Last news in Fakti

20 Октомври, 2013 20:57 2 536 0

Фарсала ли е Итака за изчезналите британчета?

  • мария

Снимки и данни на детето са изпратени до организации, занимаващи се с изчезнали малолетни

Ромският катун с гръцкия град Фарсала край Лариса ли е Итака за изчезналите британчета? Този въпрос си поставят британските медии след като стана ясна историята за мистериозната малка Мария, открита сред роми в Гърция.

Медиите от Острова не пропускат да припомнят и  случаи с откраднати деца през последните години. От своя страна „Дейли мейл“ не пропуска да съобщи, че издирваният от 22 години британец Бен Нийдъм е бил забелязан във въпросния ромски катун.

Малкият Бен е бил около 2 годишен, когато изчезва. Неговата сестра Лиана, след разкриването на историята с Мария, настоява за ДНК тестове, за да се провери вероятността дали момиченцето не е дъщеря на изчезналия й брат. Мистерията допълнително се задълбочи след като гръцката съобщи, че разследва случаите на поне десет деца от катуна.

Детски психолог обаче констатирал, че малката Мария има забавено психологическо развитие. Тя често е била подлагана на тормоз и бита. Момиченцето говорело само няколко думи на ромски. Агресивното му поведение е основание за извеждането от семейната среда и за предаването му под опеката на държавата. През последните месеци властите засилиха контрола над циганските катуни, които спекулират с бройката на децата си, за да получават по-щедри социални помощи. Междувременно различни информации в местни медии посочват, че малката Мария  е била продадена от своята биологична майка на ромите – българка между 80 и 500 евро.

Преди седмици Гърция беше разтърсена от убийството на две деца-роми от техния чичо. Мотивът бил, че той не получавал договорената с техните родители част от социалните помощи.

Президентът на „Детска усмивка” Костас Янопулос заяви, че Мария е била използвана да проси по улиците.

То ще остане под закрилата на неправителствената организация до края на разследването или поне докато се открият биологичните му родители. Експерти все пак отбелязват, че момиченцето може би има връзка с бившите съветски републики. Гръцките медии отбелязват, че трябва да се изследват по-подробно връзките между отделни кланове, които се занимават с трафик на деца от една страна в друга с цел измами и точене на социалните фондове.

Снимки и данни на детето са изпратени до организации, занимаващи се с изчезнали малолетни. Подаден е сигнал и до Интерпол.

Властите молят всички, които разпознаят детето или имат информация да позвънят на телефон 0030 2410-683171 или 0030 2410-683184-5 в полицията на град Лариса. В момента стотици се обадиха на обявените горещи телефони.

Казусът с малката Мария дава надежди за намираната изчезналата през 2007 г. британско момиче Мадлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: