Last news in Fakti

17 Юни, 2023 11:56 2 676 24

Президентът на Казахстан каза, че пушенето на електронни цигари е заплаха за нацията

  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • електронни цигари-
  • казахстан-
  • заплаха-
  • здраве-
  • касъм-жомарт токаев

В близките дни правителството ще приеме документ, който да регламентира борбата с наркотиците

Президентът на Казахстан каза, че пушенето на електронни цигари е заплаха за нацията - 1
Снимка: Shutterstock

Използването на електронни цигари и устройства за вейпинг в Казахстан е напаст, която застрашава здравето на нацията, заяви президентът на републиката Касъм-Жомарт Токаев в град Туркестан, предаде ТАСС, съобщи БТА.

"Трябва да изкореним производството и разпространението на наркотични вещества. В противен случай бъдещето на страната ни е неясно. Аз съм много загрижен по този въпрос. Синтетичните наркотици станаха широко разпространени в нашата страна. Престъпните групи активно въвличат младите хора в тази престъпна дейност. Така наречените вейпове и различните видове електронни цигари се превърнаха в още един бич, застрашаващ здравето на нацията. За съжаление, употребата им се превърна в мода сред тийнейджърите. За това допринасят широката им достъпност и агресивната реклама за тяхната предполагаема безвредност", каза той.

Според държавния глава на Казахстан в действителност младите хора се излагат на сериозна опасност, защото "вейпингът е вреден сам по себе си и го дели една крачка от истинските наркотици. "Трябва да предприемем спешни системни мерки за борба с това опасно явление, само забраните няма да помогнат. Полицията трябва да бъде по-ефективна в тази област. Ще държа този въпрос под специален контрол", заяви Токаев.

Президентът заяви, че в близките дни правителството ще приеме документ, който да регламентира борбата с наркотиците.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    10 14 Отговор
    Този президент се чуди накъде да се завърти и накого да угоди.Накрая ще получи логичния подарък - втора украйна,при това съчетана с религиозен фанатизъм.Но това е естествен край на изкуствени държави без корени и история.

    Коментиран от #23

  • 2 КОТарАК

    11 17 Отговор
    има един единствен начин , да се справиш с наркотиците и други престъпления-абсолютна диктатура като С.Корея и разстрели. като гледам РФ и беларус натам са тръгнали

    Коментиран от #3, #7, #13

  • 3 да де

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Само дето в С.Корея марихуаната не е забранена.

    Коментиран от #10, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ма това

    3 2 Отговор
    дим ли е? Леле, на какъв огин се пече момето.
  • 6 Принцеса Даяна

    15 5 Отговор
    Не познавам президента на Казахстан, но евала за изявлението
  • 7 Айде сега

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ами спорно е кое по-лошо" Диктатурата или пееееерастията+наркомания повсеместно а?

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    3 5 Отговор
    за мен диктатурата е много по-лоша , щот не сим пееерастин или наркоман , и няма опасност да стана. пиенето и цигарите ми стигат

    Коментиран от #15

  • 10 Плашимир

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    То щото много има.

    Коментиран от #12

  • 11 Стефан

    7 8 Отговор
    Електронните цигари са последния проблем на тия източни диваци
  • 12 има има

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Плашимир":

    колкото искаш
  • 13 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Родриго Дутерте също е известен руски и белоруски президент!И те така!
  • 14 бобошен

    1 0 Отговор
    Право е казал Касъм-Жомарт Така е в. ярно е.
  • 15 Айде сега

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    За теб да приятелю, обаче децата ни са подложени на огромен натиск в тази посока и много се поддават. Да не говорим, че им се втълпява постоянно, че това е нещо нормално и даже модерно. Само виж на прайда колко паплач ще има

    Коментиран от #16

  • 16 ЛИЦЕМЕРИ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Айде сега":

    ЧАЛГАТА И ТОВА КОЕТО ВЛАЧИ ПОВСЕМЕСТНО СЛЕД НЕЯ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО!!! ИДЕТЕ ДА ВИДИТЕ ДЕЦАТА НА ЧАЛГА КОНЦЕРТИ КАК ТАНЦУВАТ И ПОСЛЕ ГОВОРЕТЕ ЗА СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ! ВИЖТЕ И МАЙКИТЕ НА ТЕЗИ ДЕЦА!!СТРАШНО ЛИЦЕМЕРИЕ !

    Коментиран от #17

  • 17 Айде сега

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЛИЦЕМЕРИ":

    Ами бъркаш, точно липсата на семейство и семейни ценности са причината децата да са чалгари. Слушането на музика каквато и да е не може да замести семейното възпитание. Не разбрах само къде е лицемерието?

    Коментиран от #19, #20

  • 18 ИВАН

    0 1 Отговор
    Тва маце на снимката, казахстанка ли е, не е ли малко беличко и чертите му са европейски.
  • 19 АЙДЕ МИСЛИ И ПРОГЛЕДАЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Айде сега":

    Лицемерието е в това,че точно тези които са яхнали православието и вярата да печелят власт са най големите атеисти!!!! ЛИЦЕМЕРИЕТО е във времето преди петнадесетина години когато имаше предложение да има часове по вероизповедание в училище майките повсеместно гракнаха как това щяло да бъде облъчванена децата АСЛЕД ТОВА ГИ ЗАВЛАЧВАХА НА ПОРЕДНИЯ ЧАЛГА КОНЦЕРТ НА СТЪРГАЛОТО В ГРАДА!!! ЛИЦЕМЕРИЕ Е ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ПСЕВДОПАТРИОТИЗЪМ ИЗРАЗЯВАЩ СЕ В ТОВА КОЛКО ВИСОК ФЛАГ ЩЕ СЕ ЗАБИЕ НА ПОРЕДНИЯ ВРЪХ,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ РУШАТ УНИКАЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ПАМЕТНИЦИ НА ВЯРАТА И НАШАТА ПАМЕТ

    Коментиран от #21

  • 20 А СЕТИ СЕ ДЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Айде сега":

    Айде сега дай определение за семейство и колко точно хора живеят много добре и без да са женени ? Само не си и помисляй че утре всички ще хукнат към олтара?

    Коментиран от #22

  • 21 Айде сега

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "АЙДЕ МИСЛИ И ПРОГЛЕДАЙ":

    Оф айде без поучителни коментари а. И то само с главни букви. А религията е най-голямата простотия на света. Най-великия маркетингов трик, използван за управление на масите. По същество религията и ЛГТБ идеологията са едно и също - налагане от малка част индивиди над останала част от обществото. Вероизповедание в училище? - още една простотия. В светско училище се придобиват знания и умения, които са в полза на индивида и обществото Религия е ненужна на обществото и само повод за още едно разделение. Един въпрос: как си представяш част по религия в един клас? В него може да има деца от поне пет религии различни
  • 22 Айде сега

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "А СЕТИ СЕ ДЕ":

    Бракът е отговорност преди всичко, отглеждането на деца също. И традиция от хилядолетия, не виждам особена причина да бъде променяна
  • 23 Номад

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Сандо, Президент на Казахстан прави всичко и го обичат в Република.На всички хора в различни области, които пострадали от наводнения,пожари помогнали с къщи, обзавеждане, парични компенсации, а тука близо една година мина от наводнения в Карловски села ,а още хора бедстват.Завчерав Казахстан завърши погасяване на голям по мащаб пожар, загинаха лесничеи, Президент дари безплатно на семействата на загиналите апартаменти, обзавеждане, парични компенсации и помощ с трудоустрояване,с детски градини,до 18 години ще изплащат на децата на загиналите парични обезщетения, всички кредитни задължения на семействата бяха закрити от държавата.А при нас....?
  • 24 Не и не

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Тя марихуаната не е и наркотик - въпреки, че нашите "умни" глави я водят за особено опасен наркотик..