Last news in Fakti

1 Юли, 2023 05:38 1 648 9

Германия изтегля по-бързо военнослужещите си от Мали

  • германия-
  • военни-
  • мали-
  • оон-
  • изтегляне

Съветът за сигурност на ООН гласува да прекрати мироопазващата мисия след искания на военните от страната

Германия изтегля по-бързо военнослужещите си от Мали - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия се подготвя за по-бързо от планираното изтегляне на своите около 1000 военнослужещи от Мали, след като Съветът за сигурност на ООН гласува да прекрати мироопазващата мисия след искания на военните от страната, заяви говорител на министерството на отбраната в Берлин, предаде Ройтерс.

Планираният край на операцията, известна като МИНУСМА, идва след години на напрежение и правителствени ограничения, които спънаха мироопазващите въздушни и наземни операции, откакто Мали обедини усилията си с руската наемническа група "Вагнер" през 2021 г.

В приетата вчера резолюция, изготвена от Франция, се иска мисията да започне прекратяването на операциите незабавно, като процесът трябва да приключи до 31 декември тази година.

Силите на МИНУСМА с численост 13 000 души бяха създадени през 2013 г. в подкрепа на чуждестранните и местните войски, които се борят с ислямистките бойци, припомня Ройтерс. Първоначално Германия имаше за цел да прекрати мисията си до май 2024 г.

"След днешното решение ще проучим последиците за предишните ни планове и в координация с ООН, ръководството на мисията МИНУСМА и малийските власти, ще продължим изтеглянето, по възможност с ускорени темпове", заяви говорителят и добави, че изтеглянето на войските е започнало през юни тази година.

Части от опозицията и въоръжените сили настояват за по-бързо изтегляне, тъй като германските войски не могат да изпълняват задачите си от месеци поради напрежението с Бамако.

Войските на Берлин са разположени предимно в близост до северния град Гао, където основната им задача е да събират разузнавателна информация за МИНУСМА.

Някои експерти се опасяват, че ситуацията около сигурността може да се влоши, след като мисията се изтегли, тъй като недостатъчно оборудваната армия на Мали остава сама с около 1000 наемници от "Вагнер" в борбата с ислямистите, които контролират пустинните северни и централни райони на страната.

По-рано през деня САЩ изразиха безпокойство от за дестабилизиращата активност на "Вагнер" в Африка и обвиниха лидера на наемниците - Евгений Пригожин, че е допринесъл за изтласкването на силите на ООН от Мали.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно е

    35 2 Отговор
    Защото Вагнер удвоява числеността си там.
  • 2 ЕИРЕ

    47 2 Отговор
    Някой запознат да каже.
    Какво прави демократичен Германистан в свободна държава, като Мали?
    Ехото - ами същото, като в Украйна.
    Слава на Путин и Русия.
    Единственият шахматист-пълководец!

    Коментиран от #7

  • 3 смях от Африка

    42 2 Отговор
    Нахалните арийчета губят от африканско Мали.А са се наточили да се бият с руснаците.Как да не се посмее човек
  • 4 Европейца

    27 2 Отговор
    Мдам, поредната окафевена акция на ООН или НАТО. Където и да се набутат по света оставят само огромни проблеми след себе си, но за сметка на това харчат милиарди
  • 5 Ксаниба

    19 1 Отговор
    Ко стана в Мали - мали, мали. Вагнер и там ли ви отупа, не само в оркраина?!?
  • 6 Снощи

    11 1 Отговор
    По немската телевизия дрънкаха какво да правят с оръжието и оборудването което за десет години тръснали там. Умуваха дали да го транспортират обратно или да го унищожат на място.
    Интересно е дали ще им стигне времето или ще се повтори Афганистан
  • 7 да бе

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЕИРЕ":

    Голям шахматист... Превърна кочината в парий, церият нормален свят презира рашистите, изби над 200к орки, но с 1000 наемника победил в мали. Малии хахах
  • 8 пенко

    4 0 Отговор
    КОЙ ИЗГОНИ "СИЛИТЕ " НА САЩ И ФРАНЦИЯ ОТ ПЕТРОЛНИТЕ ПОЛЕТА НА ЛИБИЯ /ЗОНА БЕНГАЗИ / И ОСТОВИ ТРИПОЛИТИТЕ НА МИРА ???????????? "ВАГНЕР " ИЛИ "НЕВАГНЕР " ?????
  • 9 пенко

    8 0 Отговор
    СИРИЙСКИТЕ ДЕЦА КАЗВАХА : " РУСНАЦИТЕ СА ТУК -И ЛОШИТЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИДВАТ " !!!