Last news in Fakti

23 Юни, 2023 06:23 3 328 56

Байдън и Моди взеха на прицел Пекин и Москва

  • джо байдън-
  • нарендра моди-
  • китай-
  • русия-
  • сащ-
  • индия

Американският президент и индийският премиер излязоха с общо комюнике след срещата си

Байдън и Моди взеха  на прицел Пекин и Москва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Индия се обявиха за „едни от най-близките партньори в света“ в общото комюнике след държавното посещение на индийския премиер Нарендра Моди във Вашингтон при своя домакин президента Джо Байдън. Наред с тази и други важни формулировки двамата внимателно взеха на прицел Китай и Русия, предаде Ройтерс.

САЩ са недоволни от продължаващите тесни връзки на Индия с Русия на фона на водената от Москва война в Украйна. По време на посещението си във Вашингтон Моди не спомена нито веднъж директно Китай и Русия, а Байдън спомена само Китай, и то в отговор на журналистически въпрос. Но в общата декларация след продължилата два часа и половина среща между двамата Москва и Пекин изглежда попаднаха под прицела им.

Двамата лидери изтъкнаха важността на световния ред, основан на правила, и посочиха, че „сегашният световен ред се гради на принципите в Устава на ООН, международното право и зачитането на суверенитета на териториалната цялост на държавите“.

„САЩ и Индия потвърждават решимостта си да противодействат на всякакви опити за едностранно разрушаване на мултилатералната система“, се казва в декларацията им.

Двамата лидери „изразиха дълбоко безпокойство от конфликта в Украйна и скърбят за ужасните и трагични хуманитарни последствия“. Те отбелязаха „сериозното и разрастващо се отражение на войната върху световната икономическа система, включително върху продоволствените стоки, горивата и енергийната сигурност и върху критично важни вериги на доставки“.

Двете страни обещаха „да продължат хуманитарното подпомагане за украинския народ и са съгласни с важността на следвоенното възстановяване на Украйна“.

Байдън и Моди „повториха трайния си ангажимент за свободен, отворен, приобщаващ, мирен и благоденстващ Индо-тихоокеански регион, в който да се зачитат териториалната цялост, суверенитетът и международното право“. Те изразиха „безпокойство от действията за упражняване на принуда и нарастващото напрежение“ в региона и се обявиха срещу всякакви дестабилизиращи или едностранни действия за силово изменение на регионалното статукво.

Лидерите „подчертаха важността на спазването на международното право, особено що се отнася до Конвенцията на ООН по морско право (УНКЛОС), и на свободата на корабоплаване и прелитане, при решаването на предизвикателствата за основания на правила морски правов ред, в това число в Източно-и Южнокитайско море“.

В общата декларация САЩ и Индия наред с другото осъдиха севернокорейските ракетни изпитания и положението в Мианма, призовавайки за „преход в Мианма към широко представителна федерална демократична система“.

Байдън и Моди призова Пакистан да вземе „незабавни“ мерки за гарантиране, че територията му няма да бъде използвана за трансгранични екстремистки нападения.

Вашингтон потвърди и подкрепата си за това Индия да намери място на постоянен член в бъдещ реформиран Съвет за сигурност на ООН.

САЩ и Индия потвърждават споделяните от тях „общи ценности като свободата, демокрацията, правата на човека, плурализма и предоставянето на равни възможности за всички граждани“, се допълва в комюникето.

По време на посещението на Моди той и Байдън сключиха редица споразумения в области като полупроводниците, добива на критично важни минерали, технологиите, космическото и отбранителното сътрудничество и продажбите.

Някои имат за цел да разнообразят веригите за доставки, за да се намали зависимостта от Китай, а други целят усвояване на пазарни ниши в областта на съвременните технологии, които могат да се окажат част от бойното поле на бъдещето.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САЩ и Индия най-близки партньори

    86 13 Отговор
    Ами европейските слуги на чичо Джо Деменцията?Той май забрави за тях.Този негов успех ще продължи най-много 1 ден.До като издрънка поредната глупост срешу Индия
  • 3 пламен

    13 97 Отговор
    Военно, Китай не е проблем. Китайската армия е по голям фейк даже и от руската. Китай няма спечелена война от двеста години

    Коментиран от #5, #30, #44, #46, #56

  • 4 Гориил

    67 5 Отговор
    А Си Дзинпин току-що започна да купува 1500 реактивни двигателя за китайски широкофюзелажни самолети. Атмосферата отново става отровна.

    Коментиран от #11

  • 5 не знам дали е така

    103 9 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    а и помисли малко. След турция Украйна беше втора армия в европа. Въоръжавана в от 52 държави и най силните икономики в света . Да виждаш някакви резултати Русия войува даже без военно положение
    Ако беше коя и да е друга държава вече да е заминала. Ха сега си прави изводи.

    Коментиран от #9, #39

  • 6 ХАХАХА

    73 6 Отговор
    Сериозно са взели Русия и Китай на прицел? От страна на Индиана се съмнявам,все пак са били колония на големите лицемери англосаксите така че не ме гледай какво върша ,а слушай какво говоря. Нарича се дипломация!
  • 7 ТрампЛин

    10 43 Отговор
    БРИКС? Какво става с БРИКС?
  • 8 Хихихи..

    62 8 Отговор
    "Най-близките в света".Прилича ми на договор от 19 век с някой индиански вожд,който се подписва с кръстче на хартията и после поема към резервата с племето си..
  • 9 Ти пък

    50 7 Отговор

    До коментар #5 от "не знам дали е така":

    От говедарски лакей искаш извод?
  • 10 Някой

    73 6 Отговор
    Това, че "САЩ и Индия се обявиха за „едни от най-близките партньори в света“ не означава, че Индия не е близък партньор и с други държави. например с Русия. На сащ може да им се иска да са единствени и незаменими но светът се променя и то не в тяхна полза.
  • 11 ТрампЛин

    8 57 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Горилчо, интереса клати феса! Само русия не го проумя това правило. Ако искаш да стигнеш САЩ, че и да ги задминеш, трябва да правиш каквото правят те, но много по добре от тях! Всяко друго действие ще донесе различен резултат! Като Отровена атмосфера ли беше…

    Коментиран от #15, #19, #54

  • 12 Механик

    75 8 Отговор
    Всеки ден се възхищавам на все по-новите върхове на журналистическата, словестна еквилибристика.
    Как само въртят думите и изкилифирчват фактите, че не е истина.
    Тази статия е точен пример за това.
    п.п.
    А, да не забравя. Русия ви покъса ританките, ей! Луди калинки станахте.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 веселяк

    54 4 Отговор
    Изобщо не разбрахме и не видяхме видеото, когато бай Издън посрещаше индийския премиер и сложи ръка на сърцето си при пускането на индийския химн! Усети се след десетина секунди и взе да си пуска ръката по ръба на ривера! Добре, че ни информирахте за поредната му издънка, благодарско!
  • 17 ТрампЛин

    8 44 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Кой ли? Ами от колко време се готвят да сменят долара, да изместят САЩ от световен хегемон и полицай? Или и това не е истина? русия се опитва и тръби наляво и надясно, какво и как ще направи, насъсква света срещу САЩ, прави отчаяни опити да измести САЩ, а в карай а сметка все повече затъва в изолация! Защото не го прави по правилния начин! Трябва като САЩ, но по-добре, нали вече го казах.

    Коментиран от #20, #28, #32, #37

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гориил

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "ТрампЛин":

    Вие разкривате политическата парадигма на канцлера Шолц. Много задължен
  • 20 ТрампЛин

    5 24 Отговор

    До коментар #17 от "ТрампЛин":

    ….ама как да стане това? Една държава която е прескочила цял един етап от развитието си, която измисли нов строй и си хаби времето с този строй повече от 70 години…как да стане?

    Коментиран от #21

  • 21 Гориил

    27 5 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    Визитата на индийския премиер смътно напомня украинската контраофанзива.
  • 22 Гошо

    35 5 Отговор
    Байдън обърка щатският химн с индийския вие говорите че нещо били постигнали на тая среща Кой го взема на сериозно тоя склеротик бе
  • 23 журналята фантазират

    19 2 Отговор
    Бе те нищо не споменали , обаче взели на прицел .....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уса

    17 2 Отговор
    Добива на критично важните минерали е в основата на всичко.Където отиват минералите на България ще отиват и индииските,но индииците не са българи
  • 26 Запознат

    28 3 Отговор
    Индия не обича Китай, най-вече заради подкрепата на Китай за Пакистан. Ненавистта е взаимна, но въпреки това са заедно в БРИКС. Най-много от всичко обаче, Индия ненавижда Великата Британия, а покрай нея и англосаксонския свят. Индия боготвори Русия
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Джордан

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТрампЛин":

    То долара да не е станал международна валута за един ден ? Е , няма за един ден да го махнат , ама на там вървят нещата . Ще се види след срещата на БРИКС .

    Коментиран от #35

  • 29 Путин е заплаха за Световния мир !

    5 31 Отговор
    Няма друга страна, няма американски президент и европейски лидер след 2 СВ , освен Путин и Русия, които да са заплашвали най открито Света и човечеството с ядрено оръжие и унищожение..! Затова при посещението си в Москва Си Дзипин предупреди Путин и Русия, че трябва да забравят за ядрената си доктрина и употребата на ядрено оръжие и че Китай като пряк съсед на Русия се чувства заплашен и е най силно заинтересован от военната денуклеаризация на Русия и в никакъв случай, няма да стои безучастен при най малък опит за използване на ядрено оръжие от Русия...!!!
    Въпреки унизителните напъни на Путин да сервилничи за всичко пред Си Дзипин , Русия никога не може да говори с Китай като равностоен партньор и която отдавна е превърната в суровинен придатък и васал на Китай...!!! Затова Наскоро Китай вместо да даде одобрение за строеж на дългоочаквания от Путин руски газопровод "Силата на Сибир-2" , изненадващо и демонстрационно му обърна гръб и предпочете да даде зелена светлина за започване на строителството на нов газопровод от Туркменистан.
    С това Китай показва на Путин, че централноазиатските тръбопроводи се считат за много по ключова и по перспективна инвестиция в енергийното и геополитическото пространство за в бъдеще, отколкото руските газопроводи и останалите икономически договорености...!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Алоооу!

    21 0 Отговор
    "Байдън и Моди взеха на прицел Пекин и Москва"

    Дори и в собствената ти статия не прочетох и намек за такова нещо!!! Че само си преписвал е ясно, но и заглавийцето ли ?
    Същото бе и с "успешното" посещение на Блинкън в Китай!!! :):)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 РФ печелеше

    5 19 Отговор
    по 1млрд. евро на ден само от ЕС и още толкова от САЩ и останалия свят преди войната. На простите руснаци им обясняваха, че давали нефт, газ, ценни метали, а западът им давал печатани хартийки дето и за в тоалетната (дори и за външната) не ставали. Олигарсите и висшите им политици обаче си купуваха дворци и яхти в мръсния запад, а останалото - за оръжие. Обясняваха на народа, че Западът искал да им вземе Сибир и от страх го харизаха на Китай. Има статия за жителите на Омск как оставали без работа, а китайците докарали 3000 работника в химическия завод. Това западняците никога нямаше да го направят.

    Коментиран от #38

  • 34 кокорчо

    21 2 Отговор
    ТЕЗИ ОТ ФАЩ СЕ САСИПАХА ДА СЕ МОЛЯТ НА КИТАЙ ИНДИЯ И ДР СТРАНИ ДА НЕ ТЪРГУВАТ С РУСИЯ АМА НЯМА ДА ГИ ОГРЕЕ.

    Коментиран от #36

  • 35 ТрампЛин

    1 11 Отговор

    До коментар #28 от "Джордан":

    Сигурно вече си натрупал доста рублички в очакване на заветния Ден??
  • 36 ТрампЛин

    3 10 Отговор

    До коментар #34 от "кокорчо":

    Да си търгуват, кой им пречи. Само да не им продават оръжие и технологии! Ето Китай вече спазва стриктно тези ограничения, отказаха на русия съвместна разработка на самолет! Колкото до търговията с нефта….и ние намазахме покрай ефтиния руски нефт преди 1989, шиткахме го по второ направление, рафинирахме ефтин бензин и шиткахме и него….докато сондата взе да пресъхва! И тази сонда която продава на безценица на Индия ще пресъхне.
  • 37 факуса

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "ТрампЛин":

    хубавите неща стават бавно,не се напъвай толкоз,че да не отскочиш високо кат сащ
  • 38 Грозната истина е тва

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "РФ печелеше":

    Каза им го

    Коментиран от #47

  • 39 да бе

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "не знам дали е така":

    голямо въоръжаване ... 40 танка след 1 година мънкане, 10на хаймарса без достатъчно боеприпаси, 2 пейтриъта за да се чудят кое да пазят с тях, няколко гаубици отново с оскъдни боеприпаси ... и пак не можете да пробиете, защото сте пробити от корупция и класически умствени дефицити
  • 40 ДДРОнег

    3 11 Отговор
    Китай би шута на московия, сега и Индия стана съюзник на САЩ !!!

    московия потъна в блатото !!!

    САМА !!!

    😂🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣
  • 41 Кресна

    6 1 Отговор
    Факти убеждавам се в липсата на професионални качества в хората които работят за вас и ще споделя защо.Индия до скоро беше под санкции от Сащ и самия Моди също (лични санкции) Второ; Индия се слави с едно важно нещо(индийците са майстори на медиен шум ) 3.В Индия винаги поне последните 30 години е имало про Сащ и против Сащ,но в действителност са държава която се интересува от собствената си изгода ( има 99% прилика с ромите) И последно Факти ,Индия има повече интерес да се покаже като противник на Русия и Китай ,независимо от проблемите които имат с Китай .И факти ,забравяте ли ,че Индия усеща ,че спасението На Сащ срещу Китай минава като се опита да спечели напълно Индия на своя страна ,но индийците знаят това и са майстори да лавират между Русия и САЩ или ще го опитат .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Яне Сандански

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    По това са равни със Сащ .Китай и САЩ нямат спечелени войни последните 200 години с тази разлика ,че Китай последните 80 не е водила нито една ,до като Сащ имат над 200 и няма спечелена нито една .

    Коментиран от #45

  • 45 ДДРОнег

    4 10 Отговор

    До коментар #44 от "Яне Сандански":

    Китай окупира НЕЗАКОННО Тибет !!!
    Китай води военни действия по границата срещу Индия всявка година !!!
    Китай постоянно заплашва Тайван с незаконна окупация !!!
  • 46 Ха ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    Браво, нает си за военен експертин и съветнк към пентагона. Лично ще отговаряш за подмяна на памперсите и пазиш от гимнастическите изпълнения със земната гравитация на Памперсмен.
  • 47 Гледайте какво

    1 8 Отговор

    До коментар #38 от "Грозната истина е тва":

    прави Китай. Строи в Якутия огромна ТЕЦ 8000МВт на газ и 1800км. далекопровод до Китай. Екологията и замърсяванията за Русия, токът за тях. Дали ще е само на газ не се знае защото лесно става и за въглища. В същия китайски стил ще е и останалото - добив, замърсяване на природата, а обогатената и очистена суровина - за Китай. Ще изсекат горите, ще изпият и замърсят Байкал. Японците бяха купили някакъв остров за дървен материал и го осякоха целия най-безмилостно, а друг го взеха за фосфатни торове и чак изселиха оттам местното население - такива са жълтите. Руснаците избягаха от Западния колониализъм и попаднаха на Източния, дупе да им е яко.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 За първи път

    5 0 Отговор
    виждам, лай но, да из се ре лай но - тишко и статийката му !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 А нещо за БРИКС

    9 1 Отговор
    Джо се моли да не изхвърлят долърчето ама индиецо се мръщи. Хартийки си имал.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Цицоманов

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТрампЛин":

    За сведение и Русия и Китай го правят в пъти по-добре от краварите вече.
  • 55 Едва ли е така

    8 0 Отговор
    Индия е клиент №1 на Русия в търговията. Другото са приказки защото едва ли Моди ще загърби милиардите от Русия и колониалното си минало заради потупване по гърба от един старец, който не си знае името.
  • 56 за инф.

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    щото фащ имат
    пресен пример Афганистан !!!!!!!