Last news in Fakti

2 Юли, 2023 12:53 1 028 3

Сръбската опозиция заплашва с нова блокада на движението

  • сърбия-
  • опозиция-
  • протест-
  • блокада-
  • магистрала

Йованович: Няма да се откажем от протести и блокади на пътища в бъдеще

Сръбската опозиция заплашва с нова блокада на движението - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбските опозиционни лидери, които блокираха участъци от международната магистрала в Белград и град Нови Сад на 30 юни като част от акцията Сърбия срещу насилието, заплашиха правителството на страната с нови припокривания. Това съобщи в събота пред балканския клон на телевизионния канал CNN Александър Йованович, един от организаторите на протестите.

„Няма да се откажем от протести и блокади на пътища в бъдеще. Извиняваме се на гражданите на Сърбия за задръстванията“, каза той, твърдейки, че сръбският президент Александър Вучич уж „постоянно игнорира“ протестиращите. „Ще видим как ще се почувства, когато спрем движението за един час в разгара на туристическия сезон“, добави Йованович.

На свой ред Вучич изрази увереност, че през следващите месеци в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Държавният глава обяви и готовност за преговори с представители на опозицията, но отказа да създаде преходен министерски кабинет.

В събота се проведе деветият протест. Демонстрантите преминаха в колона от сградата на сръбския парламент до офиса на телевизия Pink, където поискаха спиране на няколко информационни предавания, които според тях са необективни. Този път няма съобщения за опити на протестиращи да блокират движението.

След стрелбата на 3 май в училище в центъра на Белград, която отне живота на 10 души, в сръбската столица се проведоха масови протести под мотото "Сърбия срещу насилието". Първите акции бяха траурни, последвалите митинги станаха антиправителствени, участниците в тях извикаха искания за оставката на кабинета на министрите и президента.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахха

    5 1 Отговор
    От къде я намерихте тази снимка.Ако беше някой протест в някоя така наречена "демокрация"снимате по 2ма човека.Франция например!!
  • 2 опозиционни фенове

    5 1 Отговор
    на обеднения уран, хвала
  • 3 оня с коня

    3 6 Отговор
    Протестиращите недоволстват ОФИЦИАЛНО от Несправяне на Правителството на Вучич със опазване на Вътрешния ред на Страната и съответно искат СМЯНА на сегашното Управление.НЕОФИЦИАЛНО обаченагласата им е ТВЪРДО да не допуснат Сръбско управление ПОДВЛАСТНО НА РУСИЯ!А когато това стане,Сърбия "с 200" влиза едновременно и в НАТО,и в ЕС.
Новини по държави: