Last news in Fakti

3 Юли, 2023 10:03 790 1

Евакуират 30 000 души във Филипините заради изригване на вулкан

  • филипини-
  • евакуация-
  • вулкан

Местните жители, живеещи в радиус от осем километра от вулкана, са получили препоръка за спешна евакуация

Евакуират 30 000 души във Филипините заради изригване на вулкан - 1
Източник: Shutterstock

Филипинските власти се готвят да евакуират допълнителните 30 000 души от опасната зона около изригващия вулкан Майон, който се намира на остров Лусон в провинция Албай, предаде "Нова ТВ".

Местните жители, живеещи в радиус от осем километра от вулкана, са получили препоръка за спешна евакуация. Очаква се да бъдат евакуирани поне още 8 000 семейства или общо 30 000 души.

Депутатът от избирателния район Албай, Джоуи Салседа, заяви, че това е допълнителна група от хора, които трябва да бъдат евакуирани, като посочи, че ще са необходими значителни транспортни средства, за да се изпълни операцията. Според неговите изчисления, евакуацията ще отнеме около три дни и половина, дори с помощта на вече разположените от Филипинските въоръжени сили средства за тази цел.

Преди това, в резултат на изригването на вулкана Майон, започнало на 11 юни, бяха евакуирани 13 800 души. Местните власти са осигурили средства в размер на около 500 000 долара за предоставяне на хуманитарна помощ на евакуираните, включително доставки на вода, храна и други необходими стоки.

Вулканът Майон, с височина около 2 500 метра, е известен със своята конична форма и се смята за най-активния вулкан във Филипините. Последното му изригване беше през януари 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зайо байо

    0 0 Отговор
    Имам свободна стая за две филипинки.