Last news in Fakti

23 Юни, 2023 07:46 763 3

Канада задължава "Гугъл" и "Мета" да плащат на медиите за новини

  • канада-
  • мета-
  • закон-
  • медии-
  • новини-
  • гугъл

Канадският Сенат прие законопроект

Канада задължава "Гугъл" и "Мета" да плащат на медиите за новини - 1
Източник: Shutterstock

Канадският Сенат прие законопроект, изискващ Гугъл и Мета (компанията собственик на Фейсбук) да започнат да плащат на медиите за споделяното от тях новинарско съдържание или да променят предназначението на платформите си, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът, който с одобряването си и от горната камара на парламента на практика е приет окончателно, беше прокаран на фона на противопоставяне между правителството на Джъстин Трюдо и технологичните гиганти от Силициевата долина.

Отава обяви, че законът създава равни условия на пазара между гигантите в онлайн рекламата и все по-свиващата се новинарска индустрия. Министърът на канадското наследство Пабло Родригес от своя страна обеща, че няма да отстъпи пред по думите му „заплахите“ на Фейсбук и Гугъл да премахнат журналистиката от платформите си.

Мета потвърди, че възнамерява да изпълни закона и да прекрати достъпа за канадските си потребители до новини във Фейсбук и Инстаграм, както беше предложила преди това. Компанията не посочи срокове кога ще стане това, но уточни, че ще премахне местните новини от сайта си, преди Законът за онлайн новините (Online News Act) да влезе в сила. Той ще започне да действа шест месеца след като получи кралско одобрение, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И каво точно

    0 0 Отговор
    нарушиха 1 и 2?
Новини по държави: