Last news in Fakti

20 Юни, 2023 11:00 1 098 6

Дубай: 270 000 домове ще бъдат захранвани от слънцето

  • оае-
  • дубай-
  • обединени арабски емирства-
  • шейх мохамед-
  • соларен парк-
  • евергия-
  • solar park mohammed bin rashid al maktoum-
  • слънчевия парк мохамед бин рашид ал мактум

"Solar Park Mohammed bin Rashid Al Maktoum" на стойност 50 милиарда дирхама е най-големият в света. Най-новата фаза на най-големия в света соларен парк, открит в Дубай, ще захранва 270 000 домакинства. Тази чиста енергия ще помогне за намаляване на над един милион тона въглеродни емисии годишно

Дубай: 270 000 домове ще бъдат захранвани от слънцето - 1
Снимка: khaleejtimes.com

Най-новата фаза на най-големия в света соларен парк на едно място, открит в Дубай в неделя, ще захранва 270 000 домове. Тази чиста енергия ще помогне за намаляване на над един милион тона въглеродни емисии годишно.

Негово височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай, откри 900-мегаватовата (MW) пета фаза на соларния парк, който е кръстен на него.

С обща инвестиция от 50 милиарда дирхама, слънчевият парк "Mohammed bin Rashid Al Maktoum" се очаква да намали 6,5 милиона тона въглеродни емисии годишно, когато бъде завършен. Масивният парк в Сеих Ал-Дахл е базиран на модела на независимия производител на енергия (IPP).

Последната фаза, която отбеляза над 6,8 милиона безопасни работни часа, беше завършена предсрочно (юни 2023 г. вместо декември 2023 г.), въпреки, че внедряването е започнало по време на пандемията Covid-19.

Петата фаза е един от първите проекти в Близкия изток, който използва изкуствен интелект (AI) като част от усъвършенствана роботизирана почистваща система за експлоатация и поддръжка на фотоволтаични панели. Общата площ на петата фаза е приблизително 10 квадратни километра.

„ОАЕ са в челните редици на глобалните усилия за създаване на по-устойчиво бъдеще за цялото човечество чрез предприемане на конкретни действия за преход към възобновяема енергия и борба с изменението на климата. През 2023 г., годината на устойчивостта на ОАЕ и годината, в която са домакини на COP28, страната продължава да поставя устойчивостта в основата на глобалните планове за развитие и нови крачки в оформянето на една наистина екологична икономика. Завършването на петата фаза на "Слънчевия парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум" отвежда ОАЕ с още една голяма стъпка по-близо до реализирането на мечтаната визия за икономика, захранвана изцяло от чиста енергия.“

Мохамед бин Рашид Ал Мактум добави, че Дубай е разработил ясна стратегия и път за постигане на целите си за генериране на 25 процента от енергийните нужди от възобновяеми източници до 2030 г. и 100 процента до 2050 г.

„Дубай е решителен в ангажимента си да се превърне в един от най-устойчивите градове в света с разнообразни инициативи. Бързият напредък на проекта за "Соларен парк Мохамед бин Рашид Ал Мактум" е още един пример за нашия силен дух на публично-частни партньорства,“ заяви Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай.

Органът за електроенергия и вода на Дубай (Dewa) внедри тази фаза, използвайки най-новите слънчеви фотоволтаични двустранни технологии с проследяване по една ос, за да увеличи производството на енергия и ефективността на централата.

Фазата от Dh2 милиарда включва партньорство между Dewa (60 процента) и консорциум, воден от ACWA Power и Gulf Investment Corporation (40 процента) чрез Shuaa Energy 3. Dewa постигна световен рекорд, като получи най-ниската оферта от $1,6953 цента на киловатчас (kWh) за петата фаза.

Общият капацитет на проектите за слънчева енергия, въведени в експлоатация в соларния парк, достигна 2427 MW. Dewa увеличи дела на чистата енергия в микса на Дубай до над 16 процента.

Източник: khaleejtimes.com

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛесНо

    1 0 Отговор
    Лесно е когато имаш целогодишно слънце, заобиколен си от петролни държави .... и говориш за енергия. Да го кажат на сверна Германия, която и тя се напъва от слънцето да прави нещо, нищо че 250 дни в годината е облачно....
  • 2 Бай Тошо

    2 2 Отговор
    По екологично би било на тия 10 кв ,км да има гора и тока от атомна централа, всичко останало е пясък в очите .
  • 3 Мхм

    1 0 Отговор
    Че какво има да му захранваш на един дом.Като през деня не си в него

    Коментиран от #4

  • 4 Жените

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мхм":

    са постоянно в къщи, не ходят на работа, но готвят, перат, чистят и си гледат децата.
  • 5 За през нощта

    0 0 Отговор
    трябва да си направят нещо като ПАВЕЦ, но с пясък. През деня пясъкът се издига с елеватор на 100м примерно, а през нощта пада отгоре и върти турбината.
  • 6 Стара Загора

    1 0 Отговор
    Този шейх още жив ли е, принцеса Хая му би шута по най - бързия начин. Толкова бързо се измете от ОАЕ, че дъртия паток не можа да разбере откъде му дойде. Нашите плеймейтки може да се завъртят около деди на тях не им пука то парцал не хваща мърда. Арабските принцеси започнаха да бягат от своите мъже, а нашите глупачки за пари са готови и фередже да сложат.