Last news in Fakti

2 Юли, 2023 05:18 687 1

Антониу Гутериш посети Хаити

  • хаити-
  • антониу гутериш-
  • бедност-
  • бандити-
  • оон

Лидерът на ООН фокусира вниманието си върху кризата в засегнатата от крайна бедност и върлуващи банди карибска държава

Антониу Гутериш посети Хаити - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посети Хаити, за да фокусира вниманието върху кризата в засегнатата от крайна бедност карибска държава, която се бори с престъпни банди, опустошаващи столицата Порт о Пренс, предаде Ройтерс.

Гутериш заяви, че международната помощ не е била достатъчна за нуждите на страната и призова за по-голяма подкрепа за хаитянската полиция в нейната борба срещу бандите.

Визитата на генералния секретар на ООН идва почти девет месеца след като той подкрепи искане на правителството на Хаити за помощ и предложи една или повече държави да изпратят "сили за бързо реагиране" в подкрепа на силите за сигурност на страната. Все още такива сили не са разположени, тъй като нито една страна не се е съгласила да поеме тяхното ръководство.

"Аз съм в Порт о Пренс за да изразя пълната си солидарност с народа на Хаити и да призова международната общност да продължи да подкрепя Хаити, включително със солидни международни сили да се подпомогне националната полиция на страната", написа Гутериш в Туитър. "Сега не е времето да забравим за Хаити", допълни той.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност на ООН през април, че според него несигурността в Порт о Пренс е "сравнима с тази в държави, въвлечени във въоръжени конфликти" и допълни, че населението на Хаити е изправено пред една от най-тежките хуманитарни кризи от десетилетия.

"В хуманитарната област нуждите се увеличават, но международният отговор – не", заяви Гутериш на пресконференция, след като се срещна с премиера на Хаити Ариел Хенри. Двамата са обсъдили колко важни биха били сили за сигурност, които да ограничат дейността на бандите, за да може Хаити да разпределя хуманитарната помощ, да разшири и да развие по-силни политически процеси, добави той.

"И двамата сме напълно сме съгласни, че е необходимо международната общност, Съвета за сигурност на ООН и страните членки да осигурят необходимите сили за международната общност, които да дойдат и да подкрепят хаитянската полиция", каза още Гутериш. "Ние също така обсъдихме различни стъпки, които се предприемат..., за да могат да бъдат произведени честни избори", добави генералният секретар на ООН.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 предлагам

    2 0 Отговор
    да си им върнем мъртън хаитянския