Last news in Fakti

28 Юни, 2023 14:09 2 674 5

Южна Корея прие международната система за възраст

  • южна корея-
  • възраст-
  • години-
  • международна-
  • система

Над 51 милиона души в страната ще са официално по-млади с една или с две години

Южна Корея прие международната система за възраст - 1
Източник: Shutterstock

Според информацията от СиЕнЕн, от днес над 51 милиона души в Южна Корея ще са официално по-млади с една или с две години. Това е в резултат на новото законодателство, което влиза в сила днес и стандартизира възрастовата система в страната, цитира news.bg.

Според южнокорейския министър на законодателството, Лий Уан-кю, стандартизацията на възрастта ще помогне за намаляване на социалните проблеми и спорове, предизвикани от различията между "календарната възраст" и "корейската възраст". Това ще улесни приемането на международната система за възраст, която се използва повсеместно в други страни.

Законът бе приет от южнокорейския парламент през миналия декември, а президентът Юн Сук-йол, който пое поста миналия май, го разглежда като важно обещание. Стандартизацията на възрастта се очаква да допринесе за намаляване на допълнителните социални разходи, които до момента са били необходими поради използването на различни възрастови стандарти.

Преди това в Южна Корея са съществували три системи за възраст - международна възраст, корейска възраст и календарна възраст. С новата стандартизация, възрастта ще се измерва според международната система, като корейската и календарната възраст ще се използват само в някои случаи.

Според проучване 86,2% от респондентите изразиха подкрепа за използването на международната възрастова система.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    8 0 Отговор
    по коя ще ги пенсионират,ха ха
  • 2 Статията е написана некадърно,

    7 0 Отговор
    че и на корейски с български букви и думи! Амин.
  • 3 аньонгхасейо

    7 0 Отговор
    и тука скоро ще въввеждаме система за възраст - щом живееш до 70 следователно трябва да работиш
  • 4 Оптимистично

    0 0 Отговор
    Те така се прави подмладяване на населението. Беден ми е речникът от каруцарски благословии да кажа какво точно мисля по въпроса.
  • 5 123456

    0 0 Отговор
    Авторът не е обяснил добре: Корейската възраст добавя към бебето 9 месеца при раждането. Така те добавят почти една година към действителната си възраст.
Новини по държави: