТ да му направят нищо дори и този измислен съд в Хага
  • 51 Небето е синьо.

    2 2 Отговор
    Решението е едно . Руските газови полета да минат под опеката на ООН и сто години с продажбата на газ и нефт да се изплащат репарации на Украйна.
  • 52 Небето е синьо.

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоенка георгиевска..":

    А ти защо си пропуснал , че в Москва неутрализираха атомна бомба поставена на изчакване.
  • 53 Небето е синьо.

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кресна":

    А ти защо си пропуснал , че в Москва неутрализираха атомна бомба поставена на изчакване.
  • 54 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    ПО ГОЛЯМО ФАШИСТКО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТОВА В БЪЛГАРИЯ И ЕС НЯМА ...ДА ТИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ГЛЕДАШ РУСКА ТЕЛЕВИЗИЯ Е ФАШИЗЪМ...ХИТЛЕР ЗАБРАНЯВАШЕ РАДИО МОСКВА И ВИДЯ КАК СВЪРШИ ...И ЕС ЩЕ СВЪРШИ ТАКА
  • 55 Два чадъра

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дърабъра":

    Войната ще свърши, когато разведат оскубания мечок из улиците на победена Москва.
  • 56 По-скоро

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Войната ще свърши, когато Зеленски приеме парада на Червения площад.
  • 57 Мани, мани

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Мим":

    Не само тва. Защитата на руските интереси изисква Украйна и Полша да се присъединят доброволно към Руската федерация.
  • 58 Доко

    0 0 Отговор
    Тези печки в Украйна вървят само при нежния пол.
Новини по държави: