Last news in Fakti

27 Юни, 2023 03:06 1 954 22

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

  • русия-
  • швеция-
  • полтава-
  • битка-
  • петър i

Поражението лишава Швеция от статута ѝ на велика сила в Северна Европа

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава - 1
Снимка: Архив

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.

Поражението лишава Швеция от статута ѝ на велика сила в Северна Европа.

Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.

Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.

Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.

Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    13 6 Отговор
    Защо Полша не го е победила?
  • 3 Иван

    15 3 Отговор
    Защо боклука е тръгнал към Москва, а не е тръгнал към Цариград?

    Коментиран от #21

  • 4 Гориил

    6 3 Отговор
    Както и днес, в навечерието на битката при Полтава цар Петър е предаден от Мазепа.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гориил

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Очевидно сте обсебен от древногръцката демокрация. Но демокрацията е западна идея, която идва от Атина, където си бил в демокрация, при условие че не си бил роб, жена или метик.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    1914г по повод юбилей 200год от "северните войни 1700-1721г." в Руската империя изсичат сребърна монета 20грама с номинал 1 рубла и лого Гангут.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ауууу

    12 2 Отговор
    Може ли така , да пишеш статия в прослава на Русия.
    Ще ти я махнат скоро, да знаеш.
    Слава на Русия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Всичкото старо

    10 2 Отговор
    От времето на Иван Мазепа украинските водачи нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Петър Първи му дава Деснобрежна Украйна а като отплата Мазепа в критичния момент се отмята и преминава на страната на шведите. Предателството и изгнанието му са показани в едноименната опера на Чайковски. По същия начин съветската власт набутваше привилегии и инвестиции в Украйна за направеното добро хапна ...... А криминалът Пригожин въобще не е в час относно вековният проблем с манталитета на управниците на Украйна.
  • 16 Симпатизант

    8 1 Отговор
    Днес, Русия по същия начин се бори за независимост и международно признание, което ще доведе отново до отнемане на начий друг статут на велик Хегемон
  • 17 За мишките и хората

    2 7 Отговор
    Историята с Мазепа, който отива на страната на Швеция и от пръв приятел на Петър I се превръща в заклет негов враг, съвсем не е такава, както я представят по-долу. Украинският хетман (пълководец) се разбунтува срещу московския по това време цар, защото вторият нарежда градовете и селата в Украйна да бъдат опожарявани, за да не оставяли на шведите хранителни и други суровини. Мазепа заявява, че не може да унищожи народа си и че тази военна тактика е, меко казано, тъпа.
    Но да, за 300 години някои работи не са се променили и те са отношението на московитите към мирното население и становището им, че украинците не заслужават независимост.

    Коментиран от #19

  • 18 За мишките и хората

    2 4 Отговор
    Всъщност има още нещо, което е важно и за което "историкът" долу лъже. Мазепа е избран от украинските казаци за управител на Хетманата. Петър I не му е давал нищо, тъй като Украинският хетманат до този момент е автономна единица в Московието.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вековният манталитет

    6 2 Отговор
    В средата на 17-ти век Богдан Хмелницки повдига въстание на казаците срещу Полша и в критичен за въстанието момент поисква помощ от Русия, като присъединява Хетманщината към Русия със задължението да предоставя войска при война. Иван Мазепа е обсипан с много повече привилегии от Хмелницки от страна на Русия и за късо време се превръща в най-крупния по богатство и земи феодал в Европа. Мазепа е вторият в историята награден с най-висшия тогавашен орден в Руската империя. При поредната война на Петър Първи със шведите от Мазепа е поискано да предостави военен контингент за войната.До тогава Русия губи войните от Швеция и Мазепа не е вярвал,че Русия ще победи и затова се отмята и с 3000 казаци преминава на страната на шведите. Мязепа въобще не е наясно, че Петър Първи е извършил кардинална военна реформа - шведите са разчитали на щиковия бой,но руският цар е създал най-силната артилерия в Европа с която поилява шведите при Полтава. За тия трагични събития Чайковски е създал световноизвестната опера "Мазепа" с която проследява алгоритъма на предателството. Днешните укропски управници претендират Чайковски да е украински композитор, но мълчат гузно за тази опера,защото показва вековния им шикалкавещ маталитет.
  • 21 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Защото след Полтава е избягал там, не четеш ли?
  • 22 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "За мишките и хората":

    Не бе , дал му е един доста тежичък сребърен медал , да си го носи денонощно. Аналогията е с 30-те сребърника на Юда.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания