Last news in Fakti

19 Юни, 2023 09:46 4 533 12

Австралия ще проведе знаков референдум за аборигените

  • коренно население-
  • сенат-
  • австралия-
  • референдум-
  • аборигени-
  • население

Аборигените съставляват около 3,2% от населението на Австралия

Австралия ще проведе знаков референдум за аборигените - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сенатът на Австралия прие днес закон, който проправя пътя за произвеждането в страната на знаков референдум по-късно тази година за вписване на нейното коренно население в конституцията, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

При окончателното гласуване в горната камара на парламента 52-ма сенатори подкрепиха законопроекта, а 19 бяха против. Така законопроектът беше приет с абсолютно мнозинство. На референдума австралийците ще трябва да отговорят дали подкрепят промяна на конституцията за създаване на комисия, която ще съветва законодателния орган по въпроси, засягащи аборигените и хората от островите в Торесовия проток.

Премиерът Антъни Албанезе сега ще трябва да определи дата за референдума. Това ще бъде първото австралийско допитване от 1999 г., когато гражданите отхвърлиха създаването на република. Аборигените съставляват около 3,2% от населението на Австралия, което е близо 26 милиона, и не са споменати в конституцията. Те са били маргинализирани от британските колониални управници и получават пълно право на глас чак през 60-те години на миналия век.

Законодателите, подкрепящи законопроекта, аплодираха при обявяване на окончателните брой парламентаристи, подкрепили вота. „Това е много скромна молба....да бъдеш признат в конституцията“, каза пред колегите си сенаторката от Лейбъристката партия Маларндири Маккарти, която е от коренното население.

„Да бъдем включени в конституцията е много важно за коренното население. Повечето от хора от коренното население искат това да се случи", каза Маккарти. Подкрепата за конституционните промени беше колеблива. Допитване, публикувано миналата седмица, показа, че хората, обявяващи се против против референдума за първи път са повече – 51%, при 49 на сто „за“. За да бъде променена конституцията, правителството трябва да осигури т. нар. двойно мнозинство при гласуването. Това означава подкрепа от повече от 50% избиратели в цялата страна и мнозинство от гласоподавателите в най-малко четири от шестте щата, подкрепящи промяната.

Групи, които се противопоставят на конституционната промяна, твърдят, че тя би отклонила вниманието от постигане на практически и положителни резултати и ще раздели австралийците по раса. „Ако вотът „за“ е успешен, ще бъдем разделени завинаги“, каза сенаторката Джасинта Нампиджинпа Прайс, говорителка на опозицията по въпросите на коренното население. Основната опозиционна Либерална партия призовава хората да гласуват с "не" на референдума. Независимата сенаторка от коренното население Лидия Торп, която също беше гласовит противник на законопроекта, каза, че промяната ще създаде единствено "безсилен консултативен орган".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 завод

    1 2 Отговор
    Маааалееейий,да им пратят Макарона!
  • 2 Кирето

    4 1 Отговор
    Е тези защо започнаха да наричат Укрите аборигени?!Зелко шамана ще ореве орталъка. Но май са прави австралийците.
  • 3 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    един път щом са ги демократизирали край излизане от капана няма
  • 4 бай Иван

    22 2 Отговор
    Аборигените съставляват около 3,2% от населението на Австралия, което е близо 26 милиона, и не са споменати в конституцията. Те са били маргинализирани от британските колониални управници и получават пълно право на глас чак през 60-те години на миналия век.
    .
    Какво да ги правиш .демократични ценностти в демократична АВСТРАЛИЯ. Ако ги питаш сигурно Путин е виновен щото е недемократичен. Как сега най-големите евроатлантически ценности се "изповядват" все от бивши колониелисти. грабители, т.е вълците искат да изравнят по права агнетата. ВЯРВАТЕ ЛИ ГО?
  • 5 Попа

    12 2 Отговор
    Британското робство е лошо нещо за всички народи по света.

    Коментиран от #12

  • 6 Комисия

    8 0 Отговор
    По-зле от дискриминация, комисията ще решава вместо тях?
  • 7 Когато

    4 1 Отговор
    им върне земята, да пишат за новина.
  • 8 Да не

    2 0 Отговор
    би да търсят сред аборигените заместник на
    Сунак?
  • 9 Ксаниба

    3 1 Отговор
    потомствените британски пандизчии ще върнат награбеното и заробеното???
  • 10 Когато

    1 1 Отговор
    турците се изселят от Кипър. Следите ли ми мисълта внимателно?
  • 11 Хахаха

    7 0 Отговор
    Първо ги избили ,взели им земите всичко!Останали неколцина!Сега ще ги вписват в Конституцията!Това са англичаните който тука дошли,пандесчийте!Също ти като краварите в Америка! Демокрация! Хахаха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: